Monitor po wybuchu kondensatora 470p/1kv i przepaleniu sie sciezki do niego. Po wymianie nadal nie dziala, brak napiecia na przetwornicy po stronie wtornej. Reszta wyglada w porzadku. Co dalej?
Dzieki za pomoc!
HIGHSCREEN 1797 DX problem
Witam!
Napisz gdzie jest ten kondensator (domyślam się, że po stronie pierwotnej przetwornicy). Odepnij gałąź B+ i obciąż żarówką 60W/230V - w razie problemów nie uwalisz linii. Jeżeli usterka faktycznie po stronie pierwotnej to sprawdzaj po kolei: bezpiecznik sieciowy, diody w mostku, tranzystor kluczujący trafo i wogóle wszystko co podpięte jest po 320V wychodzące z mostka. Napisz o efektach.
Szczęśliwego Nowego Roku
Pozdrawiam.
Napisz gdzie jest ten kondensator (domyślam się, że po stronie pierwotnej przetwornicy). Odepnij gałąź B+ i obciąż żarówką 60W/230V - w razie problemów nie uwalisz linii. Jeżeli usterka faktycznie po stronie pierwotnej to sprawdzaj po kolei: bezpiecznik sieciowy, diody w mostku, tranzystor kluczujący trafo i wogóle wszystko co podpięte jest po 320V wychodzące z mostka. Napisz o efektach.
Szczęśliwego Nowego Roku
Pozdrawiam.
Wymieniona jedna dioda 4148, nadal brak reakcji, brak napiecia na koncowkach S-D tranzystora 2sk2611 sterujacy. Napiecie na kondensatorze C104 220u/400v wynosi 290V to jest na wyjsciu prostownika. Zastanawia mnie czy tam musi byc te 320V zeby ruszylo?
Mowisz zeby odpiąć B+ i obciazyc zarówką- nie bardzo wiem co to ma być.
aha ten pierwszy post to mój
[ Dodano: 11-01-2006, 16:27 ]
oki, uruchomilem monitor, uszkodzony byl uklad KA3842 (zwieral do masy Vcc). Teraz pozostal problem z pozystorem 9ROM (taki maly zielony element, wygladem przypominajacy kondensator ceramiczny), strzelil na pół i nie mozna takiego kupic, czy moge zamiast niego uzyc rezystor, on jest w ukladzie degauss wiec nie pracuje ciagle, jest załączany przekaznikiem.
pozdrawiam
Mowisz zeby odpiąć B+ i obciazyc zarówką- nie bardzo wiem co to ma być.
aha ten pierwszy post to mój
[ Dodano: 11-01-2006, 16:27 ]
oki, uruchomilem monitor, uszkodzony byl uklad KA3842 (zwieral do masy Vcc). Teraz pozostal problem z pozystorem 9ROM (taki maly zielony element, wygladem przypominajacy kondensator ceramiczny), strzelil na pół i nie mozna takiego kupic, czy moge zamiast niego uzyc rezystor, on jest w ukladzie degauss wiec nie pracuje ciagle, jest załączany przekaznikiem.
pozdrawiam
Nie możesz wstawić rezystora! Żeby prawidłowo rozmagnesować kineskop należy podać napięcie przemienne o częstotliwości ok 50Hz i malejącej amplitudzie. Właśnie tą rolę spełnia pozystor - gdy prąd przez niego płynie, nagrzewając się zwiększa rezystancję, przez co zmniejsza amplitudę przebiegu w cewkach.
Odnośnie zakupu - sprawdź w firmie North (oni mają chyba wszystko) http://www.north.pl.
Pozdrawiam.
Odnośnie zakupu - sprawdź w firmie North (oni mają chyba wszystko) http://www.north.pl.
Pozdrawiam.