Początki z programowania...
Podobno jego już nie produkują, amathieiov pisze:A ile kosztuje taki np. 90S2313?
[quote='sklep]ATTINY2313
UKŁAD SCALONY ATTINY2313-20PI DIP20
Procesor 8-bitowy z pamięcią Flash 2k
Cena brutto
9.00 PLN
ATTINY2313T
UKŁAD SCALONY ATTINY2313T-10SI SOP20
Procesor 8-bitowy z pamięcią Flash 2k
Cena brutto
8.00 PLN[/quote]
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
No tak tylko ATTINY2313 może mieć rezonator o częstotliwości 20MHz, a ATTINY2313T może mieć tylko 10MHz. Nie wiem czy moge zaproponować ATMEGA8, która posiada wbudowany przetwornik A/C. Można też zapisać w niej bootloader i można programować procek przez RS232.
Nie wiem jak się wprowadza bootloadera przez AVRStudio, ale przez BASCOM AVR idzie to bardzo ładnie szczególnie gdy podłączy się rezonator kwarcowy o częstotliwości 7,3728MHz. Należy pamiętać, że najpierw programujemy programatorem ISP ATMEGA8, czyli ustawiamy FUSE BITY na taktowanie zewnętrznym rezonatorem kwarcowym i wprowadzamy program bootloadera. Wcześniej warto też pozmieniać sobie szybkości przesyłania danych przez RS232. W BASCOM AVR bootloader jest już napisany wystarczy wejść do folderu w, którym są programy przykładowe. Bootloader jest napisany w ASEMBLERZE więc nie zabiera dużo miejsca i chyba będzie się go dało skompilować w AVRStudio.
Pozdrawiam!
Mam nadzieję, że pomimo mojego ciężkiego języka wszyscy wszystko zrozumieli:) Jak nie to skarżyć się:D
Pozdrawiam!
Mam nadzieję, że pomimo mojego ciężkiego języka wszyscy wszystko zrozumieli:) Jak nie to skarżyć się:D