Problem z Bascomem AVR

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Janusz M

Problem z Bascomem AVR

Post autor: Janusz M » 28 lis 2005, 11:39

Witam!
Czy ktoś może mi pomóc i wyjaśnić co jest nie tak z nową wersją bascoma avr 1.11.7.9 - po wywołaniu kompilacji lub sprawdzenia składni pojawia się błąd - "File not found".

bogdan_p
-

Post autor: bogdan_p » 04 gru 2005, 10:56

czy masz dobrze zapisany przed kompilacją projekt ?
zobacz sobie http://www.edw.com.pl/pdf/k10/52_04.pdf dotyczy Bascoma 8051 , ale zasada konfiguracji poza procesorem i nazwami portów jest identyczna

misci
-

Post autor: misci » 20 gru 2005, 23:29

No to może w PC nie zainstalowano żadnej drukarki! Bascom wymaga zainstalowania drukarki nawet jeżeli nie jest żadna przyłączona fizycznie do komputera.

Kapitan_Rzbik
-

Post autor: Kapitan_Rzbik » 20 gru 2005, 23:42

przerzuć sie na C :P

misci
-

Post autor: misci » 21 gru 2005, 13:12

Dobra rada. "Przerzuć się na C", a zobaczysz jak szybko wrócisz do BASCOMA. Powyższe nie dotyczy znających już C.
Język C polecam dla zdeterminowanych do podjęcia się programowania uC. Pozostali mogą zniechęcić się na długo przed osiągnięciem celu. Poznałem najpierw Bascoma, a teraz uczę się C. Gdybym miał to zrobić odwrotnie to pewnie do dziś składałbym układy cyfrowe z bramek, przerzutników itp. C nie jest trudny ale jest porządnie zakręcony. Aby mieć świadomość na co się porywasz należy wiedzieć, że C stanowi zbiór narzędzi i materiałów do budowy np. samochodu, którym można po zmontowaniu pojechać. Bascom to zwykły samochód o przeciętnych osiagach stojący na parkingu z kluczykami w stacyjce - wystarczy uruchomić i jechać. Zaleta C jest taka, że jeżeli potrzebujesz pojechać samochodem sportowym lub traktorem to możeszgo go sobie zbudować. W Bascomie masz do dyspozycji tylko gotowy standardowy samochód, którym orki nie zrobisz i wyścigu nie wygrasz. Wybór należy do każdego z nas.

Na koniec jeszcze powiem, że nie miałem żadnych kłopotów z zainstalowaniem i działaniem BASCOMA. Zrób wg wyżej zalecanego opisu, skonfiguruj program, użyj polskiego helpa (może być starsza wersja 1.11.7.7) i musi działać.

janusz17
-

Post autor: janusz17 » 27 gru 2005, 12:05

U mnie też ostatnie wersje bascoma (od 1.11.7.7) nie chcą kompilować programów i wyskakuje ten sam błąd - File not found. Sto razy sprawdzałem ustawienia opcji, mam zainstalowana drukarkę. W poprzedniej wersji 1.11.7.4 program kompiluje się bez żadnych problemów. Ustaliłem , że trzeba najpierw w notatniku stworzyć puste pliki z odpowiednimi rozszerzeniami i nazwą programu (np. led.hex, led.bin, led. obj, itd.) a wtedy kompilacja zostanie przeprowadzona bez problemów. Można potem zmieniać program i kompilacja przebiega normalnie . Dopiero po zmianie nazwy programu znów wyskakuje błąd File not found. On poprostu nie tworzy automatycznie odpowiednich plików!!! Nie wiem dlaczego.

misci
-

Post autor: misci » 27 gru 2005, 19:14

No cóż u mnie działają wszystkie - łącznie z 1 11 8 1. Jak przez mgłę pamiętam, że jak zaczynały się buntować w opcjach wskazywałem typ uC i Bascom rozpoczynał pracę. Z innej strony 1 11 7 4 to przyjazna wersja do domowego użytku!

janusz17
-

Post autor: janusz17 » 28 gru 2005, 7:14

Zainstalowałem najnowszą wersję 1.11.8.1 i wszystko działa O.K.!
Polecam wszystkim którzy mieli problemy. :)

ODPOWIEDZ