Kilka pytań o subwoofer.

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
Amplith

Kilka pytań o subwoofer.

Post autor: Amplith » 26 gru 2005, 15:46

Planuje zbudować subwoofer na jakimś głośniku 30cm., 150+ watt, 8ohm. Zanim się za to zabiore chce mieć pewność, że nic nie zepsuje. Planuje podłączyć go pod wzmacniacz. Tak jak w temacie:

1) Co z elekroniki niezbędne do działania suba?

2) Jak podłączyć suba pod wzmacniacz? (Radmor 5102) Mam w nim wolne 2 tylne wyjścia i nie wiem czy da rade podłączyć suba pod 2 naraz.

3)Czy musiałbym coś wymienić we wzmacniaczu? Kolumny po przełączeniu na tylne wyjścia jakoś słabiej grały i nie odtwarzały części dźwięków.

Bardzo proszę o wyrozumiałość i orientacyjnie ile poszczególne elementy kosztują.

Z góry dziękuje.

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 26 gru 2005, 16:20

Witam,
jeśli chcesz podłączyć suba pod wzmacniacz to musisz dobudować na wejściu tego wzmacniacza filtr dolnoprzepustowy, nie orientuję się z jaką f graniczną, myślę że ok 300Hz. Taki filtr można zbudować na pojedyńczym wzmaczniaczu operacyjnym, tak więc koszt praktycznie zerowy.
Pozdr.

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 27 gru 2005, 8:42

Cięcie 300Hz to zdecydowanie za wysoko...!
300Hz to nie jest bas, to jest denerwujące "buczenie" i "dudnienie".
Dużo poniżej 100Hz trzeba odciąć(w sprzęcie samochodowym subwoofery ustawia się np. na 40Hz, bo powyżej jedynym efektem jest ból głowy po wysłuchaniu jednej piosenki).

Poza tym podejście do sprzętu audio polegające na podniecaniu się tylko mocą, nie wróży nic dobrego.
Moc nie jest tu najważniejsza. Nie jest ona wyznacznikiem "potęgi" i jakości sprzętu.
Co z rodzajem(wymiarami) obudowy, doborem tunelu bass-reflex, itp, itd...?

rewers
-
Kontakt:

Post autor: rewers » 07 sty 2006, 2:44

Jeśli sie dobrze orientuje to masz już podłączoną parę kolumn do tego wzmacniacza i jeśli chcesz podłaczyć dodatkowo suba to bedzie ciężko.
Jeśli radmor ma działać jako tylko wzmacniacz do subwoofera to OK.
1) Z elektroniki potrzebujesz tylko kika części na filtr dolno przepustowy.
2) Nie da rady podłączyć pod dwa kanały jednocześnie.
3) Trzeba by to zbadać dokładniej.

ODPOWIEDZ