Szybka naprawa zasilacza ATX

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Szybka naprawa zasilacza ATX

Post autor: mariusz_edw » 25 gru 2005, 19:39

Dzisiaj idę na "łatwiznę", ale... może się uda :-)

Sprawa ma się następująco:

Obciążony dyskiem zasilacz ATX, po zwarciu pinów 13, 14 (power_on) zakręci tylko wiatraczkiem i natychmiast się wyłącza.

Co teraz powinienem zrobić?

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 25 gru 2005, 21:49

Czesc,
Wiesz trudno z powietrza ocenić co się zepsuło, chociaż myślę, ze koledzy którzy często naprawiają takie zasilacze wiedza jakie elementy (i w jakich modelach) siadają najczęściej. Ja proponuję posprawdzać tranzystory mocy oraz diody. Jesli to nie pomoże to pozniej chyba bym wziął sie za sprawdzenie kondensatorow. Wiesz, calkiem niedawno mialem dosc smieszny jak dla mnie przypadek. Mianowicie wyłączyli prąd w czasie pracy komputera. Po ponownym włączeniu (trwalo to doslownie 30s, i nie odlaczylem kompa od sieci) zasilacz zaczął strzelac :D Spanikowany wyjalem wtyczke z gniazdka. Pozniej spróbowałem ponownie go włączyć, skończyło się to nastepnym wystrzałem, i wtedy zapadla cisza :mrgreen: a ze komputer byl mi potrzebny, to sie troche zdenerwowalem i rozkrecilem ten nieszczesny zasilacz. Wystrzelily dwa male kondensatorki. Niestety pojemnosci nie dalo sie odczytac, ale sadzac po wielkosci wstawilem 2x47uF. Zasilacz zaczął działać. Trochę mnie to zdziwiło, no ale nie narzekam :mrgreen:
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 25 gru 2005, 22:51

Passage pisze:... chociaż myślę, ze koledzy którzy często naprawiają takie zasilacze wiedza jakie elementy (i w jakich modelach) siadają najczęściej.
No i właśnie na to liczę :-)

U mnie kondensatorki wyglądają na zdrowe. Nawet bezpiecznik jest OK :-)

A zasilacz to: CODEGEN ATX (2.03(P4), 300W, MODEL: 300X1

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 25 gru 2005, 22:54

z tego co wiem to kolega zawsze wymienia w nich kondensatory po pierwotnej stronie, oraz w stby.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 27 gru 2005, 11:37

witam
w numerze 8/05 EdW jest artykuł "Jeszcze o zasilaczach PC". Jest tam wszystko opisane. Radzę przeczytać.
:arrow: mariusz_edw jak nie masz to mogę Ci przysłać skan.

pozdrawiam
Mateusz

Awatar użytkownika
Holtek
-
Kontakt:

Post autor: Holtek » 17 sty 2006, 12:02

Witam

Naprawiam zasilacze i z opisu objawień jakie ma twój zasilacz wynika ze spalona jest podwójka dioda Schottky'ego przykręcona do radiatora. Prostuje ona napięcie 5V a i czasami przez dodatkowy tranzystor MOSFET także i 3,3V.
Ta dioda to pewnie S20C30 czyli to dioda 20A. Podczas wymiany warto zastosować trochę pasty silikonowej.

ODPOWIEDZ