jak uruchomić sterowanie wyświetlacza Na płytce AVT2500.

To forum jest dla wszystkich pasjonatów wiecznie młodych mikrokontrolerów '51. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
waldi
-
Kontakt:

jak uruchomić sterowanie wyświetlacza Na płytce AVT2500.

Post autor: waldi » 17 gru 2005, 20:18

Mam płytkę testową do Baskoma AVT 2500 mam zainstalowany program
Z płytki dostarczonej przez AVT
Mam również emulator procesora AVT 2501.
Połączyłem to zgodnie z instrukcją czyli port com1 drukarki -emulator-płytka testowa
Wpisałem Proste polecenie LCD "Elektronika dla wszystkich"
i nic nie działa.
Namieniam że jestem zupełnie zielony jężeli chodzi o zgadnienie programowanie
Ale skonfigurowałem bascoma tak jak podano w instrukcji -książeczka baskomie college.
Mam co prawda 55 lat czyli jestem eletronik starej daty,i bardzo mi zależy na tym
aby uruchomić cały zestaw i nauczyć się programować.
prosze o pomoc :roll:

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 17 gru 2005, 20:28

Trudno mi powiedzieć i z góry przepraszam jeśli piszę banały, ale może właśnie o banał chodzi:
1. Spróbuj ustawić kontrast - jest do tego przeznaczony potencjometr PR1. Zwykle (większość wyświetlaczy) przy maksymalnym skręceniu do masy kontrast jest największy.
2. Skontroluj zworkę J3 - czy jej ustawienie odpowiada konfiguracji LCD w BASCOMIE?

waldi
-
Kontakt:

Post autor: waldi » 19 gru 2005, 22:57

dziękuje za rady, ale nic to nie dało.
może wyjaśnie co zrobiłem.Połączyłem komputer z płytką testową przez emulator.
analizując emulator stwierdziłem że przy wysłaniu na wyswietlacz prostego hasła np.Elektronika dla wszystkich wysyłam dane magistralą I2C które dekoduje emulator
wysyłając zdekodowane dane w kierunku wyświetlacza LCD w takim formacie
aby mógł zdekodować to sam wyswietlacz LCD który ma własny dekoder.
I nic nie wiem jaki błąd robie poniewać ustawiłem konfiguracje zgodnie z książką
opisującą programowanie w bascomie.
Spróbowałem podłączyć oscyloskop i obserwować czy dane pojawią się na wejściu emulatora ale nic takiego nie zaobserwowałem,mimo że obserwuję w programie
symulacyjnym zę program jest wykonywany.
Dalej nie wiem co robić,sprawdziłem czy kable połączeniowe z komputerem są dobre-są dobre.
Może masz jakiś sposób sprawdzenia całego układu
Pozdrawiam

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 19 gru 2005, 23:46

Witam,
oscyloskop do pomiarów się nie na da, ponieważ jeśli wszystkie elementy masz sprawne to na 99,9% błąd tkwi w jakimś nieszczęsnym szczególe. A jeśli o szczegółach mowa to ja dorzucę swój. Mianowicie w emulatorze znajdują się układy PCF8574 lub PCF8574A. Są to te same układu, różnią się jedynie adresami. Sprawdź w opcjach czy masz dobrze zaznaczone.
Pozdrawiam.

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 20 gru 2005, 0:04

Wpisałem Proste polecenie LCD "Elektronika dla wszystkich"
i nic nie działa.
Trochę to enigmatyczne...Gdzie to wpisaleś ?.Przeprowadziłeś kompilację?.Użyłeś instrukcji $sim ?.Czy po kompilacji włączyłeś symulację programową (czerwony scalaczek), a dalej, czy włączyłeś real hardware simulation ? (czarny scalaczek obok monitorka), a następnie "Run program ?.....
Czy w sekcji Option/hardware simulation masz ustawienie symulacji na elektronikę praktyczną ?, i na koniec czy sprawdziłeś w sekcji Compiler/LCD przyporządkowanie pinów wyświetlacza do pinów mikroprocesora ?....
Ufff....chyba to już wszystkie czy :).
Jak widzisz, podałeś bardzo mało informacji, stąd tyle pytań.

waldi
-
Kontakt:

Post autor: waldi » 21 gru 2005, 23:30

witam!
Dzisiaj znowu próbowałem uruchomić zestaw zgodnie z tekstem zawartym w kursie
bascom college próbując wykorzystać rady kolegi z poznania.niestety cały układ
jest martwy. jeszcze raz sprawdziłem połączenia emulatora z płytką testową
Pomierzyłem czy jest prawidłowe zasilanie.Wyswietlacz alfanimeryczny jest 1 *16
swiecą się tylko 8 czarnych pól -wszystkie piksele kazdego znaku swiecą na czarno
Wyregulowałem jasność swiecenia
W Bascomie znalazłem przycisk określony jako terminal emulatora.
program odpowiedział mi że bascom nie może uruchomić portu com1.
Może dlatego to nie działa.
Jezeli o szersze informację t o konfigurowałem program zgodnie z danymi zawartymi w wykładzie 1 i wykładzie drugim-obsługa wyświetlaczy alfanumerycznych LCD.
Chyba będę musiał wysłać zestaw do testu bo nie wiem gdzie jest błąd może być w komputerze ,ale próbowałem zrobić próbę działania na innym komputerze i też jest źle.
Życzę Zdrowych i Spokojnych świąt Bozego narodzenia

[ Dodano: 22-12-2005, 19:02 ]
Może ktoś prześle prosty programik który może uruchomi wyświetlanie np.napisu :oops:

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 24 gru 2005, 21:11

Bardzo prosty programik do sprawdzenia LCD w załączniku :).
U Ciebie należy zmienic konfig LCD.
Takie "krzaczki", o których piszesz, pojawiają się wtedy, gdy jest źle skonfigurowany wyświetlacz.
Załączniki
Napis.zip
(202 Bajtów) Pobrany 520 razy

ODPOWIEDZ