Moje Pierwsze Kroki W BASCOM 8051

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Domel
-
Kontakt:

Moje Pierwsze Kroki W BASCOM 8051

Post autor: Domel » 16 gru 2005, 16:54

Witam

Właśnie stawiam swoje pierwsze kroki w BASCOMIE.
Mam Kompilator,Emulator,Płytke testową i podręcznik ELEKTRONIKA PLUS - BASCOM NAJLEPSZE NARZEDZIE DO PROJEKTOWANIA MIKROKONTROLERÓW... i inne rzeczy z zestawu AVT...

Zainstalowałem wszystko jak napisano w podreczniku

Emulator do portu drukarki...z drugiej strony do płytki testowej...płytke testowa do zasilacza...w kompie wgrałem dwa programy 8051 DEMO i AVR DEMO...w kompe wczesniej zainstalowałem drukarke i plik COMCTL32.Dll - wszystko jak opisano na stronie 17 tego podrecznika... pogram tez skonfigurowałem według opisu. :oops: :oops:

Chciałem odpalić ten testowy program ze strony 10 na wyswietlacz 7 segmentowy... ALE ANI RUSZ... :oops: :oops: :oops:

Kompiluje-wysyłam... nic sie nie dzieje...Co źle robie? :oops: :oops:
Wiem ze to zbyt ogólne pytanie.... zrobiłem wszystko KROK po KROKU według opisu ze strony 7. :oops: :oops: :oops:

Cały układ podłączyłem do starego kompa 486DX5/150... :oops: :oops:

Załanczam kilka fotek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Nie wiem co jeszcze... o czym zapomniałem.... jesli ktos by chciał pomóc kompletnemu laikowi było by fajnie :) :oops:

moj gg to gg:3117979

pzdr.

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 16 gru 2005, 18:09

Nie posiadam wspomnianiej książeczki i nie wiem jak bardzo szczegółowo jest tam opisane i czy programy są poprawne. Pierwsza rzecz - czy typ układów PCF w ustawieniach emulatora odpowiada temu co masz na płytce emulatora(PCF8574 czy PCF8574A).
Po drugie - być może komputer jest za wolny aby się wyrobił z emulacją. Jeśli możesz to zaprogramuj procka i zobacz czy program działa w układzie rzeczywistym.

Domel
-
Kontakt:

Post autor: Domel » 17 gru 2005, 11:15

Cos mi sie czuje ze tak zakoncze moja przygoda z bascomem bo nawet nie działa program

Lcd " Elektronika Dla wszystkich"

Podłączyłem wszystko według opisu z podrecznika nic... nie wysyła na LCD na płytce testowej...

zastanawiam sie co z pie... wyglada mi tu na awarie sprzetowa nie w oprogramowaniu :roll:

Raflles
-
Kontakt:

Post autor: Raflles » 18 gru 2005, 14:54

Popraw luty na płytce testowej. Czasami może tam coś nie zwierać. Moja płytka testowa już kończy swój żywot bo są one strasznie daremnie wykonane. Wystarczy, że trzeba wymienić jeden z elementów, albo poprawić jakiś lut i już połowa ścieżek idzie się kochać i trzeba robić zwory drutem.
A tak nawiasem mówiąc to AVT powinno poprawić technologię wykonywania swoich płytek, lub chociaż tych które wiadomo, że będzie przy nich coś jeszcze kombinowane.

Pozdro !!

Domel
-
Kontakt:

Post autor: Domel » 18 gru 2005, 15:04

dzieki..
posprawdzam to

ODPOWIEDZ