miernik V-640

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Nick_2

miernik V-640

Post autor: Nick_2 » 16 gru 2005, 10:36

Witam
Mam pewien problem z multimetrem V-640. Kilka dni temu kupiłem go na aukcji i zachowuje się dośc dziwnie. Sciągnąłem do niego instrukcję obsługi i skalibrowałem tak jak jest to w niej opisane. Po zwarciu przewodów pomiarowych przy ustawieniu zakresu 1,5mV wskazówka ustawia się na zero na skali więc tak jak powinno być, jednak po rozwarciu na małych zakresach napięcia mimo braku podłączenia jakiegokolwiek napięcia mierzonego czasami wariuje skacząc do końca zakresu poza skalę. Na zakresach prądowych ni ma tego efektu. Jednak pomiar napięcia jest wyświetlany prawidłowo bez jakichkolwiek błędów (porównywałem z miernikiem cyfrowym). Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z takim multimetrwm więc nie jestem pewny czya tak powinno być ale wydaje mi się że nie. Aha jest też jeszcze jeden problem po wciśnięciu przełącznika na ustawienie wskazówki na środku zakresu nic się nie dzieje nie próbowałem co prawda regulować jej jeszcze śróbką dostępną z boku obudowy ale nie wiem czy to w czymś pomoże.
Jeżeli ktoś wie co może być powodem takiego zachowania miernika prosze o odpowiedź

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 17 gru 2005, 18:47

Właśnie jestem na etapie przywracania do życia takiego samego miernika jak juz bedzie działał to porównam opisane zachowania, skąd sciągnąłeś instrukcję?

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 17 gru 2005, 20:36

Nie jest przypadkiem tak, że na zakresie 1,5mV jeśli odsuniemy od siebie sondy pomiarowe staną się one antenami generując na końcach dość znaczne napięcia? Liczyliśmy kiedyś na uczelni nawet jak długi drut trzeba pociągnąć aby zaświecić małą żarówkę pod naszą Gliwicką radiostacją podpinając ją do końców przewodu. Nie pamiętam teraz odpowiednich wzorów - jak ja nie cierpiałem tego przedmiotu :shock:

ODPOWIEDZ