jak usunąć tło z pliku pdf???

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
pit69
-

jak usunąć tło z pliku pdf???

Post autor: pit69 » 15 gru 2005, 23:33

Witam!!!
Przeglądając strone Elprortalu mozna na niej znaleźć od groma informacji, ciekawych kursów itp. Niektóre z cykli są długie i czytanie ich z monitora staje sie męczące. fajnie by było je wydrukować i tu jest sedno sprawy -tło! (w różnych kolorach) na które napewno nikt by nie chciał poświęcać drogiego atramentu; wiadomo, że redakcja by chciała aby kupić po prostu archwalne numery ale jakoś trudno mi sobie wyobrazić szaleńca który kupi 8 albo 10 archiwalnych gazet (bo tyle trwają niektóre kursy,cykle). Więc czy jest jakiś sposób na usunięcie tła z plików pdf ? Czekam na porady. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Marekl
-
Kontakt:

Post autor: Marekl » 16 gru 2005, 8:04

Witam,

Rzeczywiście masz rację, że dłuższe czytanie z ekranu minitora to udręka.
Pliki pdf są niestety takie, że nie pozwalają na usuwanie czegokolwiek (tekst, tło, rysunki itp. itd). Jedynym zastępczym rozwiązaniem jest druk w odcieniach szarości. Ale tak jak mówię to tylko rozwiązanie zastępcze. Tak czy inaczej zawsze bedziesz miał duże zużycie atramaentu.

Pozdr
Marek

timi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: timi » 16 gru 2005, 8:50

a moze poprostu zaznaczyc teks skopiowac, wkleic do np. openoffice'a troche formatowania i juz

Awatar użytkownika
Marekl
-
Kontakt:

Post autor: Marekl » 16 gru 2005, 9:11

timi pisze:a moze poprostu zaznaczyc teks skopiowac, wkleic do np. openoffice'a troche formatowania i juz
Fakt, o tym całkiem zapomniałem

bluex
-

Post autor: bluex » 27 wrz 2006, 8:29

timi pisze:a moze poprostu zaznaczyc teks skopiowac, wkleic do np. openoffice'a troche formatowania i juz
troche formatowania np. 6 stron w kolumnach jest trochę męczące (usuwanie enterów i myślników) :mad: . Oto programik specjalnie w tym celu napisany (noenter) :mrgreen:
Załączniki
NoEnter.rar
Program usuwa myślniki i entery z plików txt
(13.88 KiB) Pobrany 1379 razy
Ostatnio zmieniony 13 paź 2006, 12:45 przez bluex, łącznie zmieniany 2 razy.

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 27 wrz 2006, 11:36

nie zapominajcie, że dokumenty .pdf mogą byc zabezpieczone przed kopiowaniem tekstu i drukowaniem wiec nie ze wszystkimi tak łatwo pójdzie. Wtedy na pomoc przychodzą programiki łamiące hasło pdfa metoda brute-force :)

cyber
-

Post autor: cyber » 27 wrz 2006, 11:55

Witam,

Tło, a także inne elementy można z pliku pdf usunąć np. programem Acrobat pdf Proffesional w wersji 6 i nowszych. Wersje 30-dniowe można ściągnąć ze strony producenta.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 27 wrz 2006, 13:21

a pełne ile kosztują ???

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 27 wrz 2006, 13:30

Kulpina - naucz się najpierw szukać, potem pytać...
Wystarczyło poszukać, a byś wiedział, że ceny zaczynają się od 2000zł...

Co do tła - nie ma u mnie z tym problemu. Drukuję w odcieniach szarości, na drukarce atramentowej - i korzystam z napełniaczy. Koszt druku to kilka groszy na stronę...
Kolor rzadko jest potrzebny - w końcu i tak w razie wątpliwości wystarczy raz zajrzeć do PDF-a...

Kuna
Użytkownik

Post autor: Kuna » 14 lut 2009, 11:19

Więc tak, tła nie da się usunąć metodą automatycznego usuwania tła w Acrobat pro 9, ponieważ te "tło" mnie jest tłem według tego edytora.

Jednak tło da się usunąć "zaznaczając je" i kasując klawiszem delate. By zaznaczyć funkcje trzeba wybrać
Tools->Advenced Editing->TouchUp Object Tool

Do usuwania tła używałem 30 dniowej wersji trial, która oprocz ograniczenia czasowego, w niczym nieprzeszkadza przy przeprowadzeniu tej operacji.

Ps. Przygotowałem sobie wersje do druku serie pdfów o procesorze 8051.
Załączniki
pro9.png

ODPOWIEDZ