Phototransistor Optocoupler

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
pasta20
-
Kontakt:

Phototransistor Optocoupler

Post autor: pasta20 » 30 lis 2005, 23:28

cny 17111 ma 6 nóżek i jest to pozystor. Do czego służy pozystor i gdzie się go stosuje???

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 30 lis 2005, 23:40

Może się mylę, ale wydaje mi się, że coś takiego jak pozystor nie istnieje. W każdym razie w życiu o czymś takim nie słyszałem. :?
CNY17 to transoptor. Połączenie fototranzystora z diodą LED. Element taki może służyć do przenoszenia informacji zapewniając jednocześnie izolację galwaniczną. Możo o to Ci chodzi? :?: CNY17111 nie udało mi się znaleźć.

pasta20
-
Kontakt:

Post autor: pasta20 » 01 gru 2005, 5:42

Koppel pisze:Może się mylę, ale wydaje mi się, że coś takiego jak pozystor nie istnieje. W każdym razie w życiu o czymś takim nie słyszałem. :?
CNY17 to transoptor. Połączenie fototranzystora z diodą LED. Element taki może służyć do przenoszenia informacji zapewniając jednocześnie izolację galwaniczną. Możo o to Ci chodzi? :?: CNY17111 nie udało mi się znaleźć.
Dobrze napisałeś mój błąd ale gdzie znaleść CNY17111 może w tym wypadku bierze się pod uwagę tylko 3 pierwsze cyfry ??? Muszę zrobić fotkę tego może to coś pomoże.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 01 gru 2005, 7:33

Ogólnie CNY17 powinien mieć oznaczenie CNY17(jakieś znaczki zależne od producenta)-X, gdzie X jest cyfrą od 1 do 4 i oznacza CTR - Current Transfer Ratio (? - z pamięci) - czyli współczynnik przenoszenia prądu. Jeśli element pracuje w układzie analogowym może to mieć znaczenie. Jednak jeśli tylko jako przełącznik - ostatnią cyfrę zwykle można pominąć.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 01 gru 2005, 10:33

:arrow: pasta20
taki :?:
http://www.bg-electronics.de/catalog/images/CNY17-2.jpg :roll:
Koppel pisze:Może się mylę, ale wydaje mi się, że coś takiego jak pozystor nie istnieje. W każdym razie w życiu o czymś takim nie słyszałem.
pozystor to termistor o dodatnim współczynniku temperaturowym czyli PTC
im bardziej się nagrzewa, tym ma większą rezystancję ('normalny' termistor - NTC - odwrotnie)...
N/P-TC - negative/positive temperature coefficient

można go używać na przykład w zabezpieczeniach, jako 'czujący temperaturę' ogranicznik prądu....
o, i już usłyszałeś :wink:

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 01 gru 2005, 15:58

:arrow: tasza
Jesteś moim ideałem :mrgreen:

Rzeczywiście... nie słyszałem po prostu tej nazwy. Jakbym nie był tak leniwy zapytałbym googla :arrow: Już to zrobiłem :wink:

ODPOWIEDZ