Witam,
Mam taki problem gdyż autor tematu proponuje mierzyć temperature spalin które osiągają ponad 500 st. celcjusza.
Zatem jakim termometrem go mierzyć??
Interesuje mnie coś w stylu KT 100 który ma zakres do 150 stopni tylko że o większym zakresie gdyż chce to podpiąć do procka
z góry dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
11/05 "Ogrzewcze" spostrzeżenia praktyka - czujnik
Witam,
Pt100 mierzy do 150 st. wiec odpada...
3 diody prostownicze były używane w artykule "Sygnalizator konieczności uzupełnienia opału" Stanisława Hołdaka.
Natmiast w artykule "Ogrzewcze" spostrzeżenia praktyczne Wiesława Krzemińskiego, nie ma ani schematu, ani napisane jaki mógby być czujnik który wytrzyma ok 1000 st. Celcjusza.
Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
Pt100 mierzy do 150 st. wiec odpada...
3 diody prostownicze były używane w artykule "Sygnalizator konieczności uzupełnienia opału" Stanisława Hołdaka.
Natmiast w artykule "Ogrzewcze" spostrzeżenia praktyczne Wiesława Krzemińskiego, nie ma ani schematu, ani napisane jaki mógby być czujnik który wytrzyma ok 1000 st. Celcjusza.
Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
To pt100 którym się bawiłem mierzy PRZYNAJMNIEJ do 500°C. A tak apropo - kiedyś się bawiłem termometrem w którym jako czujnik był tranzystor i udało mi się go rozgrzac tak, że pokazywał trochę ponad 300° (nad ogniem) i potem po ochłodzeniu nic mu nie było, działał normalnie. Te 300° to może nie być wiarygodny pomiar, ale przynajmniej wiadomo że teoretyczną wytrzymałość temperaturową takich elementów mozna sporo naciągnąć 
HEHEHE
Te termometry które mierzą do 550st. C to kosztują 320 zł
Wiec to odpada!!
Chodzi o najtańszy czujnik temperatury taki jak KT 100 który kosztuje 2 zł w sklepie, tylko ze KT 100 mierzy do 150st. cel.
Ma ktoś jakieś pomysłu??
Pozdrawiam
Nikt nie mówił że to ma być tanie. Czujniki pt100 chyba ogólnie są drogie, niezależnie od ich zakresu. Ten pt100 którym ja się bawiłem mierzył temperaturę w "suszarce" do kamieni w maszynie do robienia asfaltu i wiem że był drogi. "Trudno" będzie znaleść czujnik na taki zakres za taką cenę jak napisałeś (2zł) ...