Przetwornica napiecia bez Trafo

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
yetiwest
-

Przetwornica napiecia bez Trafo

Post autor: yetiwest » 22 lis 2005, 21:20

Witam
Mam przeprowadzic lekcje z powyzszego tematu jestem na 4 roku Wychowania technicznego elektronike mialem az caly semestr i nie znam sie w tych sprawach. Lekcje przeprowadzam w technikum na labolatoriach elektronicnych- takze mowie ja oni sluchaja i o nic nie pytaja a jak pytaja to ich nauczycielka ucisza :) Moze ktos bedzie umial mi w prosty sposob wyjasnic jak dzial schemat (naprawde prosty).
Obrazek

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 22 lis 2005, 21:35

T2 i T3 to generator przebiegu prostokątnego. T4 i T1 są włączane na przemian. Jak przewodzi T1 to ten górny kondensator jest ładowany do napięcia zasilania. Potem T1 przestaje przewodzić a zaczyna T4 to ten drugi kondensator jest ładowany jakby z zasilania połączonego szeregowo z pierwszym kondensatorem (który jest naładowany do napięcia zasilania) co daje podwojone napięcie. I tak powstał chocapic.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 22 lis 2005, 23:00

Układ na tranzystorach działa prawie jak napisał c4r0 a dokładnie to tak
W tym przypadku górny kondensator ładuje się przez diodę
do wartości napięcia zasilania w czasie gdy napięcie na wyjściu generatora jest niskie, przewodzi wtedy dolny tranzystor T1.
Po zmianie stanu wyjęcia generatora na wysoki, ujemna okładka górnego kondensatora zostaje dołączona do napięcia zasilania przez przewodzący, górny tranzystor T4.
Prąd rozładowania kondensatora C1 przepływa w obwodzie
górny tranzystor dioda dolna (dioda górna jest w tym czasie zablokowana), kondensator C2. Zatem napięcie wyjściowe jest
sumą napięcia zasilania i napięcia na kondensatorze górnym, naładowanym tez
do wartości napięcia zasilającego układ.
A jak działa ten generator możesz przeczyta sobie w pliku który dołączyłem
Załączniki
Edw899.rar
(39.4 KiB) Pobrany 828 razy

ODPOWIEDZ