odizolowanie

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
jano_S

odizolowanie

Post autor: jano_S » 22 lis 2005, 19:58

Mam pytanie dotyczące Drabinki Jacoba z EDW 7/2005. TAm jest napisane, że należy odizolować elektrycznie tranzystory od radiatora. I teraz pytanie: jak to zrobić, jeżeli one muszą mieć z nim kontakt??!! Fakt ze cały korpus to jest baza no i te dwie nozki to kolektor i emiter... co włożyc miedzy baze (obudowe) a radiator? zeby je odizolowac?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 22 lis 2005, 20:19

Do tego służą podkładki mikowe. To sa takie cienkie, przezroczyste, sztywne i łatwo łamiące się że tak powiem "blaszki". Są odrazu w kształcie tranzystora i mają dziurki. Oczywiście do tego jeszcze po obu stronach pasta silikonowa. A na obudowie to jest kolektor, a nie baza :wink:

jano_S
-

Post autor: jano_S » 22 lis 2005, 20:20

heh no fakt z pospiechu mi sie napisało ;) rozumiem ze to bez problemu gdzies w sklepei elektronicznym kupie??

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 22 lis 2005, 21:29

Ja je mam ze starszych niż ja zasobów mojego taty :P Może niekoniecznie mikowe, ale jakieś podkładki izolacyjne pod taką obudowę (TO-3) powinny być w sklepie ekejtronicznym.

ODPOWIEDZ