Problem z AT90S2313
Problem z AT90S2313
Witam,
Mam wielki problem z zaprogramowaniem tego układu. Kupiłem ksiazke "Mikrokontrolery Avr w praktyce"(wydawnicto BTC), niby jest tam wszysko opisane co i jak, ale nie ma dokladniejszych opisow jak za pomoca programu zapisywac informacje na kosc. Do ksiazki zalecane jest zlozenie "zestawu uruchomieniowego" lecz skorzystalem tylko z idei tego i calosc zrobilem sam. Wiele razy probowalem go zaprogramowac za pomoca roznych wersji Pony Prog i za kazdym razem wyskakiwal komunikat o nie rozpoznanym urzadzeniu (chodzilo oczywiscie o kosc) albo o jakims tam bledzie i w efekcie nie udalo mi sie tego dokonac. Pomyslalem najpierw, ze spalilem procka, ale po wstawieniu nowego to samo... Wszystko jest tez niby dobrze polaczone. W czym lezy problem?
Kilka informacji:
- AT90S2313 -10 taktowany kwarcem 8 MHz
- Programowany w systemie ISP
- Komputer po wybraniu opcji zapisu wysyla sygnaly do kosci i kosc wyraznie na nie odpowiada, ale jednak cos jest nie tak...
- mozna tylko kasowac i resetowac
Czy wplyw na to moze miec, ze uzywam Winowsa Xp??
Mam wielki problem z zaprogramowaniem tego układu. Kupiłem ksiazke "Mikrokontrolery Avr w praktyce"(wydawnicto BTC), niby jest tam wszysko opisane co i jak, ale nie ma dokladniejszych opisow jak za pomoca programu zapisywac informacje na kosc. Do ksiazki zalecane jest zlozenie "zestawu uruchomieniowego" lecz skorzystalem tylko z idei tego i calosc zrobilem sam. Wiele razy probowalem go zaprogramowac za pomoca roznych wersji Pony Prog i za kazdym razem wyskakiwal komunikat o nie rozpoznanym urzadzeniu (chodzilo oczywiscie o kosc) albo o jakims tam bledzie i w efekcie nie udalo mi sie tego dokonac. Pomyslalem najpierw, ze spalilem procka, ale po wstawieniu nowego to samo... Wszystko jest tez niby dobrze polaczone. W czym lezy problem?
Kilka informacji:
- Komputer po wybraniu opcji zapisu wysyla sygnaly do kosci i kosc wyraznie na nie odpowiada, ale jednak cos jest nie tak...
Re: Problem z AT90S2313
Nie sądzę, że problem był z powodu windozy XP. Można zaproponować kilka punktów do sprawdzenia. Po pierwsze do programowania w systemie ISP procek musi być żywy, tzn musi być taktowany. Co prawda w podany model nie ma możliwości 'grzebania' w generatorze taktu, ale może ci nie pracuje generator. Jeżeli masz dostęp do oscyloskopu, to obejrzyj przebiegi sygnałów na kwarcu. Powinien tam być sygnał podobny do sinusa. Jeżeli dasz zbyt duże pojemności kondensatorów w obwodzie kwarca, to może mieć on kłopoty ze wzbudzeniem. Poza tym może niewłaściwie przyłączyłeś programator do procka. Na temat przyłącza można popatrzeć w http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... y&ceid=142kustoj pisze:Witam,
Kilka informacji:
temat samego programatora: http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... y&ceid=121
a ja myślę że system Billa może mieć jakiś udział w tych problemach...
XP (czy generalnie kernel Win32) chroni swoje zasoby sprzętowe, a wszelkie
programatory podłączane do LPT wymagaja aby soft miał bezpośredni
dostep do sprzętu... (było tu: http://forum.ep.com.pl/viewtopic.php?p=49871)
spróbuj zmajstrować tą moją programałkę (drugi link z podanych przez Gawła)
i zaprogramowac kostkę softem AvrDude... w instalce AvrDude jest też zawarty
driver dostępowy do I/O i jak go zainstalować,
jeżeli masz taką możliwość - spróbuj programator dopiąć do maszyny z Win95/95
jeżeli tam ruszy - to wina XP-eków...
jest też szansa - że coś pokiełbasiłeś w połączeniach linii do programowania kostki....
XP (czy generalnie kernel Win32) chroni swoje zasoby sprzętowe, a wszelkie
programatory podłączane do LPT wymagaja aby soft miał bezpośredni
dostep do sprzętu... (było tu: http://forum.ep.com.pl/viewtopic.php?p=49871)
spróbuj zmajstrować tą moją programałkę (drugi link z podanych przez Gawła)
i zaprogramowac kostkę softem AvrDude... w instalce AvrDude jest też zawarty
driver dostępowy do I/O i jak go zainstalować,
jeżeli masz taką możliwość - spróbuj programator dopiąć do maszyny z Win95/95
jeżeli tam ruszy - to wina XP-eków...
jest też szansa - że coś pokiełbasiłeś w połączeniach linii do programowania kostki....
Wszystkie porty w xp-ku mam udostepnione, bo juz sie kiedys bawilem nimi. Ostatnio tez sterowalem wyswietlaczem alfanumerycznym z lpt za pomoca wlasnego programu (VB), (takze mam wszystkie potrzebne drivery).
Raczej chodzilo mi o jakies ograniczenia predkosci portu (wtedy moglo by cos byc nie tak z transmisja). Do oscyloskopu niestety nie mam dostepu, a kondesatory przy kwarcu powinny byc dobre bo w tej ksiazce o ktorej powyzej pisalem takie sa zalecane (33p dla kwarcu 8MHz). Budujac uklad pod procka bazowalem sie na http://www.btc.pl/pdf/zl1avr.pdf i nie zmienialem wartosci zadnych podzespolow, tylko pozbylem sie zbednych dla mnie rzeczy(rs232 itp). Elementow programatorat nie zmienialem http://www.btc.pl/pdf/zl2prg.pdf.
zakładam żę nie masz blędów montażowych , programator to stk200 z którym nie powinno być żadnych problemów , jakiej serii masz układ 74xx244 , czy dioda jest serii BAT
odnośnie układu 244 to seria ma szczególne znaczenie bo poziomy Uwej / Uwyj są różne
dla danej serii , jeżeli masz zwykłą diode to spadek napięcia ok 0,7V może również unimożliwiać prace programatora
proponuje do testów programatora zwykłą podstawke do niej kwarc + kondesatory i podłączyć programator , spróbój zmienić kwarc na mniejszy np 4 MHz
na jakich programach testowałeś swój programator ?
odnośnie układu 244 to seria ma szczególne znaczenie bo poziomy Uwej / Uwyj są różne
dla danej serii , jeżeli masz zwykłą diode to spadek napięcia ok 0,7V może również unimożliwiać prace programatora
proponuje do testów programatora zwykłą podstawke do niej kwarc + kondesatory i podłączyć programator , spróbój zmienić kwarc na mniejszy np 4 MHz
na jakich programach testowałeś swój programator ?
Dlaczego nie spróbujesz użyć bascomowego softu u mnie pod xp chodził bez zarzutu.
BTW
Ja osobiście jeż przesiadłem się na programowane przez rs'a, programatorek jest prosty
http://www.lancos.com/siprogsch.html
należy wykorzystać dwa pierwsze schematy, górna częśc z stabilizatorem jest nie potrzebna bo i tak zasilanie pewnie masz zewnętrzne lub z portu gier karty dzwiękowej.
BTW
Ja osobiście jeż przesiadłem się na programowane przez rs'a, programatorek jest prosty
http://www.lancos.com/siprogsch.html
należy wykorzystać dwa pierwsze schematy, górna częśc z stabilizatorem jest nie potrzebna bo i tak zasilanie pewnie masz zewnętrzne lub z portu gier karty dzwiękowej.
Heh, znalazlem moj post po tak dlugim czasie:)
Oczywiscie wszystko udalo sie juz dawno zrobic...przegapilem jedna nieprzylutowana nozke 74HC244. Wszystko smiga jak trzeba i na tiny2313 i na mega8l 
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja mam podobny problem. Programuje w bascomie atmege8 przez stk200 (zl2prg). Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to że po włączeniu kompa trzeba kilka-kilkanaście razy wrzucic program do flasha żeby nie było błędów. Potem już dowolnie można zmieniac zawartośc pamięci i nie ma takich problemów. Próbowałem różnych kombinacji i wyszło na to że tyko po włączeniu komputera i póbach zaprogramowania są błędy. Nie ma na to wpływu długośc kabla itp., u kolegi programator chodził normalnie. Według mnie to coś jest z LPT, albo z Bascomem. Tylko co?
Witam!
Też mam podobny problem jak m.in, kolega aro też są duze problemy z zaprogramowaniem procków.robię to pod bascomem avr. Niby pięknie i ladnie programuje i weryfikuje poprawność ale wywala błąd -vide załącznik. Programowalem programatorem też stk200/300 jak kolega aro a byly to procesory ATMEGA8515( na 3 sztuki udalo się zaprogramowac 1 po wielu próbach)
Też mam podobny problem jak m.in, kolega aro też są duze problemy z zaprogramowaniem procków.robię to pod bascomem avr. Niby pięknie i ladnie programuje i weryfikuje poprawność ale wywala błąd -vide załącznik. Programowalem programatorem też stk200/300 jak kolega aro a byly to procesory ATMEGA8515( na 3 sztuki udalo się zaprogramowac 1 po wielu próbach)