Kolorofon na diody led 3W

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
luzik1980
Użytkownik
Kontakt:

Kolorofon na diody led 3W

Post autor: luzik1980 » 24 wrz 2022, 10:15

Przepraszam bardzo, nie wiem czy to dobre pytanie w tym dziale, lecz prosiłbym o polecenie mi kolorofonu na diody led najlepiej 3 diody 3W , aby każda reagowała na na inne tony muzyki. Wiem że tematów było dużo, ale nic konkretnego nie mogę znaleźć co spełniało by moje oczekiwanie. Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć ?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Re: Kolorofon na diody led 3W

Post autor: KrzysiekK » 24 wrz 2022, 12:17

W przeszłości kolorofony (iluminofonia) często były wykonywane z wykorzystaniem żarówek na 220 (230)V. Elementem włączającym te żarówki był triak. Taką iluminofonię należało by zmodyfikować i zamiast triaka użyć tranzystorów mocy włączających diody LED. W przypadku diod LED trzeba wziąć po uwagę potrzebę użycia odbłyśnika odbijającego światło diody.

W przeszłości były dostępne żarówki dedykowane do kolorofonów, które miały wbudowany odbłyśnik i filtr barwny. Jednak obecnie tego rodzaju żarówki mogę być trudno dostępne. Zostały wyparte przez kolorowe (RGB) żarówki LED. Jednak żarówki LED mogą się nie nadawać do użycia w iluminofonii ponieważ posiadają wbudowany zasilacz i ewentualnie sterownik. Ponieważ żarówki w iluminofonii zapalają się w rytm muzyki i barwy dźwięku to na ich zaciskach pojawia się napięcie zasilające o różnej wartości chwilowej. Przy tak zmieniającym się napięciu zasilacz i sterownik żarówki LED prawdopodobnie nie będą pracowały poprawnie.

ODPOWIEDZ