tda2030 w głośnikach aktywnych

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
autorun

tda2030 w głośnikach aktywnych

Post autor: autorun » 28 maja 2005, 14:15

Witam, mam jakieś tam głośniki aktywne podłączone do kompa, niestety pewnego dnia przestały działać (nie było mnie przy tym, z relacji świadków wiem, że grały sobie nie za głośno i nagle się wyłączyły). Jako że nie znam się na tym za bardzo mam pytanie, co typowo siada w takich układach? może wystarczy wymienić tda2030, ale to ja tak sobie tylko dumam, jedyne co rzuca mi się w oczy to że pod w dwoma dużymi kondensatorami (akurat największe na płytce) jest jakiś zaschnięty...hmm "wyciek" a nie wiem czy to tak było wcześniej, bo nie zaglądałem jak nie było potrzeby. nie wiem czy to bedzie jakąś wskazówką ale w wyniku przeciążeń bardzo często wywalają mi bezpieczniki w instalacji
pozdro

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 maja 2005, 21:21

Wgłosnikach podłączonycvh do komputera czesto jest tak że uszkadzaja sie kabelki ale jeśli piszesz ze jest "wyciek"to byc może że sa uszkodzone kondensatory elektrolityczne.

autorun

Post autor: autorun » 28 maja 2005, 22:43

chodzi ci o kable do doprowadzenia sygnalu audio? to na pewno jest ok, po podlaczeniu glosnikow nie mam nawet zasilania (ewentualnie saplila sie dioda to sygnalizujaca)

Gość

Post autor: Gość » 29 maja 2005, 6:54

... to wymień te kondensatory

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 15 cze 2005, 1:39

Może to klej koło kondów?
Bo coś nie wydaje mi się. że to od konda nie gra...trochę inne objawy.
Moim zdaniem to uszkodzony scalak TDA2030 lub przerwa w obwodzie zasilania.
Pomiary...

sumik
-
Kontakt:

Post autor: sumik » 09 lip 2005, 12:32

Jak moge sie wtrącic do dyskusji to , w twoich głosnikach prawdopodobnie padło zasilanie , bo nie wierz w cuda dwa kanały lewy i prawy nie mogły paść równoczesnie . Wiec moja rada pomierz zasilanie od samej sieci mogło paść trafo i dobrze przyjżyj sie scieszkom lubią sie przepalic . Zycze szybkiego zlokalizowania usterki.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 10 lip 2005, 20:23

Cuda się jednak zdarzają. Głośniki ELTA 8887, padły 3 (słownie TRZY!!!) TDA2030A równocześnie.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 20 sie 2005, 9:18

No to musiało być to jakieś spore pzreciażenie.

A co do głośników komputerowych, można spróbować zadrapać czymś ostrym to, co podejrzewasz jako wyciek. Jesli to jakiś klej, szybko poznasz konsystencję gumy, ale jeśli to elektrolit, będzie się mazał jak masło i wtedy trzeba na pewno wymienić te kondensatory no i powycierać dokładnie ten brud, bo może płatać figle. Być może uszkodzenia są rozleglejsze, ale od tych kondensatorów radził bym zacząć. Jeśli to nie poskutkuje, to sprawdzaj dalej, jak koledzy tu Ci pisali. Posprawdzaj, czy nie ma zimnych lutów i poupalanych ścieżek. Sprawdź też kondycję bezpiecznika, jeśli takowy jest. Jak już wyczerpiesz wszystkie te możliwości, zabierz sie za wymianę TDA. Użyteczny będzie wtedy odsysacz.

Serdecznie pozdrawiam, MaS24.

PS. Jeśli okaże się, ze to kondensatory, radziłbym wymienić je na takie, o wyższym npięciu pracy, oraz podłączyć głośniki do listwy przeciwprzepięciowej, skoro piszesz, ze napięcie w sieci u Ciebie niestabilne.

Slimi1111
-

Post autor: Slimi1111 » 20 lis 2005, 15:46

Witam mam małe pytanko odnośnie suwofera w systemie 5.1 są to głosniki do komputera. Problem polega na tym że subwofer po właczeniu do sieci sam nabiera mocy czyli zaczyna sie sam pogłaśniac a po pewnym czasie wydaje dziwne dzwieki tak jak by ktos strzelał. Co może być przyczyna tej usterki???TDA2030A został wymieniony na nowy ale bez żadnego skutku! Bardzo prosił bym was o pomoc gdyż dopiero zaczynam swoja przygode z elektroniką???

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 20 lis 2005, 16:39

Slimi1111 pisze:Witam mam małe pytanko odnośnie suwofera w systemie 5.1 są to głosniki do komputera. Problem polega na tym że subwofer po właczeniu do sieci sam nabiera mocy czyli zaczyna sie sam pogłaśniac a po pewnym czasie wydaje dziwne dzwieki tak jak by ktos strzelał. Co może być przyczyna tej usterki???TDA2030A został wymieniony na nowy ale bez żadnego skutku! Bardzo prosił bym was o pomoc gdyż dopiero zaczynam swoja przygode z elektroniką???
Problem tkwi raczej w przedwzmacniaczu...
Bez schematu ciężko coś powiedzieć, w każdym razie wygląda to na uszkodzony przedwzmacniacz.

Gonzales
-

Post autor: Gonzales » 28 lis 2005, 11:49

Slimi1111 pisze:Witam mam małe pytanko odnośnie suwofera w systemie 5.1 są to głosniki do komputera. Problem polega na tym że subwofer po właczeniu do sieci sam nabiera mocy czyli zaczyna sie sam pogłaśniac a po pewnym czasie wydaje dziwne dzwieki tak jak by ktos strzelał. Co może być przyczyna tej usterki???TDA2030A został wymieniony na nowy ale bez żadnego skutku! Bardzo prosił bym was o pomoc gdyż dopiero zaczynam swoja przygode z elektroniką???
Możliwe też, że się wzbudza - kiedyś miałem coś podobnego i to nie walnięte elementy tylko wzbudzanie się wzmacniacza (prawdopodobnie była to źle połączona masa).

ODPOWIEDZ