Może czas zmienić nazwe forum?

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
ODPOWIEDZ
es2
Użytkownik

Re: Może czas zmienić nazwe forum?

Post autor: es2 » 07 kwie 2022, 16:05

grzegorzn pisze: ↑
06 kwie 2022, 23:15
es2 pisze: ↑
06 kwie 2022, 16:57
Błędy a może raczej niedociągnięcia bo wszystko jest opisane w dokumentacji kompilatora a jak wnioskuję praktycznie nikt jej nie czyta.
Ułomności AVR-GCC opisywałem w EP i tam odsyłam po szczegóły. Tak z największych błędów/niedociągnięć, które pamiętam:
- Odkładanie na stos R0 i R1 mimo, że nie są używane.
- Operacja "<<" tylko na 16 bitach.
- Wymagane rzutowanie w sytuacjach, gdzie inne kompilatory tego nie wymajają.
Czyli mało istotne drobiazgi. Jeśli ma być wybrany STM32 zamiast AVR, to na pewno nie przez te niedoróbki GCC.
Czytaj ze zrozumieniem.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 07 kwie 2022, 20:19

Główny wątek tematu nam nieco uciekł. Tym czasem w innym miejscu internetu zostało paisane:
Aż sprawdzę w najbliższym kiosku ostatnie wydanie EdW, likwidacja wszystkich artykułów edukacyjnych to byłaby ogromna pomyłka...
Link do wypowiedzi.

Awatar użytkownika
Circuit Chaos
-
Kontakt:

Post autor: Circuit Chaos » 07 kwie 2022, 21:57

KrzysiekK pisze: ↑
07 kwie 2022, 20:19
Główny wątek tematu nam nieco uciekł.
To prawda. Temat jest ciekawy, przeniosłem go tutaj: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=16990
KrzysiekK pisze: ↑
07 kwie 2022, 20:19
Tym czasem w innym miejscu internetu zostało paisane:
Aż sprawdzę w najbliższym kiosku ostatnie wydanie EdW, likwidacja wszystkich artykułów edukacyjnych to byłaby ogromna pomyłka...
To jest, myślę, opinia ogromnej większości dotychczasowych czytelników EdW. Ci, którzy jeszcze mają nadzieję na zmianę, starają się zawrócić nowego Naczelnego z drogi, którą pokazał w kwietniowym numerze (szkoda zresztą, że nie odpisał na moją odpowiedź na jego post w tym wątku). Inni, jak jeden mój znajomy, po prostu anulowali prenumeraty i machnęli ręką wychodząc z założenia, że kijem Wisły nie zawrócą.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 08 kwie 2022, 17:22

Dziwię się Wydawnictwu AVT, które dalej brnie w ślepy zaułek, widząc niezadowolenie Czytelników i Prenumeratorów EdW, którzy nawet rezygnują z prenumeraty. Moja prenumerata wkrótce się skończy, więc nie będę jej anulował, ale raczej jej już nie przedłużę.

Również na "elektroda.pl" w podanym wyżej linku wiele osób wyraża niezadowolenie z wprowadzonych w EdW zmian. Natomiast Gulson założyciel "elektroda.pl" i jej, Administrator Systemowy wyraża chęć współpracy z Panem Piotrem Góreckim.

Wspomniałem już wcześniej o możliwości utworzenia nowego wydawanego tylko w postaci elektronicznej miesięcznika w formie nawiązującej do dawnej dobrej EdW. Można by ją zatytułować "Elektronika dla Każdego", a może ktoś ma lepszy pomysł na inny tytuł. Ze wsparciem ze strony dawnych Współpracowników i Czytelników i portalu elektroda.pl może udało by się uruchomić wydawanie nowego porządnego miesięcznika dla elektroników.

Oczywiście wiąże się z tym sporo obowiązków, jak rejestracja czasopisma, działalność gospodarcza i wiele innych powinności.

rafi8112
-

Post autor: rafi8112 » 10 kwie 2022, 12:14

Wyrażę swoje zdanie nie sugerując się tymi wszystkimi uwagami i dygresjami, które zawarte są w tym wątku.
Dla mnie EdW to przede wszystkim wielki walor edukacyjny, który bez wątpienia był do numeru 3/2022. Elektroniką zajmuje się amatorską ale z wielkim zaangażowaniem - więc autentyczna wiedza teoretyczna, która była na najwyższym z możliwych poziomów była dla mnie prawdziwym źródłem odniesienia. To już nie są te lata kiedy do internetu mieli dostęp tylko wybrani. W dzisiejszych czasach możemy znaleźć sporo projektów, rozwiązań itd... Nie potrzeba tego powielać w fachowej prasie specjalistycznej, nie tędy droga. Pan Piotr Górecki pełniąc swoją misję przez ponad 26 lat stał się wielkim autorytetem dla wielu i dla wielu pozostanie bez wątpienia dalej. Kunszt przekazywania wiedzy w bardzo przystępny, zrozumiały sposób rozwijał przez lata, tego nie da się nauczyć przez chwilę. To wielka sztuka... Dlatego jeszcze bardziej nie rozumiem decyzji AVT, która podjęła tak nieodpowiedzialną decyzję i przewróciła pismo do góry nogami. Nie ujmuje też umiejętności i specjalistycznej wiedzy pozostałym autorom, którzy cały czas byli obecni w EDW. Wszystko zazębiało się w jedną całość. Ludzie tworzyli te czasopismo, wspaniali ludzie. Nie da się zastąpić ich poświęcenia, chęci dzielenia się wiedzą i doświadczeniem - tak radykalną zmianą. Zmianą - niepotrzebnym przewrotem. Szkoda, że aż tak bardzo rządzi zimna ekonomia tym światem (skutki niestety czuć i widać gołym okiem za naszą wschodnią granicą) , dlaczego wielu patrzy tak krótkowzrocznie? Dlaczego nikt z wydawnictwa nie zastanowi się ilu młodych i nie tylko młodych ludzi wychowała EDW. Ilu dzięki niej stało się prawdziwymi elektronikami... Czy da się to przeliczyć to na pieniądze? Nie, misja edukacyjna EDW jest bezcenna, ponad to wszystko. Ale co z tego? Pieniądz rządzi, a ludzie nie rozumieją, że ich to kiedyś bezpowrotnie zgubi. Żal mi i zapewne nie tylko mi takiego dorobku, którego historia zakończy się nicością...

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 10 kwie 2022, 12:17

Będzie kurs STM32!

Biorąc pod uwagę, że taki kurs jest potrzeby, pierwotnie zgodziłem się na propozycję (usunięte przez moderatora), aby pracować za 3-5zł/h. Gdy jednak dowiedziałem się, że nie gwarantuje mi on, że kurs zostanie opublikowany oraz to, że nie praktycznie nie odzyskam wynagrodzenia za ZAMÓWIONE artykuły przez EP, postanowiłem iż na dobry początek, napiszę kurs a już na pewno jego część, za darmo dla Pana Piotra. Kurs będzie dostępny na: http://piotr-gorecki.pl/

Po 22:00 będę w Warszawie i jak będę miał czas i chęci (muszę rozładować towar co potrwa około godziny) to przedstawię plan kursu. Jeśli nie zrobię tego dziś to w poniedziałek.

W kursie poruszę wiele tematów, których zazwyczaj nie ma w książkach czy kursach w Internecie. Poruszę takie tematy jak:
- USB HOST,
- I2C slave,
- SPI slave,
- CAN w komunikacji pomiędzy mikrokontrolerami zamontowanymi w jednym urządzeniu (alternatywa dla I2C czy UART).

rafi8112
-

Post autor: rafi8112 » 10 kwie 2022, 12:25

I taką decyzję się chwali! Tak trzymaj :)

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 10 kwie 2022, 12:34

rafi8112 pisze: ↑
10 kwie 2022, 12:25
I taką decyzję się chwali! Tak trzymaj :)
Ciekawe, czy Czytelnicy to docenią?
Z pewnością, nie będę pisał za darmo rok czy dwa ale kilka miesięcy jest jak najbardziej realne.

rafi8112
-

Post autor: rafi8112 » 10 kwie 2022, 14:38

Docenią, docenią. Artykuły, tutoriale, różnego rodzaju kursy są wskazane - wielu ludzi będzie zadowolonych. Aby tylko trzymać wysoki poziom prezentacji i przekazywać bezbłędną i rzeczową wiedzę.

edwac
-

Post autor: edwac » 10 kwie 2022, 21:54

Można zaobserwować w internecie, że nie brakuje głosów krytyki nt. wprowadzonych zmian w EdW. Wydawca chciał feedbacku to go dostaje.
Ludzie wychodzą z różnymi pomysłami, co przypomina pospolite ruszenie. Najbardziej cieszy informacja o wspomnianej stronie autorskiej pana Piotra Góreckiego, zwłaszcza, że zaczyna się na niej coś dziać.

Zastanawiające są natomiast propozycje współpracy na elektrodzie. Chyba zapomnieli, że wielokrotnie blokowali es2, który publikował tam swoje projekty.
Tak jak EdW zachęcała do elektroniki, tak elektroda wręcz odwrotnie. Już wyobrażam sobie artykuły edukacyjne z uwagami od "zasłużonych". Przykład w poczcie EdW sprzed paru miesięcy przy okazji cyklu nt sieci energetycznych.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 10 kwie 2022, 22:15

edwac pisze: ↑
10 kwie 2022, 21:54
Zastanawiające są natomiast propozycje współpracy na elektrodzie. Chyba zapomnieli, że wielokrotnie blokowali es2, który publikował tam swoje projekty.
Tak jak EdW zachęcała do elektroniki, tak elektroda wręcz odwrotnie. Już wyobrażam sobie artykuły edukacyjne z uwagami od "zasłużonych". Przykład w poczcie EdW sprzed paru miesięcy przy okazji cyklu nt sieci energetycznych.
"Elektrozgroza" "wisi mi" jak i nowa odsłona EdW czy też nowe "władze" EP. W załączniku tematy w planowanym kursie STM32.
Załączniki
Kurs STM32.pdf
(70.36 KiB) Pobrany 218 razy

Wald2008
-

Post autor: Wald2008 » 23 kwie 2022, 23:16

Forum? To zbyt mało - a czasopismo EDW?
Jestem wyznawcą EDW od początku jej istnienia. Posiadam jej wszystkie numery od początku zakupione w kioskach osobiście.
Trzymam wszystkie numery i niekiedy zaglądam w archiwalne egzemplarze.
Nie sądzę aby gdziekolwiek na świecie istniał podobny periodyk tej jakości o tematyce elektronicznej.
Nigdy nie byłem uczestnikiem wersji elektronicznej lecz tylko i wyłącznie papierowej.
To co się teraz dzieje zmusiło mnie do napisania tego postu gdyż mam jakąś iskierkę nadziei, że to jest prima aprilis.

Nic nie rozumiem, przyznam szczerze. Jaką skalę zniszczenia można podjąć?
Jakie były decyzje wewnątrz wydawnictwa? Kto był pierwszy? Co się stało?

Wstępniak marcowego numeru sugerował coś od Pana Piotra.
Ale żeby aż tak?

W Kwietniowym numerze nowy naczelny nic nie wyjaśnia.
Jako wierny czytelnik EDW czuję się bardzo źle, że nikt nie miał odwagi wyjaśnienia problemu na łamach papierowego EDW.
Uważam, że w dobrym tonie było by wyjaśnienie wszystkiego stałym czytelnikom.

Nic nie rozumiem.

Czy to tylko kwestie biznesowe?
Czy to jakieś powody ze strony Pana Piotra?

Może by to ktoś wyjaśnił?

P.S.
Oczywiście kwietniowe nieudolne i w związku z tym trudno zrozumiałe przedruki to jakieś nieporozumienie.
Absolutnie niepotrzebne nikomu dziwactwa.
Trudno to zrozumieć i bardzo źle się to czyta.
Koszmar. Skąd te pomysły? Kto to wybierał?
To jakaś katastrofa.

P.S.2
Strasznie się boję o moją ulubioną EdW

edwac
-

Post autor: edwac » 24 kwie 2022, 12:51

W marcu nie zostało powiedziane wprost co się stało, ale z czasem wszystko zaczęło się klarować.
Więcej info od Wydawcy w majowym EdW, już do obejrzenia w wersji demo: https://ulubionykiosk.pl/demo/4471#1
Dopełnieniem jest najnowszy materiał na kanale Pana Piotra, gdzie w paru słowach rozwiewa wszelkie wątpliwości
https://www.youtube.com/watch?v=XbGrpiJNI6s&t=93s

Wygląda na to, że decyzje co do zmiany formy EdW zapadły już kilka miesięcy temu i czasopismo nie wróci do swojej dawnej postaci.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2022, 19:02 przez edwac, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Circuit Chaos
-
Kontakt:

Post autor: Circuit Chaos » 24 kwie 2022, 17:23

Przeczytałem wstępniak.

Dyskusja na temat zmian w EdW została określona „bzdurami i nieprawdami, typowymi dla magla internetowego”, a krytyka jakości artykułów została nazwana „kolonialnymi stereotypami i uprzedzeniami”. To podejście bardzo dobitnie podsumowuje sens jakiejkolwiek dalszej dyskusji.

Na miejscu pana Marciniaka po przeczytaniu opinii osób, którym jeszcze zależy na EdW (bo ci, którym nie zależy, po prostu machnęli ręką i nie będą strzępić języka) zastanowiłbym się, jak przekonać p. Piotra do powrotu i odwrócić całą sytuację z najmniejszą szkodą dla czasopisma. On tymczasem ma bardzo dobre samopoczucie. Hejterzy z magla dzioby w kubeł – sprzedaż w empikach tego jednego, przełomowego numeru wzrosła, więc wszystko jest przecież w jak najlepszym porządku.

Nowy redaktor naczelny pyta retorycznie: „Nie ma polskiej, narodowej elektroniki, jest tylko światowa (…) Ja jestem ciekaw pozostałych 99,5%. A Wy nie jesteście ciekawi?”

Tak, żyjemy w czasach globalizacji, dlatego jeśli będzie mnie interesował magazyn Silicon Chip, to na pewno zamówię sobie prenumeratę i zapewne będę dostawał go na maila tak samo jak EdW – przynajmniej artykuły nie będą pokaleczone żenującej jakości tłumaczeniem przez translator lub studenta. To już nie są czasy, w których trzeba robić przedruki, bo polski czytelnik nie zdobędzie (lub nie zrozumie) zagranicznego, anglojęzycznego czasopisma.

Ja tymczasem z ciekawością czekam na kolejne części kursu „Co w elektronice jest najważniejsze?”, prowadzonego przez byłego redaktora naczelnego, który z konieczności (wyrzucenie po tylu latach z redakcji stworzonego przez siebie miesięcznika) musiał przenieść się na YouTube. Zachęcam do subskrybowania i oglądania. https://www.youtube.com/c/PiotrG%C3%B3r ... onik%C4%99

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 30 kwie 2022, 7:58

Circuit Chaos pisze: ↑
24 kwie 2022, 17:23
(...) - sprzedaż w empikach tego jednego, przełomowego numeru wzrosła, więc wszystko jest przecież w jak najlepszym porządku. (...)
Jest takie powiedzenie, że jedna jaskółka wiosny nie czyni. Wiadomym jest, że "EdW" w nowej odsłonie przyciągnie uwagę. Jednak jakie będzie zainteresowanie nową "EdW" w dłuższej perspektywie trudno powiedzieć. Tym bardziej, że sporo Czytelników jest przeciwna wprowadzonym zmianom. Jakaś część Czytelników deklaruje rezygnację z dalszej prenumeraty i w ostatecznym rozrachunku korzyści płynące ze zmian mogą być znikome.

W majowej "EdW" nadal trafiają się fragmenty tekstu jakby wyszły wprost z translatora. Przykład strona 37 i podpis pod rysunkiem (jedyny rysunek na tej stronie w prawym górnym rogu strony);
"Płytka drukowana idealnie dopasowana do panelu LCD 16×2. Użycie żeńskiego złącza na płytce drukowanej oznacza, że w razie potrzeby można je usunąć"
Rozumie ktoś sens powyższego zdania?

Kolejna "ciekawostka" odnosząca się jeszcze do "EdW" 4/2022. Miniwzmacniacz 2x5W, rysunek 4 ze strony 20 który przedstawia rozmieszczenie elementów na płytce drukowanej tego wzmacniacza, a obok niego zdjęcie zmontowanej płytki drukowanej. Na zdjęciu zmontowanej płytki drukowanej tego wzmacniacza są inne wartości niektórych elementów niż na rysunku montażowym płytki i na schemacie.

ODPOWIEDZ