Może czas zmienić nazwe forum?

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
ODPOWIEDZ
grzegorzn
-
Kontakt:

Re: Może czas zmienić nazwe forum?

Post autor: grzegorzn » 30 mar 2022, 11:55

Wow! Super porada! Nie podobał ci się film? Nakręć swój! Jesteś zawiedziony książką? Napisz swoją! Narzekasz na rząd? Załóż partię i wygraj wybory, to takie proste! I to jeszcze niby jest konstruktywne... Nikt nie pisał, że cały świat jest zły. Piszemy w konkretnym temacie. Dlaczego manipulujesz? Twój post nic nie wniósł. Ponadto piszesz do osób, które niejednokrotnie były autorami EdW, więc swoje do pisma dołożyły, i tym bardziej takie teksty są nietaktowne. Zresztą nie jest rolą czytelników tworzenie pisma. Są odbiorcami i mają wszelkie prawa krytykować to, za co płacą.

Nie wiem co ma znaczyć "Nie jest i nie musi być doskonały". Znów jakaś próba manipulacji. Nie oczekujemy doskonałości ale oczekujemy jakości. Nie czytałeś co nawypisywał Marciniak? Że stawia na jakość? Że EdW będzie selekcjonerem najlepszych treści z całego świata? Że ma być skok jakościowy. Jak się do tych obietnic ma to, co dostaliśmy?

Awatar użytkownika
Circuit Chaos
-
Kontakt:

Post autor: Circuit Chaos » 30 mar 2022, 12:12

es2 pisze: ↑
29 mar 2022, 15:58
Wygląda na to, że razem z Panem Piotrem, z pracy odeszło więcej Góreckich, np korekta.
Odeszła Ewa Górecka-Dudzik? Szkoda… bardzo sympatyczna i kompetentna osoba.
Cóż, transalator Google jest ok ale trzeba "umiejeć" go używać.
Cena, cena… taniej wrzucić do translatora, niż zatrudnić porządnego tłumacza, który weźmie swoje.
Jaki jest sens artykułu "Prosta solarna lampa dzienna oparta na słonecznym pozyskiwaniu energii"?
W EdW był cykl artykułów na temat paneli solarnych. Z niego wiem, że "Obliczanie wartości rezystora" pochodzące z wspomnianego artykułu w EdW 4/2022 to chyba żart. W sumie kwiecień to "Prima aprilis" więc nawet pasuje.
I gdyby dalej redaktorem był p. Piotr, to by tego nie przepuścił. Ale w końcu skoro to przedruk z renomowanego czasopisma, to „jest to gwarancja jakości”.
pbu pisze: ↑
30 mar 2022, 9:48
Czepiasz się. To kolejny projekt z działu DIY, więc odpowiednik "projektów czytelników". Nie jest i nie musi być doskonały.
Tylko to nie jest projekt czytelnika, a przedruk z zagranicznej prasy. Projekty czytelników miały sens, gdy faktycznie były projektami czytelników EdW.
A zamiast narzekania proponuję zrobić coś konstruktywnego, założyć własny portal, albo wydać własne pismo - łatwo jest marudzić jaki to cały świat jest zły. Jeśli zmiany będą faktycznie na gorsze, to nikt nie będzie EdW kupował, pismo zostanie zamknięte i będzie idealna okazja, żeby wejść na rynek z nowym produktem.
Bardzo złe podejście. Mnie zwyczajnie boli, że niszczy się w ten sposób 25 lat pracy p. Piotra. Zasmuciła mnie marcowa wiadomość o jego odejściu, ale zakładałem, że będzie miał godnego następcę, który dalej poprowadzi to, co on stworzył. Kwietniowy numer pokazał, że poszło to w zasadzie w najgorszym możliwym kierunku.
grzegorzn pisze: ↑
30 mar 2022, 11:55
Nie wiem co ma znaczyć "Nie jest i nie musi być doskonały". Znów jakaś próba manipulacji. Nie oczekujemy doskonałości ale oczekujemy jakości.
Dokładnie tak.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 30 mar 2022, 15:44

Wygląda na to, że razem z Panem Piotrem, z pracy odeszło więcej Góreckich, np korekta. (...)
Z tego co mi wiadomo artykuły oceniała i poprawiała w razie potrzeby Pani Polonistka. Artykuł nadesłany do Redakcji po wstępnej obróbce przez Redakcję był w razie potrzeby poprawiany przez Panią Polonistkę. Potem był przesyłany do autora w celu dokonania tak zwanej "korekty autorskiej". Dzięki temu publikowane artykuły były na wysokim poziomie językowym. Zdarzały się drobne potknięcia językowe, ale były to sporadyczne przypadki. Teraz wystarczy translator.
(...)
A zamiast narzekania proponuję zrobić coś konstruktywnego, założyć własny portal, albo wydać własne pismo (...)
Otóż to! Od kilku dni chodzi mi po głowie pomysł, aby skontaktować się z Panem Piotrem Góreckim i zasugerować mu wydawanie własnego miesięcznika dla elektroników. Wiem, że początki bywają trudne, ale z pomocą dawnych Autorów i Współpracowników może by się udało. Może zgodzili by się oni przynajmniej na początku pisać za darmo, aby udało się wystartować i utrzymać. Wiem, że koszty druku są duże. Może wystarczyła by elektroniczna wersja miesięcznika? Dostępne są różne platformy do sprzedaży prasy i ebooków i za ich pośrednictwem można sprzedawać nowy miesięcznik dla elektroników pod nowym tytułem.

Awatar użytkownika
Circuit Chaos
-
Kontakt:

Post autor: Circuit Chaos » 30 mar 2022, 19:13

KrzysiekK pisze: ↑
30 mar 2022, 15:44
Wiem, że początki bywają trudne, ale z pomocą dawnych Autorów i Współpracowników może by się udało. Może zgodzili by się oni przynajmniej na początku pisać za darmo, aby udało się wystartować i utrzymać.
Jeśli pomysł by wypalił i p. Piotr potrzebowałby autorów, to bardzo chętnie.
30 mar 2022, 15:44
Może wystarczyła by elektroniczna wersja miesięcznika?
To też prawda. Ciekawe w sumie jakie są statystyki prenumeraty i sprzedaży – ile osób kupowało EdW na papierze, a ile elektronicznie.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 30 mar 2022, 21:13

Zmiany w Korporacji AVT, czy przełożyły się one na zamiany w EdW?
AVT-Korporacja podzieliła się na dwie spółki w celu sukcesji rodzinnej. W ubiegłym roku osiągnęła 27 mln zł wpływów i 431 tys. zł zysku.
Czytaj więcej na: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/a ... s-zl-zysku

pbu
-

Post autor: pbu » 30 mar 2022, 22:14

Jeśli faktycznie cała AVT-korporacja przyniosła raptem nieco ponad 400 tyś. dochodu to zamykanie mniej dochodowych inwestycji brzmi więcej niż sensownie. Dla porównania raptem jedna zbiórka: https://polakpotrafi.pl/projekt/redbook i 200 tyś. na koncie... Jak widać potencjał biznesowy dla propagowania wiedzy o elektronice jest, tylko trzeba go umieć wykorzystać. I to raczej nie w takiej postaci jak AVT :(

edwac
-

Post autor: edwac » 30 mar 2022, 22:59

Trudno się odnieść do rentowności EdW bo AVT wydaje mnóstwo tytułów. Z jednej strony czytelnictwo prasy drukowanej spada, z drugiej jednak specjalistyczny segment elektroniki mogłoby się wydawać, że powinien się obronić sam. Przykładowo pismo drukowane "Programista" jest obecne na rynku długi czas, swoje kosztuje, trzyma dobry poziom a nowe numery są ciągle dostępne pomimo ogromnej konkurencji ze strony treści w internecie.

Po EdW i EP zostanie pustka, którą miejmy nadzieję coś wypełni - jakiś nowy tytuł papierowy czy inny projekt. Fora elektroniczne powoli odchodzą w niepamięć ale społeczność elektroników hobbystów wciąż istnieje.

Niedawny przykład Trójki pokazał, że z radia, którego słuchalność spadała, powstały dwie stacje, z powodzeniem utrzymujące się z dotacji od patronów.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 31 mar 2022, 8:23

A zamiast narzekania proponuję zrobić coś konstruktywnego, założyć własny portal, albo wydać własne pismo - łatwo jest marudzić jaki to cały świat jest zły. Jeśli zmiany będą faktycznie na gorsze, to nikt nie będzie EdW kupował, pismo zostanie zamknięte i będzie idealna okazja, żeby wejść na rynek z nowym produktem.
Tego typu teksty już słyszałem! Fakiś fan Marciniaka! Było to przy okazji jak mnie zjeb.... bo się "czepiam", ze publikują FATALNE projekty z Internetu i noty katalogowe zamiast autorski DUŻO LEPSZYCH PROJEKTÓW.

Pomysł z czasopismem jest ok, z tych niepublikowanych a ZAMÓWIONYCH przez AVT można by zrobić 10-15 numerów!

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 31 mar 2022, 8:24

grzegorzn pisze: ↑
30 mar 2022, 11:55
Że stawia na jakość? Że EdW będzie selekcjonerem najlepszych treści z całego świata? Że ma być skok jakościowy. Jak się do tych obietnic ma to, co dostaliśmy?
Obietnice jak PiS'u. Może Marciniak jest PiS'owcem?

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 31 mar 2022, 8:31

30 mar 2022, 21:13
Zmiany w Korporacji AVT, czy przełożyły się one na zamiany w EdW?
AVT-Korporacja podzieliła się na dwie spółki w celu sukcesji rodzinnej. W ubiegłym roku osiągnęła 27 mln zł wpływów i 431 tys. zł zysku.
Czytaj więcej na: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/a ... s-zl-zysku
Nie mieszaj wiary (sekty) w rzeczową wiedzę!
Fanatycy Kardasia, to, no właśnie - fanatycy. Za nic nic argumenty, ze ARM robi taniej, lepiej itd.
Frajerzy płacą, Kardaś ich "kroi" i ok, oni pracy nie znajdą, bo jaka poważna firma robi nowe projekty na AVR?

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 31 mar 2022, 8:44

Circuit Chaos pisze: ↑
30 mar 2022, 12:12
Wygląda na to, że razem z Panem Piotrem, z pracy odeszło więcej Góreckich, np korekta.
Odeszła Ewa Górecka-Dudzik? Szkoda… bardzo sympatyczna i kompetentna osoba.
Osobiście raczej nie znam. Byłem w 2012 na "imprezie" ale jej nie kojarzę, za to "dziadka" tak. Jak jeszcze byłem "małolatem" to kupowałem w sklepie AVT. Nie pamiętam gdzie to było, później Burlewska. Na Burlewskiej to już sam sobie chodziłem i wybierałem a pracownikiem AVT nie byłem.

ZygmuntD
-

Post autor: ZygmuntD » 31 mar 2022, 14:32

Kupiłem wczoraj w empiku EdW 04 - przypadkowo
Byłem czytelnikiem EdW od lat dziewięćdziesiątych, ale "wykruszyłem się" kilka lat temu. Nie potrzebuję uczyć się ciągle podstaw elektroniki, a coraz mniej znajdowałem inspiracji projektowych.

Zwróciła moją uwagę okładka proukraińska, a po przeczytaniu na stojąco wstępniaka kupiłem egzemplarz. Lektura EdW naprowadziła mnie na Elportal, którego wcześniej nie znałem. Stąd trafiłem na to Forum

Nie udzielam się na forach internetowych, ale czytając posty o odnowionym EdW nie wytrzymałem. To przecież ewidentny hejt. Nie interesują mnie sprawy redakcyjne.Jest mi obojętne, czy przedruki są droższe od artykułów krajowych, itp. Ja przez kilka godzin wertowałem wspaniałą gazetę, w której co najmniej połowa projektów zapiera mi dech w piersi. Zgoda, można się skupić na poszukiwaniu błędów, czy mankamentów i jakieś zawsze się znajdzie. Ale nie takie jak na przykład nieoptymalne zasilanie w projekcie DIY.

Jak już ktoś napisał na tym Forum, projekt DIY to zabawa/ćwiczenie, a nie prototyp fabryczny. Przecież to oczywiste.
Jestem zachwycony tematyką tych projektów. Nie zdawałem sobie na przykład sprawy, że w warunkach domowych można zbudować układ sterowany myślą. Tematy fascynujące. Jak tak pójdzie dalej, to wracam do EdW. Rozczarowała mnie tylko jedna rzecz. Dlaczego projekty w DIY plus są otwarte tylko dla prenumeratorów. Cena gazety nie jest mała i za tę cenę powinienem dostać wszystkie projekty w całości, anie tylko skróty.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2022, 16:28 przez ZygmuntD, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 31 mar 2022, 14:39

Panie es2 proszę o zachowanie dla siebie osobiste wycieczki odnośnie ludzi o których się Pan wypowiada.
Dostaję zgłoszenia o Pana postach od użytkowników.
Ma Pan jakiś głębszy problem? proszę to załatwić prywatnie a nie tu na forum.

P.S. Liczę na bardziej konstruktywną krytykę, jeśli już jest taka potrzeba.

Dziękuję

WieslawMarciniak
-

Post autor: WieslawMarciniak » 31 mar 2022, 19:27

Nie udzielałem się jeszcze na żadnych forach internetowych, ale zwrócono mi uwagę, że na tym Forum odbywa się żywa dyskusja na temat zmian w EdW. Jestem wydawcą EdW, więc każdy głos w tej dyskusji jest dla mnie ważny. Zapoznałem się z przebiegiem dyskusji na Forum, szczególnie cennej dla mnie, gdyż mocno krytycznej. Chciałbym dyskutantom podziękować za uwagi, choć nie wszystkie uznaję za sprawiedliwe. Imponuje mi Wasze silne zaangażowanie w sprawy EdW. Nie chcę włączać się w tę dyskusję, być może odniosę się do niektórych jej wątków w najbliższym wydaniu EdW.

Tutaj chciałbym tylko wyraźnie określić motywacje i intencje wydawcy, aby w ew. dalszym przebiegu dyskusji można było skupić się na sprawach zasadniczych dla dalszego rozwoju EdW i uniknąć nieporozumień wynikających z niedopowiedzeń.

Otóż punktem wyjścia dla moich decyzji dotyczących zmian w EdW były trzy fakty:
1. Ostatnio liczba projektów publikowanych w EdW spadła do 2-3 na wydanie, podczas gdy kiedyś sięgała dziesięciu.
2. Od kilkunastu lat niezwykle burzliwie rozwija się "elektronika programowana". W Internecie są setki tysięcy projektów DIY, wykonywanych niemal bez użycia lutownicy, przez pasjonatów słabo zaawansowanych w elektronice. W EdW nie znalazło to odbicia, a przecież w tytule magazynu mamy "...dla Wszystkich".
3. Pan Piotr Górecki jest genialnym popularyzatorem elektroniki, ale nie wydaje się normalną sytuacja, gdy RN niemal sam pisze całą gazetę.

Z tych przesłanek wynika konieczność otworzenia się na świat, tj. współpraca z najlepszymi na świecie magazynami i autorami z niemal całego świata.

Nie oznacza to, i tu chyba powstało nieporozumienie, że nie chcemy publikować artykułów polskich autorów. Przeciwnie, próbuję ostatnio zbilansować zasoby redakcyjne artykułów od polskich autorów. Są nader skromne. Wysyłam listy do niegdyś czynnych autorów z prośbą o wznowienie aktywności. W tym miejscu też zwracam się z prośbą o przysyłanie materiałów do publikacji w EdW.

Dla mnie, starego belfra, największą satysfakcją jest kształcenie i rozwój kolejnych generacji polskich elektroników i pasjonatów elektroniki. EdW tworzyłem 27 lat temu i nadal widzę ją wielką - pomieścimy publikacje ze świata i z kraju. Po to zwiększyliśmy objętość, mimo horrendalnych wzrostów kosztów papieru i druku. Będę do końca otwarty. Tak jest. Spięcie budżetu magazynu, w którym praktycznie nie ma reklam, to sztuka nie lada. Dlatego autorom nie możemy zapłacić więcej niż 100 zł za stronę w magazynie. Walczymy o reklamy. Tak wygląda ten biznes, że tylko wpływy z reklam pozwalają zwiększyć objętość redakcyjną i stawki autorskie. Mimo wszystko, mam nadzieję, że uda nam się zwiększyć strumień dobrych publikacji autorów krajowych.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 01 kwie 2022, 7:59

end pisze: ↑
31 mar 2022, 14:39
Panie es2 proszę o zachowanie dla siebie osobiste wycieczki odnośnie ludzi o których się Pan wypowiada.
Napisałem nieprawdę?
Osoby, o których pisałem, są osobami publicznymi i RODO ich nie chroni.
Naturalnie, jeśli jest to jakimś problemem, nie będę wymieniał ich z imienia i nazwiska ale wzorem "Anioła" z filmu "Alternatywy 4" napiszę "obecny redaktor naczelny", tak może być?

ODPOWIEDZ