Witam,
potrzebuję układ scalony który jest rejestrem przesuwnym 4 lub 8 bitowym z tym, że musi on zliczać w obie strony. Najlepiej by było gdyby posiadał jedno wejście CLK oraz jedno wejście którym moglbym ustawić kierunek zliczania.
Szukam od rana i nie moge znaleźć konkretnego układu z serii 4000, bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Rejestr 4/8bit
Re: Rejestr 4/8bit
Raz piszesz o rejestrze przesuwnym a zaraz potem potem o zliczaniu. Więc chodzi ci o rejestr przesuwający w dwie strony czy rejestr liczący do przodu lub wstecz?Passage pisze:Witam,
potrzebuję układ scalony który jest rejestrem przesuwnym 4 lub 8 bitowym z tym, że musi on zliczać w obie strony. Najlepiej by było gdyby posiadał jedno wejście CLK oraz jedno wejście którym moglbym ustawić kierunek zliczania.
Szukam od rana i nie moge znaleźć konkretnego układu z serii 4000, bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Czy koniecznie musi być z rodziny 4000?
Jeżeli chodzi o rejestry przesuwające, to ja podobnie zaproponowałbym dla 8-bitowego rejestru 74HC194 lub 4-bitowego rejestru 74HC95.Passage pisze:no tak "kierunek zliczania" to zle okresleniesorry, chodzi mi o rejestr przesuwajacy w dwie strony. Najlepiej byloby cos z serii 4000. z serii 74 kolega zaproponował mi 74HCT194.