Modulator FM UKF - macie jakieś pomysły ??

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
...:::SQL:::...
-
Kontakt:

Modulator FM UKF - macie jakieś pomysły ??

Post autor: ...:::SQL:::... » 06 lis 2005, 1:12

Potrzebóje zrobić modulatorek FM UKF do dostrajania odbiorniczków . Potem go dostoję używając sprawnego radia do powiedzmy 100MHz i będę go używał . Zależy mi na prostej cewce bez dzielonego uzwojenia najlepiej 150-200nH . Co do tranzystora to zwykły BF zresztą jak nie będe miał to coś wymyślę . Fajnie by było jakby zamiast BB*** (jakoś nie lubię i szybko przpadaja w czeluściach mego warsztatu) pracowała np 1n4007 zaporowo albo inny element .

Pozdrawiam :D
Z góry dziękuję za odpowiedź :D

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 06 lis 2005, 11:18

Witam:
Moze taki prosty układzik się nada?
cewka L1 to 10zw drutu Φ0,9mm nawinieta na wiertle Φ5mm. Nie potrzeba diody pojemnościowej ponieważ można w szerokim zakresie modulować ten generator poprzez zmianę napięcia na wejściu "MODULACJA". Jeśli to pomyłka to sorry, nie znam się na technice radiowej...
Pozdrawiam.
Załączniki
Modulator.gif
(4.48 KiB) Pobrany 4454 razy

-
Kontakt:

Post autor: ...:::SQL:::... » 06 lis 2005, 14:06

Będzie działać . Tranzystor pracuje w układzie WB a sprzężenie wzrotne przez C5 tylko nie wiem skąd się weżmie modulacja FM może zmiany pojemności baza emiter :?:

Dziś zmontuję i powiem czy działa :D

Dziękuję za schemacik :D

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 06 lis 2005, 15:34

modulujesz zmieniając napięcie na wejściu MODULACJA, jeśli ma to być sygnał audio to daj poprostu kondensatorek ok 0,47 - 1uF na te wejście. C4 mozesz zastapic trymerem, ale ja wole rdzeń w postaci... malej śrubki na ktora naciagnac nalezy kawalek koszulki termokurczliwej, a na nia cewkę... układ działa napewno, kiedyś go opracowałem (dobralem typ tranzystora i wartosci elementow...) i stosowałem jako "podsłuch bezprzewodowy"
Pozdrawiam.

-
Kontakt:

Post autor: ...:::SQL:::... » 06 lis 2005, 17:12

Ciekawe jaki teoretycznie byłby zasięg jakby dorobić wzmacniacz w.cz. 1kW :lol:

Dzięki Passage za szybką odpowiedź i ciekawy schemat :D

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 24 mar 2006, 17:38

Passage pisze:modulujesz zmieniając napięcie na wejściu MODULACJA, jeśli ma to być sygnał audio to daj poprostu kondensatorek ok 0,47 - 1uF na te wejście. C4 mozesz zastapic trymerem, ale ja wole rdzeń w postaci... malej śrubki na ktora naciagnac nalezy kawalek koszulki termokurczliwej, a na nia cewkę... układ działa napewno, kiedyś go opracowałem (dobralem typ tranzystora i wartosci elementow...) i stosowałem jako "podsłuch bezprzewodowy"
A czy można prosić schemat tego podsłuchu?

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 24 mar 2006, 22:05

W układzie wspólne co?! :oops:

Doktor
-

Post autor: Doktor » 26 kwie 2006, 21:01

Potrzebóje zrobić modulatorek FM UKF do dostrajania odbiorniczków . Potem go dostoję używając sprawnego radia do powiedzmy 100MHz i będę go używał . Zależy mi na prostej cewce bez dzielonego uzwojenia najlepiej 150-200nH . Co do tranzystora to zwykły BF zresztą jak nie będe miał to coś wymyślę . Fajnie by było jakby zamiast BB*** (jakoś nie lubię i szybko przpadaja w czeluściach mego warsztatu) pracowała np 1n4007 zaporowo albo inny element .

A Ty w ogóle wiesz, co wypisujesz? Jakie odbiorniczki chcesz dostrajać swoim modulatorkiem i do jakiej częstotliwosci?

czarutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: czarutek » 26 kwie 2006, 22:11

Co tam odbiorniczki, modulatorki, czy częstotliwości, Doktorku - najważniejszy ten 1kW :lol:

ODPOWIEDZ