Nadeszła ta wiekopomna chwila kiedy to spróbuję zaprogramować mój pierwszy mikrokontroler
Jestem prawie zielony z programowania no a kiedyś trzeba zacząć spróbować zająć się tym jakże ciekawym a tyle sprawiającym radości, działem elektroniki.
Przechodzę do rzeczy:
Mam mikrokontroler typu P8031AH firmy Intel. Dokumentacja jest tutaj. Mam go od starego skanera, którego na marginesie dostałem od kolegi. Mikrokontroler calutki szczęśliwy bo obeszło się bez wylutowywania jego 40 pinów z płytki ponieważ miał już podstawkę
I teraz takie mam pytania: czym i w jaki sposób go zaprogramować? Wiem, że w dokumentacji jest napisane ale niestety napisane dla "kumatych" w temacie. Czy program, z którego korzysta się w kursie C w EdW, może go zaprogramować? Czy można go w ogóle zaprogramować w języku C bo z tego co zauważyłem to jego I/O są ponumerowane Port 1.1 Port 2.1 a w AVR-kach jest Port B.1 Port D.1 itd. czy tak samo się programuje? Czy jest jakaś różnica?
Naprawdę dopiero zaczynam działać praktycznie dlatego proszę o wyrozumiałość i o pomoc.
Pozdrawiam.
ivanek_89