Telewizor padł

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Andrzej_:-)
-

Telewizor padł

Post autor: Andrzej_:-) » 28 paź 2005, 13:17

Padł mi telewizor, co prawda mam inny ale tego chciałbym reanimować :)

Objawy to:
-brak jakiej kolwiek reakcji i oznak życia :?

rozkręciłem go i przystąpiłem do pomiarów, napięcie na wejsciu jest, ide dalej, na transformatorze w przetwornicy(uzwojenie pierwotne) jest-ale stałe! :shock: (ok.300V)
-więc sprawdziłem co się dzieje na tranzystorze wykonawczym i co?-niema napięcia na bazie.
Szukam dalej: scieżki obwodów drukowanych doprowadziły mnie do układu scalonego(TDA4601) po drodze mijając kilka rezystorów, cewek i kondensatorów.
-wymieniłem tą kostke na nową i. . . . . NIC! -to samo :cry:

Niestety nie widze żadnych uszkodzeń mechanicznych, a co gorsza brak mi pomysłów co dalej... :|

I w ogole z kąd zdobyć schemat SAMSUNG'a CK-542 ZSE ?

DZIĘKUJE BARDZO ZA KAŻDĄ POMOC. ŻYCZE MOŁEGO DNIA!

ogryz
-

Post autor: ogryz » 28 paź 2005, 16:53

Witam!
Samsung CK542ZSE - Chassis P54S, Schemat na http://eserviceinfo.com/downloadsm/859/ ... 36ZSE.html

Na początek wymień wszystkie elektrolity po stronie pierwotnej (z wyjątkiem tego wielkiego) i popraw zimne luty. Pomierz też napięcia na scalaku i porównaj z tymi na schemacie. Opisz efekty twoich działań - będziemy dalej radzić.

Pozdrawiam.

P.S. Możesz też przemierzyć te dławiki w bazie tranzystora.

-

Post autor: Andrzej_:-) » 28 paź 2005, 22:29

Ok. dzięki ! :D
Ale przy pomocy jakiego programu można ten schemat otworzyć ? :?

Miłego dnia!

ogryz
-

Post autor: ogryz » 28 paź 2005, 23:24

To jest pdf. (Acrobat Reader) spakowany WinRarem. Ja z tamtąd pobierałem i nie ma problemów (tylko jest trochę nieczytelny - ale nie jest tak źle).

Pozdrawiam.

P.S. W niektórych samsungach bywało tak, że punkty lutownicze były źle pocynowane (nie chodzi tu o zimne luty tylko wadę produkcyjną), przez co elementy praktycznie nie trzymały się druku - zwróć na to uwagę i ewentualnie popraw.

-

Post autor: Andrzej_:-) » 29 paź 2005, 13:12

Schemat nie jest taki zly :)

Punkty lutownicze są raczej dobre i wyglądają ok.
Ale dziwnie grzeje się ten (chyba) termistor na płytce oznaczony symbolem P802 - jakiś on dziwny, szczerze mówiąc to widze coś takiego na oczy pierwszy raz :oops:
Wiec może jest jakieś zwarcie i płynie za duży prąd, lub może on ma się grzać i swoją zmieniającą się pod wpływem temperatury rezystancją wpływac na płynący przez niego prąd :?:
- ale to tylko moje domysły :?

Szczerze mowiąc to jeszcze telewizora nie naprawiałem :roll: -ale kiedyś musi być ten pierwszy raz :)

Dzięki za wszystkie rady. pozdrawiam :wink:

ogryz
-

Post autor: ogryz » 29 paź 2005, 15:54

Tak ten element to termistor - odpowiada za start przetwornicy i ma się grzać. Zrób to co pisałem w pierwszym poście.

Pozdrawiam.

-

Post autor: Andrzej_:-) » 01 lis 2005, 10:02

TV już działa!! jupi!

Miałeś racje...jak poprawilem wszystkie luty w przetwornicy to podczas włanczania sieci na chwile (chwilke) zabłyskała dioda do sygnalizacji zasilania - dawało to wrażenie jakby TV brakowało prądu. Następnie wymieniłem wszystkie elektrolity w przetwornicy (poza tym ogromnym) i moj samsung zaczą działać! :)

A więc wnioskuje z tego że podczas eksploatacji urządzenia pojawiają się jakieś zmiany, upływności w pojemności kondensatorów-co zakłuca prace generatorów w przetwornicy-chm.....ale aż do tego stopnia? -pewno tak.

Dziękuje bardzo za pomoc! Życze wszystkim miłego dnia!

ODPOWIEDZ