Quartus II - jak przeprowadzic smulacje przy pomocy *.vht ??
-
pitero
Quartus II - jak przeprowadzic smulacje przy pomocy *.vht ??
Witam. Od niedawna zmagam się z programem Quartus II. Stworzyłem swój plik *.vhd (czyli w języku vhdl). Skompilował się bez błędów.
Udało mi się co prawda przesymulować za pomocą waveform editora,
ale w przypadku jakiś większych projektów, waveform editor będzie zbyt uciążliwy. Do tego celu używa się plików testujących z rozszerzeniem *.vht. Taki plik już sobie napisałem , ale niestety nie mam pojęcia jak go użyć w Quartusie. W momencie gdy ustawiam go jako Top level, program przy kompilacji wyrzuca mi błąd typu: plik top level nie prezentuje sobą funkcji logicznej, no i klapa
. Czy ktoś wie co na to poradzić? Z góry wielkie dzięki.
Aby poprawnie symulować działanie układów CPLD/FPGA najlepiej by było gdybyś użył zewnętrznego symulatora , do Quartus 2 jest dedykowany symulator ModelSim Altera Edition z pewnymi ograniczeniami dostępny za free na stronie producenta.Plik testowy powinien być toplevel ale tylko dla symulatora , co prawda nigdy nie korzystałem z Quartusa 2,korzystam raczej z kombajnu Active HDL+Synplify ,ale tak to powinno wyglądać .Nie chcę cie martwić ale to że plik się skompilował znaczy jedynie że nie zawiera błędów syntaktycznych , może natomiast zawierać błędy logiczne ,błędne przypisania synchroniczne itd. musisz wykonać syntezę dopiero wtedy jest jakikolwiek sens symulacji .
Ps.Waveform editor najczęściej nie służy do testowania działania układu lecz do graficznego tworzenia pobudzeń testowych dla symulatora co prawda może tworzyć tzw expected results które są następnie porównywane w procesie symulacji ale to nie to samo .
Ps.Waveform editor najczęściej nie służy do testowania działania układu lecz do graficznego tworzenia pobudzeń testowych dla symulatora co prawda może tworzyć tzw expected results które są następnie porównywane w procesie symulacji ale to nie to samo .