Transformatory impulsowe

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Meekhail
-

Transformatory impulsowe

Post autor: Meekhail » 16 kwie 2011, 12:30

Witajcie! W elektronice dopiero raczkuję i wiem bardzo mało. Ostatnio na allegro kupiłem około 30 transformatorów impulsowych. Jednak nie wiem jak takie tranformatory się wykorzystuje. Mają one nie 4 nóżki jak normalny sieciowy transformator, ale np. 10, 12, jedne są wysokie, drugie niskie i szerokie. Powiedzmy że mam transformator, który patrząc od dołu wygląda tak:

*6______*7
*_______*
________*
* _______*
________*
*1_______*12
Czyli są dwa rzędy wyprowadzeń: lewy i prawy, _ oznacza spację, * oznacza że tutaj jest nóżka, numery zostały przepisane z karkasa. Ten transformator jest niski, ma około 1cm wysokości, i 3cm szerokości, 3cm długości. Oznaczenie Lenze 362 686/6. Jest on podobny do tego: http://okerda.en.alibaba.com/product/28 ... ormer.html

Generalnie chciałbym otrzymać od Was wskazówki jak się z takimi transformatorami obchodzić, gdzie podawać napięcie wejściowe, gdzie wyjściowe, no i jakiej przekładni mogę się spodziewać. Szukanie w google "lenze 362*" nie daje żadnych istotnych informacji.
Pozdrawiam.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 16 kwie 2011, 14:54

Transformatory impulsowe nie używa się jak zwykłe transformatory sieciowe. Niestety, w zasilaczach impulsowych transformator wylicza się pod konkretny zasilacz (napięcia, prądy, układ sterownika), zatem ich wykorzystanie w innym układzie będzie prawie żadne.

Meekhail
-

Post autor: Meekhail » 16 kwie 2011, 16:33

Chciałbym któryś z tych transformatorów wykorzystać do przetwornicy impulsowej, żeby wytworzyć napięcie około 400V.
w zasilaczach impulsowych transformator wylicza się pod konkretny zasilacz (napięcia, prądy, układ sterownika)
To znaczy że nie będę mógł wykorzystać żadnego transformatora? Nie wierzę.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 16 kwie 2011, 18:42

To znaczy że nie będę mógł wykorzystać żadnego transformatora? Nie wierzę.
Wykorzystasz, ale czeka cię rozebranie transformatora i przewinięcie. W zasilaczach impulsowych jest sporo kwestii związanych z transformatorami, dlatego zawsze się go tworzy "pod klucz".

Przykład. Niby prosta sprawa. Mam trafo do sterownika TNY268, który ma dostarczyć 12V/1A. Trafo zostało obliczone i wykonane. Zasilacz działa. Ale trafo ma podwójne uzwojenie wtórne łączone równolegle. Czemu nie połączyć w szereg i "przekabacić" sprzężenie zwrotne by uzyskać 24V/0,4A. Układ zrobiony, ale pomimo wszystko napięcie nie przekracza 17V, a wydajność prądowa spadła na "łeb". W normalnej sieciówce bez dwóch zdań. Tu. Liczysz na nowo i przewijasz...

PJimi
-

Post autor: PJimi » 18 kwie 2011, 14:46

Z transformatorami impulsowymi jest "trochę" inaczej niż ze zwykłymi. Po pierwsze znajdują zastosowanie dopiero w układach elektronicznych zasilaczy impulsowych, w których pracują w połączeniu m.in. z elementem kluczującym podawany na transformator przebieg.
Jeśli chodzi o ich budowę i wygląd zewnętrzny - fakt - posiadają wiele wyprowadzeń ale wiele z nich ma po kilka uzwojeń wtórnych (+ uzwojenia pomocnicze do przekazywania nieodebranej energii). Takie transformatory raczej zawsze przeznaczone są pod montaż na płytce, dlatego różnią się budową i kształtem od konwencjonalnych transformatorów. W przypadku pewnych transformatorów niektóre nóżki mogą być po prostu do niczego nie podłączone (NC). Ich zmniejszone w porównaniu do sieciowych wymiary wynikają z tego, że pracują przy o wiele większych częstotliwościach niż sieciowe 50Hz.
Mam pytanie - po co kupowałeś 30sztuk transformatorów impulsowych, jeśli nawet średnio wiesz czym one są? :)

Meekhail
-

Post autor: Meekhail » 18 kwie 2011, 15:43

No cóż, kosztowały w sumie 10 zł, więc wydawało mi się, że w przyszłości mogę mieć z nich pożytek. No i planowałem nauczyć się o nich czegoś podczas eksperymentów.

Drugie pytanie moje: jak rozebrać taki transformator? Te rdzenie wydają się tworzyć jedność, mimo że widać, że składają się jakby z dwóch części. Nie wiem jak je rozmontować w celu przewinięcia.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 18 kwie 2011, 16:55

Drugie pytanie moje: jak rozebrać taki transformator? Te rdzenie wydają się tworzyć jedność, mimo że widać, że składają się jakby z dwóch części. Nie wiem jak je rozmontować w celu przewinięcia.
Najpierw musisz rozpuścić, albo zmiękczyć lakier. Potem rdzeń możesz rozczłonkować na ciepło.

PJimi
-

Post autor: PJimi » 19 kwie 2011, 13:47

jeśli po 10pln to faktycznie nie najgorszy interes :) Pamiętaj przy przewijaniu, że bardzo ważnym parametrem jest indukcyjność transformatora impulsowego, która jest ściśle powiązana z układem w jakim pracuje.
Marginesy bezpieczeństwa z jakimi uzwojenia są nawinięte, kolejność uzwojeń na karkasie oraz właściwa szczelina powietrzna (przy ponownym składaniu rdzenia) to kolejne ważne aspekty konstrukcji takich traf.
Może dużo nie pomogę - ale ile wiem tyle mówię :)

Meekhail
-

Post autor: Meekhail » 19 kwie 2011, 16:14

Dziękuje wszystkim za cenne informacje :grin:

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 20 kwie 2011, 14:34

Poszukaj na elektrodzie.pl. zagadaj do usera Qwet jest dosyć obcykany w kwestii transformatorów impulsowych.
Swego czasu w EP, był kurs traf impulsowych, dowiedz się które to numery to mogę ci wysłać w wersji elektronicznej na meila.

Meekhail
-

Post autor: Meekhail » 20 kwie 2011, 15:58

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 20 kwie 2011, 16:02

ODPOWIEDZ