Wzmocnienie prądu stałego
Wzmocnienie prądu stałego
W jaki sposób najprościej uzyskać wzmocnienie prądu stałego wynoszące -20Uin-2V ?
Czy jest to możliwe z użyciem wzmacniaczy operacyjnych? A jeśli nie to w jaka strone kierować swoje poszukiwania?
Pozdrawiam
Czy jest to możliwe z użyciem wzmacniaczy operacyjnych? A jeśli nie to w jaka strone kierować swoje poszukiwania?
Pozdrawiam
-
atelszewski
- Użytkownik
Witam,
Oczywiście chodzi o wzmocnienie napięcia
chodzi o wzmocnienie w taki sposób, by wejsciowe napięcie było pomnożone o -20 i od wyniku odjęte 2V.
dla wejscia 10V byloby to -202V
a dla 5 to -102V
O ile wiem jak robić wzmocnienie o ileś razy tak nie mam pojęcia jak dodawać bądź odejmować stałe wartości, w tym wypadku 2V.
Pozdrawiam
Oczywiście chodzi o wzmocnienie napięcia
chodzi o wzmocnienie w taki sposób, by wejsciowe napięcie było pomnożone o -20 i od wyniku odjęte 2V.
dla wejscia 10V byloby to -202V
a dla 5 to -102V
O ile wiem jak robić wzmocnienie o ileś razy tak nie mam pojęcia jak dodawać bądź odejmować stałe wartości, w tym wypadku 2V.
Pozdrawiam
-
atelszewski
- Użytkownik
Witam,
Nie jestem dobry w te klocki, ale może układ z jednym wzmacniaczem różnicowym i jednym wzmacniaczem wzmacniającym mógłby załatwić sprawę (a może da się to prościej zrobić tylko na jednym wzmacniaczu).
Generalnie to na wzmacniaczach uda ci się osiągnąć zamierzony cel, nie wiem tylko, jak z zakresem napięć wyjściowych (jeśli oczekujesz np. 200V na wyjściu, to może być kłopotliwe).
Nie jestem dobry w te klocki, ale może układ z jednym wzmacniaczem różnicowym i jednym wzmacniaczem wzmacniającym mógłby załatwić sprawę (a może da się to prościej zrobić tylko na jednym wzmacniaczu).
Generalnie to na wzmacniaczach uda ci się osiągnąć zamierzony cel, nie wiem tylko, jak z zakresem napięć wyjściowych (jeśli oczekujesz np. 200V na wyjściu, to może być kłopotliwe).
Wystarczy tylko jeden opamp
http://pl.wikibooks.org/wiki/Wzmacniacz ... uj.C4.85cy
http://pl.wikibooks.org/wiki/Wzmacniacz ... uj.C4.85cy
Mam taki pomysł:
Wzmacniacz odwracający na wzmacniaczu operacyjnym o wzmocnieniu 20, a następnie dzielnik napięcia złożony z Zenerki 2V i rezystora, napięcie wyjściowe bierzesz z rezystora.
czyli tak:
I z rezystora R bierzesz napięcie.
Wzmacniacz odwracający na wzmacniaczu operacyjnym o wzmocnieniu 20, a następnie dzielnik napięcia złożony z Zenerki 2V i rezystora, napięcie wyjściowe bierzesz z rezystora.
czyli tak:
Kod: Zaznacz cały
op-amp-odwracający-Ku=20----- Zenerka 2V
|
R
Dobra ja też jestem za podwójnym sumatorem, łatwo wykonać taki układ, ale nadal problemem zostaje napięcie zasilające, więc trzeba było by zrobić to z elementów dyskretnych, napięcie zasilające musiałoby mieć wartość +10 do -200 (około), i nadal nie rozumiem zastosowania tego układu, nie znamy przecież obciążenia prądowego, jakie ten wzmacniacz maiłby przyjąć i trzeba pamiętać, że całość pracuje przy napięciach groźnych dla życia.