pytanie o adresowanie

Forum dotyczące ogólnie pojętego programowania - algorytmów, struktur danych, narzędzi programistycznych, itp - głównie w kontekście komputerów PC.
ODPOWIEDZ
Gość

pytanie o adresowanie

Post autor: Gość » 05 lut 2004, 0:54

mam takie pytanko jak to jest z tym adresowaniem - skad pobiera sie adres w pliku ?? skad wiadomo ze w pliku heksadecymalnym pod tym a tym adresem jest tak to a taka wartosc ??? moze jakies proste komendy ?? bo ja niestety niekumaty jestem wiec poprosze lopatoxlogicznie

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 09 mar 2004, 23:13

ja to nie kumam o co ci chodzi <?????>

o jakie adresy ci chodzi ????

przypuszczalnie chodzi ci o kolejne adresy z którym pobierane są rozkazy, no to one umieszczone są w pamięci ROM.

a o hexie - to odpowiedź jest taka - normalny człowiek tego nie wie, tylko ten co stworzył kompilator i no i program wie o co chodzi. Normalnnym ludziomo to nie jest potrzebne do szczęścia.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 05 kwie 2004, 8:49

Program w formacie hex ma swoją strukturę, w której zapisane są informacje, o które pytasz.
Natomiast powstaje pytanie, po co ci to ? Zagadnienie musi być znane dla kompilatorów i programatora, ale jeżeli musisz to wiedzieć, to kiedyś było to opisane w książce wydanej w Polsce, ale tytułu z pamięci nie podam.

ODPOWIEDZ