Całkowita kopia dysku twardego

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Całkowita kopia dysku twardego

Post autor: Kulpina » 31 paź 2009, 19:59

Mam stary komputer z dyskiem i zainstalowanym na tym dysku systemem. Mam też nowy dysk na który chce przenieść wszystkie dane z poprzedniego dysku, razem z systemem operacyjnym i zrobić to tak, aby całość ruszyła, bez reinstalu. Jest to możliwe? Wystarczy zwykłe kopiuj->wklej? System nie wykryje, że jest na innym dysku niż powinien być?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 31 paź 2009, 20:09

:mrgreen: Zapomnij o kopiuj/wklej , są do tego specjalne programy odpalane z CD/Flash kopiujące całe zawartości dysku

jakubzz
-
Posty: 11
Rejestracja: 30 wrz 2006, 11:02

Post autor: jakubzz » 31 paź 2009, 20:16

Zwykłe kopiuj/wklej nie wystarczy, ja proponuję użyć programu do klonowania partycji/dysku typu Norton Ghost. Często używam tego narzędzia do robienia kopii zapasowych partycji.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 31 paź 2009, 21:31

Musisz "sklonować" dysk, możesz to zrobić np. Ghostem którego ktoś już polecił albo innym programem do tworzenia obrazów partycji. Takie programy znajdziesz na Hiren's boot CD.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 31 paź 2009, 23:31

albo drive image xml.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 01 lis 2009, 10:33

Czyli takim norton ghostem najpierw robie obraz dysku, potem odpinam dysk, podpinam ten drugi i każe nagrać ten obraz? I ruszy? :D

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 01 lis 2009, 10:56

Nie. Podłączasz dwa dyski i klonujesz jeden na drugi. Jeśli są różnej wielkości program spyta co zrobić (czy pozostawić nieprzydzielone miejsce czy rozszerzyć partycje itp). Potem, żeby komp ruszył oczywiście dysk musi być tak samo włożony (ten sam port IDE, nie wiem jak to działa z sata) i ta sama konfiguracja master/slave. Inaczej może się okazać konieczna zmiana w pliku boot.ini.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 01 lis 2009, 11:10

Aha :mrgreen:
Hm... No są różnej wielkości. Muszę z 40gb na 60gb przenieść pobrałem dwa triale tych programów pobawię się tym w tygodniu :)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 lis 2009, 12:47

użyj drive image xml. jest darmowy jeśli dobrze pamiętam.
robisz obraz dysku który zapisuje się w plikach xml, na następnym dysku instalujesz system na jakiejś partycji x i z nowego systemu odpalasz wyżej wymieniony program i wypakowaujesz wcześniej wykonany obraz swojego systemu na partycję C.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 01 lis 2009, 14:25

Instalując system na dysku, to równie dobrze mogę go zainstalować i przenieść same pliki :mrgreen:
Mi chodzi o to, żeby nie instalować ^^ Nawet chyba płytki nie mam...

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 01 lis 2009, 15:09

To użyj jakiejś narzędziowej płyty bootowalnej, np. tej co podałem. Jest też wersja na pendrive.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 01 lis 2009, 16:31

matrix pisze:wypakowaujesz wcześniej wykonany obraz swojego systemu na partycję C.
I dziwisz się, dlaczego Windows nie pozwala nadpisać plików systemowych... No przecierz miałeś dobre intencje...

Tego nie da się zrobić. Nawet defragmentację rejestru albo gruntowny skan antywirusem trzeba robić z innego systemu albo podczas bootowania, a ty chcesz ot tak po prostu nadpisać partycję systemową...

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 lis 2009, 16:40

olo16, nie o to chodzi. wiesz jak działa ten program? tworzy obraz dysku/patrycji którą chcesz skopiować, zapisujesz to gdzieś, ale nie na partcji gdzie ma byc docelowo kopiowany system. bierzesz drugi dysk, tworzysz na nim conajmniej dwie partcje na przykład C i D. wiadomo że większość z nas ma system na C:, więc instalujesz sobie jakikolowiek system na D: i z D: rozpakowujesz wcześniej skompresoway system który chciałeś przenieść. rozpakowuje się wszystko tak jak było spakowane, czyli wszystkie programy, instalacje itp. bez naruszenia, tak jak było na poprzednim dysku.
nie trzeba niczego od nowa instalować poza czystym systemem na innej partycji. z czegoś trzeba odpalić program drive image XML, może to być nawet system portable.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 01 lis 2009, 20:26

Ale ja mam drugi komputer na stanie :mrgreen:
Planuje podłączyć tamte dyski pod wolna tasiemkę IDE w nowym komputerze ;)
Nie będzie trzeba żadnych kombinacji ;)
Poinformuje jutro pojutrze o wynikach :mrgreen:

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 02 lis 2009, 10:21

matrix, Faktycznie niedoczytałem. Ale po co tyle komlikacji, skoro można z dugiego kompa? Ale ten program brzmi trochę fantastycznie. Ciekawe ile waży taki obraz dysku w XML. Ciekawe, ile ważą te pliki. Chyba co najmniej 2 razy więcej niż dane, albo coś pomyliłeś. Przecież XML to format tekstowy...

ODPOWIEDZ