XP- o zgrozo :(

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

XP- o zgrozo :(

Post autor: joon » 08 kwie 2008, 21:56

Mam taki problem: z reguły niektóre rzeczy trzymam na pulpicie (zdjęcia notatki itd.). Profil oczywiście chroniony hasłem. Parę dni temu system całkiem mi padł więc nie zastanawiając się za bardzo zrobiłem nakładkę systemu. Wszystko działa dobrze tyle że nie mogę wejść na stary pulpit, pokazuje mi się monit typu "nie masz uprawnień" itd. Próbowałem wejść w katalogi poprzez oprogramowanie z livecd (linuks) ale to samo... Czy mogę jakoś odzyskać te dane? Hasło znam :)

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 08 kwie 2008, 22:07

A czy umiesz z pod poziomu administratora systemu wejść do folderu:
C:\Documents and Settings\All Users\Pulpit
C:\Documents and Settings\użytkownik\Pulpit

Wiem że XP po nakładce system chowa starą wersję tego tylko trzeba było by poszperać okolicach jak powyżej.
Chyba że zostało to usunięte to może dało by się takim programikiem z pod poziomu Administratora: PC Inspector File Recovery.

PS.
W przyszłości od takich niespodzianek może uchronić takie małe co nie co jak: FolderRedirector
Najlepiej nim zawczasu przenieść wszystkie ważne fragmenty na znane nam bezpieczne miejsce

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 09 kwie 2008, 9:17

No to teraz wiesz na przyszłość, że wszystkie dane najlepiej trzymać nawet na oddzielnej partycji. To na prawdę dobry nawyk.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 09 kwie 2008, 18:09

Niestety, nie mogę z poziomu administratora wejść te katalogi... A czy istnieje jakiś program który pozwoli mi na rozszyfrowanie zawartości jeżeli znam hasło? A z trzymaniem różnych rzeczy na pulpicie to wiem że nie powinno się, ale mam już taki nawyk, choć zapewne zmienię go teraz :/

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 09 kwie 2008, 19:05

a próbowałes spod MS-DOS wejsć??

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 09 kwie 2008, 20:40

Tez odpada, dysk jest pod NTFS :(

gjakubow
-

Post autor: gjakubow » 09 kwie 2008, 21:11

Witam,
Niestety, nie mogę z poziomu administratora wejść te katalogi... A czy istnieje jakiś program który pozwoli mi na rozszyfrowanie zawartości jeżeli znam hasło?
jeśli foldery/dysk nie był szyfrowany, to możesz spróbować wyłączyć proste udostępnianie plików:

Aby wyłączyć proste udostępnianie plików, wykonaj następujące kroki:
1. Kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Mój komputer.
2. W menu Narzędzia kliknij polecenie Opcje folderów, a następnie kliknij kartę Widok.
3. W sekcji Ustawienia zaawansowane wyczyść pole wyboru Użyj prostego udostępniania plików (zalecane).
4. Kliknij przycisk OK.

Gdy otworzysz właściwości folderu (z menu kontekstowego) do którego nie możesz się dostać zobaczysz nową zakładkę 'Zabezpieczenia' w której możesz nadać sobie uprawnienia do plików i katalogów lub/i przejąć je na własność w podmenu 'Zaawansowane'. Myślę, że powinno pomóc, ew. możesz użyć Linuksa, i podmontować partycję NTFS w trybie 'tylko do odczytu' i przegrać np na pendrive'a lub partycję FAT.

pozdrawiam Grzegorz

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 09 kwie 2008, 21:32

Dzięki zadziałało :D:D za to co odzyskałem przyznałbym ci 100 pomógł :D Dzięki jeszcze raz zapamiętam na przyszłość ten manewr :D. Pozdrawiam

PS. temat do zamknięcia.

ODPOWIEDZ