Komputer nie zawsze startuje

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
MacSmok
-

Komputer nie zawsze startuje

Post autor: MacSmok » 28 wrz 2007, 19:21

Witajcie.Piszę pierwszy raz na forum.Mam problem z komputerem.
Komputer nie zawsze startuje, czasami musze wielokrotnie naciskac przycisk, ostatnio za piątym razem.Jak wystartuje pracuje bez problemu.
Wydaje mi się, że to zasilacz, jakiś kondensator, potrzebuje pomocy jak go wykryć.
Nie mogę wymieni zasilacza, bo to nietypowy komputer iMacG5, muszę naprawić.
Mierzyłem kondensatory, wszystkie ładują.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 28 wrz 2007, 19:34

Sugeruje sprawdzić czy nie ma zimnych lutów a oprócz tego zerknąłbym też na sam przełącznik (tzn. załącznik kabelek i goldpin). Pozdrawiam.

MacSmok
-

Post autor: MacSmok » 28 wrz 2007, 19:40

gwozdex pisze:Sugeruje sprawdzić czy nie ma zimnych lutów a oprócz tego zerknąłbym też na sam przełącznik
Przełącznik sprawdzony, a luty wyglądają pięknie, zawsze można przelutować- sprawdze.Dzięki.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 29 wrz 2007, 16:23

Polecam w miarę możliwości sprawdzić sam zasilacz niezależnie od komputera lub w innym komputerze czasem może dziać sie również coś zległo na płycie glownej.

Npn
-

Post autor: Npn » 30 wrz 2007, 4:00

Głupi problem, ale czasem występujący - uszkodzenie kości BIOS-u (problemy z ładowaniem ROM-u). Takie są przynajmniej objawy w PC-cie, prawdopodobnie też w iMac-u. Ale jak to tanio naprawić w iMacu - nie mam pojęcia :cry:

MacSmok
-

Post autor: MacSmok » 30 wrz 2007, 5:40

Cenna uwaga, Maki mają Open Firmware, kość flash i iMac ma aktualne firmware, bo tak jak pisałem za którymś tam razem się uruchamia.Raczej to nie jest ta sprawa.
Płyta główna w tym modelu nie ma diody czy jest na niej zasilanie, czy nie.
Roźebrałem to oczywi

[ Dodano: 2007-09-30, 06:54 ]
Przepraszam, dopiero co sie zapisałem na listę i coś zlego nacisnołem.

Pracuje teraz na rozebranym i mam takie obserwacje, dalej zasilacz, nie za kazdym razem
występuje pukanie w zasilaczu, zasilacz składa się z dwuch części, płytek i puk puk występuje
w nisko-napięciowej, kondensatory sprawdziłem ale są tam takie żółte elementy przed trafo
wpinane równolegle opisane np. .47K275V-X2 są takie trzy coś do filtrowania.
Coś puka, nie zawsze i wtedy komp. się nieuruchamia, myśle że jakiś kondensator nie może się naładować?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 01 paź 2007, 17:28

Ale to odgłos pojedynczego stukania coś jakbyś głośnik podłączał bezpośrednio do baterii? Czy raczej coś jak szmer przerywany w czasie?

MacSmok
-

Post autor: MacSmok » 01 paź 2007, 21:39

pojedyncze i dosyć głośne, wyraźne pukanie, aczkolwiek trudne do zlokalizowania - może to w głośniku, tak czy siak to kondensator.Tylko który?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 02 paź 2007, 8:14

To może być stukanie w przetwornicy zasilacza, która nie może się uruchomić. Żeby takie stukanie było słychać wcale nie jest potrzebny żaden głośnik. Jak komputer (zasilacz) się uruchomi to stukania nie słychać. Należało by sprawdzić kondensatory elektrolityczne w zasilaczu, może który jest blisko jakiegoś radiatora i po kilku latach pracy w jego sąsiedztwie po prostu wysechł. Choć nie koniecznie musi być to kondensator w pobliżu radiatora.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 02 paź 2007, 9:22

Wg mnie jest to stukanie któregoś trafa który może być uszkodzony. Sprawdź wszystkie luty w okolicach transformatorów oraz przy tranzystorach wyjściowych.

ODPOWIEDZ