Laptop z części ze zwykłego kompa

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Laptop z części ze zwykłego kompa

Post autor: Kulpina » 14 paź 2006, 8:32

Już od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł zrobienia laptopa z części zwykłego kompa :mrgreen:. Może to niemożliwe, ale:
- Chcę kupić płytę w rozmiarze mikro ATX (25cmx25cm), ze zintegrowaną grafiką i dźwiękiem.
- Laptop nie musi mieć 3mm grubości :mrgreen: zadowolił by mnie każda grubość, byle nie przekroczyła 10cm
- jeśli nikt nie rozumie mojego pomysłu to wytłumaczę o co mi chodzi:
Zwykły laptop kosztuje 2500zł, za 500zł można na allegro kupić, ale ja nie chce mieć palców połamanych od wciskania RESET :mrgreen: , natomiast za te 500zł można kupić wspomnianą przeze mnie płytę główną (niecałe 100zł[z drugiej ręki]), procek (100-200zł celeron 2-3GHz) dysk twardy (ok. 50zł, nie chce na razie jakiegoś olbrzyma :mrgreen: od 40gb wystarczy) , ram (100zł 512mb), zasilacz się skombinuje za niewielką kwotę :mrgreen:. Główną kwestią utrudniającą mi to jest chłodzenie procesora. planowałem zastosować chłodzenie według rysunku (załącznik). Co wy na to? czy to ma sens? pozostaje mi kwestia zasilania, ale to nie teraz. Natomiast chłodzenie gorących części ogniw peltiera będzie dla mnie na pewno łatwiejsze niż bezpośrednie zakładanie na procesor jakiś wentylatorów.
Załączniki
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG (22.18 KiB) Przejrzano 9765 razy

MarCynks
-

Post autor: MarCynks » 14 paź 2006, 12:05

No tak, wszystko pięknie, ale laptop to przecież nie sama płyta główna, procek, grafika & muzyka....

Pomyślałeś nad ekranem? On chyba może Cię kosztować więcej niż kupno "prawdziwego" laptopa :mrgreen:

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 14 paź 2006, 12:46

Cieczy nie chłodzi się ogniwem Peltiera...

Druga sprawa - kup lepiej używanego laptopa i dorób sobie Reset... Będzie lepiej, ładniej, no i bez problemu urwania jakiegoś istotnego dla żywotności "drucika"...

A jeśli juz chcesz robić sam - zdecydowałbym się raczej na procesor Pentium III. Mniej się grzeje od Celka 3GHz, wydajność ma niewiele mniejszą (o dziwo). Do chłodzenia wystarczy większy radiator z małym wentylatorkiem (albo większym, niskoobrotowym)...

Awatar użytkownika
kamil_snk
-

Post autor: kamil_snk » 15 paź 2006, 8:43

W starym PCWK (2000r) znalazłem informację (być może nieaktualną), że ogniwo Peltiera pobiera znaczny prąd w zakresie 4A-8A co w przypadku laptopa może mieć duże znaczenie

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 15 paź 2006, 9:20

MarCynks pisze:laptop to przecież nie sama płyta główna, procek, grafika & muzyka....
Czy to wogle czytałeś mój pierwszy post? Wyraźnie napisałem że kupuje płytę główną ze zintegrowaną grafiką i muzyką, a pytałem o chłodzenie procka więc nie rozumiem co ma znaczyć twoja odpowiedź?
marcing pisze:Cieczy nie chłodzi się ogniwem Peltiera
Nie wiem czy sie chłodzi ciecz :mrgreen: ogniwa peltiera to był mój pomysł, bo nie znaminnych elementów, które mogą obniżyć temperature, jeśli potrafisz mi doradzić inny sposób chłodzenia, będę wdzięczny.
kamil_snk pisze:W starym PCWK (2000r) znalazłem informację (być może nieaktualną), że ogniwo Peltiera pobiera znaczny prąd w zakresie 4A-8A co w przypadku laptopa może mieć duże znaczenie

To miałoby ogromne znaczenie, ale nie jestem pewny co do tego prądu.

marcing pisze:A jeśli juz chcesz robić sam - zdecydowałbym się raczej na procesor Pentium III. Mniej się grzeje od Celka 3GHz, wydajność ma niewiele mniejszą (o dziwo)

Wydajność może tylko trochu mniejsza, ale lepiej siedzeć na XP pod celeronem 2,66, niż pIII 1Ghz Będzie chyba wolnijej chodził pod pIII.

Procek
-

Post autor: Procek » 15 paź 2006, 11:24

Można byłoby zastosować typowe chłodzenie wodne, z jakimś płaski blokiem. Ale wedy byłby kłopot z rezerwuarem. Mozna spóbować poszukać w necie jakiś płaskich rezerwuarów ale wszystko wyniosłoby dobre 300zł.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 15 paź 2006, 12:56

Kulpina pisze:Nie wiem czy sie chłodzi ciecz :mrgreen: ogniwa peltiera to był mój pomysł, bo nie znaminnych elementów, które mogą obniżyć temperature, jeśli potrafisz mi doradzić inny sposób chłodzenia, będę wdzięczny.
A chłodnica? O czymś takim też nie słyszałeś ;) (przy okazji - wstaw brakujące znaki)
Ogniwo Peltiera rzeczywiście pobiera spory prąd, a dodatkowo wytwarza własne ciepło... I masz podwójny problem - odprowadzić ciepło z cieczy i z ogniwa Peltiera...
Kulpina pisze:Wydajność może tylko trochu mniejsza, ale lepiej siedzeć na XP pod celeronem 2,66, niż pIII 1Ghz Będzie chyba wolnijej chodził pod pIII.
Oj, nie zgodzę się z tym... Osobiście mam możliwość pracy na kilkunastu maszynach - i PIII spisuje się lepiej od teoretycznie dużo szybszego Celerona... Jedynie przy dużych przesłaniach z pamięci Pentium III jest wolniejszy, ale to już wina interfejsu i użytego typu pamięci RAM (ale niestety - nie znajdziesz PIII z DDR)...

Awatar użytkownika
kamil_snk
-

Post autor: kamil_snk » 15 paź 2006, 15:25

Ogniwo Peltiera "tylko" transportuje ciepło z jednej strony płytki na drugą, którą też trzeba schłodzić. Raczej jest to tylko dla overclockerów,a nie do laptopa domowej roboty :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 15 paź 2006, 15:34

marcing pisze:A chłodnica? O czymś takim też nie słyszałeś
chciałem napisć nie wiem czy[red]m[/red] sie chłodzi ciecz. :mrgreen:

kamil_snk pisze:Ogniwo Peltiera "tylko" transportuje ciepło z jednej strony płytki na drugą, którą też trzeba schłodzić. Raczej jest to tylko dla overclockerów,a nie do laptopa domowej roboty :mrgreen:
Ale pisałem że łatwiej mi będzie odprowadzić ciepło z ogniw niż z procka bo moge wentylatorki z boku umieścić niż na procku, na środku laptopa.

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 16 paź 2006, 0:27

Cała rzecz wydaje się pozbawiona sensu. Pominę tu różne kwestiw i skupię się tylko na kilku rzeczach: Ciagle nic nie mówisz o rozwiązaniu kwestii ekranu. Poza tym trudno nazwać laptopem coś, co zeżre ze 200W mocy (moim zdaniem nawet więcej). Samo ogniwo Peltiera to jakieś 50W (niezbyt duże). Jak ktoś słusznie zauważył, warto by było ciepło gdzieś rozpraszać. Z praktyki swojej wiem, że chłodzenie powietrzne takiego Peltiera wymaga naprawdę dużego radiatora.

Awatar użytkownika
kamil_snk
-

Post autor: kamil_snk » 16 paź 2006, 5:56

Sens jakiś chyba jest, ale przy zastosowaniu wolniejszego procesora, który się mniej grzeje. Po za tym zawsze można spróbować.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 16 paź 2006, 10:08

Sens jakiś chyba jest, ale przy zastosowaniu wolniejszego procesora, który się mniej grzeje. Po za tym zawsze można spróbować.
Oczywiście - coś takiego już proponowałem. Ale jak widać Kulpina uparł się na Celerona 2,66GHz...

Co do chłodzenia - założenia były błędne. Chłodzić procesor cieczą, a tę dopiero ogniwem Peltiera...
Skoro chłodzi się procesor cieczą (pomijając wielkość tego rozwiązania), to można studzić ciecz bezpośrednio w jakiejś chłodnicy - i jakiekolwiek "wynalazki" potrzebne do tego nie są.

Nadal nic nie wiemy, jak byłoby rozwiązane zasilanie - bo jeśli miałby być użyty zasilacz standardowy, mijałoby się z celem robienie laptopa... Miałby wielkość zwykłego komputera...
W tym przypadku lepiej zastosować gotową obudowę mATX - nie będzie to małe, ale dużo mniejsze od standardowego rozwiązanie...

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 16 paź 2006, 11:32

Alek pisze:Ciagle nic nie mówisz o rozwiązaniu kwestii ekranu.

Ekran będzie zwyczajną matrycą od laptopa. Właśnie przez ekran dopiero teraz poważnie myśle o tym projekcie, wcześniej nie wiedziałem jak to można zrobić, ale po projekcie jaki pojawił się w EP 9/06 podłączenie matrycy to raczej nie problem. Gdybym chciał korzystać z zasilacza ATX, jak już inaczej sie nie da zasilić, to na pewno nie będzie on wbudowany (za duże), a najwyżej podłączany.

Awatar użytkownika
kamil_snk
-

Post autor: kamil_snk » 17 paź 2006, 6:23

Może 30 kg baterii wystarczy? :mrgreen: A tak na serio to zrób na razie laptopa z odłączanym zwykłym zasilaczem ATX. Jeśli zadziała, bedziesz mógł oszacować ile prądu pobiera laptop i wtedy zabrać się za kombinowanie zasilania.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 17 paź 2006, 13:56

zasilanie na koncu. ja tego wszystkiego od razu i tak nie zrobie. z czasem będę udoskonalał konstrukcje

ODPOWIEDZ