taki mały problemik
-
elektronWielki
- Użytkownik
taki mały problemik
mam moduł pamięci RAM DDR 512MB, komputer mi sie cały czas wyłączał, wyskakiwały komunikaty o błędach aż w końcu sprawdziłem go programem testującym pamięć (bootowalnym z dyskietki) i okazało się że ma mnóstwo błędów odczytu/zapisu
czy zna może ktoś jakiś program pod windowsa, który blokuje dostęp systemu dla tych uszkodzonych obszarów pamięci? a może znacie jakikolwiek sposób na naprawę tej pamięci, ona jest chyba jeszcze na gwarancji ale sklep gdzie ją kupowałem zwinął sie i w jego miejscu jest coś innego i nawet nie chce mi sie szukać właścicieli.
czy zna może ktoś jakiś program pod windowsa, który blokuje dostęp systemu dla tych uszkodzonych obszarów pamięci? a może znacie jakikolwiek sposób na naprawę tej pamięci, ona jest chyba jeszcze na gwarancji ale sklep gdzie ją kupowałem zwinął sie i w jego miejscu jest coś innego i nawet nie chce mi sie szukać właścicieli.
Możesz się zwrócić bezpośrednio do dystrybutora. Być może w innym sklepie będą na tyle "porządni", że sprawdzą Tobie od kogo (jaki dystrybutor) jest ta "pamiątka".
Niestety, pamięć to nie dysk, gdzie da się zaznaczyć badblock'i - tu takiej możliwości nie ma. Jedynie BIOS jak stwierdzi (o ile wykryje) uszkodzenie to będzie obsługiwał rozmiar pamięci do pierwszego błędu (możesz mieć np. 32MB lub mniej - zależy, gdzie uszkodzenie)
Jeśli chodzi o naprawę - jest to raczej nieopłacalne.
Pozdrawiam!
Marcin "Max" G.
Ps. Jeśli możesz - podaj sklep i ew. nazwę dystrybutora na PW (i o ile jest to S/N) - zapytam się w sklepie gdzie pracowałem...
Niestety, pamięć to nie dysk, gdzie da się zaznaczyć badblock'i - tu takiej możliwości nie ma. Jedynie BIOS jak stwierdzi (o ile wykryje) uszkodzenie to będzie obsługiwał rozmiar pamięci do pierwszego błędu (możesz mieć np. 32MB lub mniej - zależy, gdzie uszkodzenie)
Jeśli chodzi o naprawę - jest to raczej nieopłacalne.
Pozdrawiam!
Marcin "Max" G.
Ps. Jeśli możesz - podaj sklep i ew. nazwę dystrybutora na PW (i o ile jest to S/N) - zapytam się w sklepie gdzie pracowałem...
-
elektronWielki
- Użytkownik
-
elektronWielki
- Użytkownik
na plytce tez pisze Blitz (wytrawiony w miedzi napis), oprócz tej nalepki co podalem wyzej są jeszcze dwie i na drugiej stronie na jednej z kości nalepka hologramowa z logo Blitz.
na nalepkach jest napisane:
14PX148809
(jakiś obrazeczek w kolorze niebieskim przedstawiający 4-głowego potworka) i napis PLOMBA
MW SEM
2607105
04.05.2005
ta druga nalepka to taka naklejka cenowa w jaskrawo-zielonym kolorze z napisami wykonanymi długopisem a ta data to data sprzedaży
pozdrawiam
[ Dodano: 2006-07-21, 18:36 ]
aha i jeszcze jedno - wszystkie błędy (kilka tysięcy) znajdują się wokół 256MB pamięci a różnica pomiędzy adresami uszkodzonych komórek jest regularna
myślałem, żeby wylutować jedną kość - tak robiłem w starych kartach graficznych w celu zwiększenia ich pamięci. Podstawowe problemy to czy taka pamięć będzie działała bez jednej kości i skąd mam wiedzieć którą kość wylutować? (jest ich
na nalepkach jest napisane:
14PX148809
(jakiś obrazeczek w kolorze niebieskim przedstawiający 4-głowego potworka) i napis PLOMBA
MW SEM
2607105
04.05.2005
ta druga nalepka to taka naklejka cenowa w jaskrawo-zielonym kolorze z napisami wykonanymi długopisem a ta data to data sprzedaży
pozdrawiam
[ Dodano: 2006-07-21, 18:36 ]
aha i jeszcze jedno - wszystkie błędy (kilka tysięcy) znajdują się wokół 256MB pamięci a różnica pomiędzy adresami uszkodzonych komórek jest regularna
myślałem, żeby wylutować jedną kość - tak robiłem w starych kartach graficznych w celu zwiększenia ich pamięci. Podstawowe problemy to czy taka pamięć będzie działała bez jednej kości i skąd mam wiedzieć którą kość wylutować? (jest ich
Podstawowe informacje o module zapisane są w pamięci SPD - jest to zwykły EEPROM (24C04), ale musiałbyś wiedzieć jak są one ułożone. Tak więc wylutowanie jednego układu niewiele da - tak jak piszesz, będzie problem z ustaleniem który to. Drugi problem to właśnie ten EEPROM...
Jeśli możesz, to daj może zdjęcia obu stron tego modułu - jakoś nie chce się mi wierzyć, że tam nie ma nic na temat dystrybutora (chociaż jest to możliwe)...
Na razie nie mogę znaleźć potrzebnych informacji na stronach dystrybutorów
Jeśli możesz, to daj może zdjęcia obu stron tego modułu - jakoś nie chce się mi wierzyć, że tam nie ma nic na temat dystrybutora (chociaż jest to możliwe)...
Na razie nie mogę znaleźć potrzebnych informacji na stronach dystrybutorów
-
elektronWielki
- Użytkownik
-
ZbeeGin
Na krawędzi tuż nad złączem jest cała seria respacków - 4 rezystory w jednym. Weź przyrząd i dokonaj pomiaru rezystancji wszystkich obsadzonych tam rezystorów. Jeśli jakikolwiek rezystor z paczki wykaże inną wartość od tej, która jest umieszczona na respack-u (Z tego co widzę to są tam RP 4x22Ω) to taką paczkę należy wymienić.
Mam nadzieję, że wcześniej próbowałeś wyczyścić złocone styki odpowiednim płynem...
Mam nadzieję, że wcześniej próbowałeś wyczyścić złocone styki odpowiednim płynem...