Pozdrawiam
Drugi, identyczny temat usunąłem.
Skargi, zażalenia, wnioski od 18:00 do 20:15
Koppel
Czy jest to możliwe ... I tak i nie, czyli to zależy. Przykładowo pamięć RAM (nie podajesz jaka), z reguły jest to pamięć przystosowana do 32-bitowej szyny danych, w prockach 8-bitowych, to można użyć 8 bitów z dostępnych 32, czyli pojemność pamięci spada z 32 MB do 8MB, ale to przykładowo dla procków i tak wielokrotnie przekracza możliwości zaadresowania. Co prowda można użyć jakichś sztuczek i mieć więcej dostępnej pamięci. Kolejny problem to niestety odświeżanie, pomieważ te pamięci są dynamiczne i wymagają odświeżania (inaczej zapomną to co miały pamiętać).mariusz256 pisze:Stare elementy komputerów takie jak pamięć ram(32MB lub mniej), dysk twardy (ok. 4GB ), lub tez inne, dla których nie możemy znaleźć zastosowania w komputerach ,ze względu na ich małą wydajność, pojemność, ale chciał bym wykorzystać w celach hobbistycznych. Czy jest to możliwe, i skąd wykombinować informacje dotyczące ich podłączenia, itp.?
Pozdrawiam
A skąd to ograniczenie się do prostych "procków" 8-io bitowych? W zasięgu hobbysty są aktualnie przecież procesory ARM. To już jest coś - 32 bitowa maszyna. Z tego co wiem (sam tego nie sprawdzałem - nie miałem okazji) istnieją wersje Z80 wyposażone w zintegrowany kontroler pamięci dynamicznych (w tym realizujących ich odświerzanie).gaweł pisze:Czy jest to możliwe ... I tak i nie, czyli to zależy. Przykładowo pamięć RAM (nie podajesz jaka), z reguły jest to pamięć przystosowana do 32-bitowej szyny danych, w prockach 8-bitowych, to można użyć 8 bitów z dostępnych 32, czyli pojemność pamięci spada z 32 MB do 8MB, ale to przykładowo dla procków i tak wielokrotnie przekracza możliwości zaadresowania. Co prowda można użyć jakichś sztuczek i mieć więcej dostępnej pamięci. Kolejny problem to niestety odświeżanie, pomieważ te pamięci są dynamiczne i wymagają odświeżania (inaczej zapomną to co miały pamiętać).mariusz256 pisze:Stare elementy komputerów takie jak pamięć ram(32MB lub mniej), dysk twardy (ok. 4GB ), lub tez inne, dla których nie możemy znaleźć zastosowania w komputerach ,ze względu na ich małą wydajność, pojemność, ale chciał bym wykorzystać w celach hobbistycznych. Czy jest to możliwe, i skąd wykombinować informacje dotyczące ich podłączenia, itp.?
Pozdrawiam
Z dyskiem to jest trochę mniejszy kłopot. W BTC ukazała się książka http://www.btc.pl/index.php?id=pmwsm (być może dotycząca tematy, bo jeszcze nie miałem jej w ręku).
Na TEJ płytce testowej i procku ATMega128 zrobiłem dwukanałowy termometr na czujnikach ds1820 i korzystając z TEGO kodu zrobiłem zapis temperatur i daty rejestracji na dysku twardym w pliku textowym. Nie wiem co więcej napisać ...mariusz256 pisze:Mała prośba do c4r0 czy mógł byś coś więcej napisać na ten temat „termometr rejestrujący”? , każda przydatna informacja się przyda.