Komunikaty, resety i inne niespodzianki
Komunikaty, resety i inne niespodzianki
Mam problemy z kompem. Od pewnego czasu wyrzucał przy starcie komunikat błąd w configmgr, potem to zniknęło a wyrzuca błąd przy korzystaniu z przeglądarki internetowej (program wykonał...). Ostatnio sam zaczął się resetować. Skaning antyvirem i antytrojanem nie dał rezultatu, co gorsza oba programy wywaliło i teraz nie da się ich zainstalować. Resetuje się czasem zaraz po uruchomieniu, czasem sam bez powodu. Dodam tylko, że miał lekko uszkodzoną kartę grafiki na płycie (obraz drżał) i teraz pracuje na karcie w PCI. Proc celeron 466 (nie przetaktowany), bez żadnych zbędnych bajerów.
Nie. Kiedyś ta płyta chodziła z tą kartą kilka miesięcy jako serwer i bez zwisu przez ten czas. Możliwe, że jest to wina jakiegoś "robaka", bo mój kumpel miał kiedyś podobne obajwy ale samo przeszło. Nie mam nawet tam jak systemu przerzucić bo nie mam dostępu do dysków sieciowych i nie mogę zrobić backupu ważnych danych. Acha ta płyta wcześniej chodzła z innym prockiem, dodatkowo z innym dyskiem i w innej obudowie.
Ostatnio wyrzuca mi komunikat, że komp chce zmienić rejestr ale nie może. I przy pakowaniu zip-em mam CRC error pod koniec długich plików. Czyżby tym razem proc? Wcześniej on pracował na płycie która w dziwny sposób poległa (komunikat o braku do czegoś do połączenia i potem ciemność).
Ostatnio wyrzuca mi komunikat, że komp chce zmienić rejestr ale nie może. I przy pakowaniu zip-em mam CRC error pod koniec długich plików. Czyżby tym razem proc? Wcześniej on pracował na płycie która w dziwny sposób poległa (komunikat o braku do czegoś do połączenia i potem ciemność).
Dwa rozwiązania z mojej praktyki. Raz przyczyną był zasilacz, resetował się przy niewielkich wachaniach napięcia sieci, wystarczyło włączyć TV na tym samym gniazdku albo wyłączyć i włączyć monitor by zrobił reset. Zasilacz musi być pewny, nie zaszkodzi wymienic na nowy. Mnie poniewierało to przez miesiąć.
Drugi przypadek to płyta ECS K7VZA z Riva TNT nie chciała dobrze działać. Jak szukałem nowego Biosu u producenta znalazłem opis poprawek nowego biosu a tam informacje że faktycznie były problemy z tą kartą.
To tylko sugestia, ja bym od tego zaczął. A swoją drogą to windows nie lubi zmian sprzętu, zwykle mówię że przyzwyczaja się do sprzętu a po zmianie buntuje. Nowe karty grafiki ciągną coraz więcej prądu.
SławeK
Drugi przypadek to płyta ECS K7VZA z Riva TNT nie chciała dobrze działać. Jak szukałem nowego Biosu u producenta znalazłem opis poprawek nowego biosu a tam informacje że faktycznie były problemy z tą kartą.
To tylko sugestia, ja bym od tego zaczął. A swoją drogą to windows nie lubi zmian sprzętu, zwykle mówię że przyzwyczaja się do sprzętu a po zmianie buntuje. Nowe karty grafiki ciągną coraz więcej prądu.
SławeK
Komp był złożony jakieś 2 miesiące temu. Myślę, że jak się sypie to raczej już będzie coś poważniejszego albo ten nieszczęsny zasilacz. Na razie szukam drugiej walnętej płyty aby podłożyć układ do grafiki i pozbyć się tej karty PCI.
Na razie problem jest mniej aktualny bo teraz korzystam z laptopa do sieci i tamten komp mnie mniej interesuję.
Na razie problem jest mniej aktualny bo teraz korzystam z laptopa do sieci i tamten komp mnie mniej interesuję.