Wyciszenie dysku

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Asus
-

Wyciszenie dysku

Post autor: Asus » 08 lip 2009, 19:10

Witam
mam problem dotyczący dysku twardego , mam dysk WD 500GB i chodzi bardzo głośno i czy znacie jakiś program do wyciszania dysków twardych
POMOCY

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 08 lip 2009, 19:29

Możesz spróbować programu, który nazywa się gwarancja... Jeśli dysk faktycznie chodzi bardzo głośno, to bardzo możliwe iż będzie podlegał wymianie na gwarancji.

Asus
-

Post autor: Asus » 08 lip 2009, 20:25

Witam
niestety dysk już po gwarancji i mam problem

[ Dodano: 2009-07-08, 21:25 ]
a znasz jakiś program do wyciszenia twardziela

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 08 lip 2009, 20:34

Hmmm no to faktycznie. Ile on ma lat? Serio tak bardzo głośno pracuje? Jeśli dysk pracuje nadnaturalnie głośno należy uważać na ryzyko utraty danych na skutek możliwego uszkodzenia :mrgreen:
Program... hmmm nie znam ;) nie wiem nawet czy takie coś istnieje musiałoby to polegać na spowalnianiu obrotów, a co za tym idzie pracy dysku itp. Szukałeś w internecie?

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 08 lip 2009, 21:05

zwykła defragmentacja powinna już pomóc. a programy możesz poszukać... zwykle od producenta dysku.

Asus
-

Post autor: Asus » 09 lip 2009, 7:20

no tak też myślałem a dysk ma prawie cały rok i dopiero po roku zaczoł głośno chodzić

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 09 lip 2009, 8:31

Asus pisze:no tak też myślałem a dysk ma prawie cały rok i dopiero po roku zaczoł głośno chodzić
Weź pod uwagę gwarancję producenta, bo producent daje 3 lata.

Możesz sprawdzić poniżej czy jest na gwarancji i w razie co skontaktować się z krajowym dystrybutorem tej firmy. Tam trzeba podać numer seryjny (S/N) dysku i sprawdzić.

Warranty Check for End User:

http://websupport.wdc.com/warranty/seri ... ty&lang=en

Weź też pod uwagę specyfikację dysku i przyjrzyj się głośności podanej w dB (decybel).

P.S. Jeśli dysk w ogóle nadaje się do reklamacji...

Asus
-

Post autor: Asus » 09 lip 2009, 10:12

Witam
dzięki kolego z pomoc

MiW
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MiW » 19 lip 2009, 22:09

Pod linuksem jest taki program (do spowaniania dysku i osczędzania energii), ale jego twórcy odradzają jego używanie ;P Jego użycie wymaga przemyślenia fizycznych aspektów działania dysku (wpływ prędkości na poduszkę pwietrzną pod głowicą) Został zaprojektowany dla dysków laptopowych, które mogą pracować z obniżoną prędkością obrotową.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 19 lip 2009, 22:22

Pod linuksem jest taki program (do spowaniania dysku i osczędzania energii), ale jego twórcy odradzają jego używanie ;P Jego użycie wymaga przemyślenia fizycznych aspektów działania dysku (wpływ prędkości na poduszkę pwietrzną pod głowicą) Został zaprojektowany dla dysków laptopowych, które mogą pracować z obniżoną prędkością obrotową.
Z tym,że w nielicznych modelach osiąga się przeciwny cel od zamierzonego :razz:

ale przy wykazaniu odrobiny pomyślunku , obserwacji i rachowaniu można szybko zdiagnozować na czym się stoi :mrgreen:

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 31 lip 2009, 8:41

program o którym mowa to hdparm a parametr to -M get/set acoustic management (0-254, 128: quiet, 254: fast).
Jeżeli dysk jest sprawny ale głośny, może przenosić drgania na obudowę, lub słychać pracę głowic. Miałem tak kiedyś z starszymi dyskami Caviara 80GB, pozbyłem się ich ;). Zachowywały się tak jak by talerze w środku były źle wyważone, drgały podczas pracy , ale działają u znajomego do dziś ;). Co wyciszania, mam dysk seagate 15K4 SAS który ma 15tyś obr. Bardzo głośny był, do czasu gdy kupiłem uszczelki w OBI do okien, takie białe gumowe miekkie. przykleiłem do dysku, wsadziłem go w miejsce gdzie był poprzednio i jest cichutko nawet pracy głowic nie słychać bo się nie przenosi na obudowę.Jedynie co słychać to moment włączenia i wyłączenia jak parkują głowice.

ODPOWIEDZ