Wyciszenie dysku
Wyciszenie dysku
Witam
mam problem dotyczący dysku twardego , mam dysk WD 500GB i chodzi bardzo głośno i czy znacie jakiś program do wyciszania dysków twardych
POMOCY
mam problem dotyczący dysku twardego , mam dysk WD 500GB i chodzi bardzo głośno i czy znacie jakiś program do wyciszania dysków twardych
POMOCY
Hmmm no to faktycznie. Ile on ma lat? Serio tak bardzo głośno pracuje? Jeśli dysk pracuje nadnaturalnie głośno należy uważać na ryzyko utraty danych na skutek możliwego uszkodzenia
Program... hmmm nie znam
nie wiem nawet czy takie coś istnieje musiałoby to polegać na spowalnianiu obrotów, a co za tym idzie pracy dysku itp. Szukałeś w internecie?
Program... hmmm nie znam
Weź pod uwagę gwarancję producenta, bo producent daje 3 lata.Asus pisze:no tak też myślałem a dysk ma prawie cały rok i dopiero po roku zaczoł głośno chodzić
Możesz sprawdzić poniżej czy jest na gwarancji i w razie co skontaktować się z krajowym dystrybutorem tej firmy. Tam trzeba podać numer seryjny (S/N) dysku i sprawdzić.
Warranty Check for End User:
http://websupport.wdc.com/warranty/seri ... ty&lang=en
Weź też pod uwagę specyfikację dysku i przyjrzyj się głośności podanej w dB (decybel).
P.S. Jeśli dysk w ogóle nadaje się do reklamacji...
Pod linuksem jest taki program (do spowaniania dysku i osczędzania energii), ale jego twórcy odradzają jego używanie ;P Jego użycie wymaga przemyślenia fizycznych aspektów działania dysku (wpływ prędkości na poduszkę pwietrzną pod głowicą) Został zaprojektowany dla dysków laptopowych, które mogą pracować z obniżoną prędkością obrotową.
Z tym,że w nielicznych modelach osiąga się przeciwny cel od zamierzonegoPod linuksem jest taki program (do spowaniania dysku i osczędzania energii), ale jego twórcy odradzają jego używanie ;P Jego użycie wymaga przemyślenia fizycznych aspektów działania dysku (wpływ prędkości na poduszkę pwietrzną pod głowicą) Został zaprojektowany dla dysków laptopowych, które mogą pracować z obniżoną prędkością obrotową.
ale przy wykazaniu odrobiny pomyślunku , obserwacji i rachowaniu można szybko zdiagnozować na czym się stoi
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
program o którym mowa to hdparm a parametr to -M get/set acoustic management (0-254, 128: quiet, 254: fast).
Jeżeli dysk jest sprawny ale głośny, może przenosić drgania na obudowę, lub słychać pracę głowic. Miałem tak kiedyś z starszymi dyskami Caviara 80GB, pozbyłem się ich
. Zachowywały się tak jak by talerze w środku były źle wyważone, drgały podczas pracy , ale działają u znajomego do dziś
. Co wyciszania, mam dysk seagate 15K4 SAS który ma 15tyś obr. Bardzo głośny był, do czasu gdy kupiłem uszczelki w OBI do okien, takie białe gumowe miekkie. przykleiłem do dysku, wsadziłem go w miejsce gdzie był poprzednio i jest cichutko nawet pracy głowic nie słychać bo się nie przenosi na obudowę.Jedynie co słychać to moment włączenia i wyłączenia jak parkują głowice.
Jeżeli dysk jest sprawny ale głośny, może przenosić drgania na obudowę, lub słychać pracę głowic. Miałem tak kiedyś z starszymi dyskami Caviara 80GB, pozbyłem się ich