Problem z formatem Win98

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Problem z formatem Win98

Post autor: przemotronik » 24 cze 2007, 14:55

Witam serdecznie :!:

Mam problem ze sformatowaniem dysku twardego w komputerze. Aktualnie pracuje on pod Win98SE, ale ponieważ po wielu (de)instalacjach różnych programów pozostały liczne "śmieci", chciałbym sformatować ów dysk. Po włożeniu płyty do napędu i ponownym uruchomieniu komputera system "nie zauważa" płyty i jak gdyby nigdy nic uruchamia sie normalnie. Kiedyś pojawiało się menu instalatora, ale teraz (po wymianie baterii na płycie głównej) przestało. Podejrzewam reset BIOS-u, ale nie jestem tego pewien, podobno działa format z poziomu DOS-a. Przepraszam za "lamerskie" pytanie, ale do tej pory jakoś nie przyszło mi robić tego typu rzeczy. Bardzo proszę więc o "łopatologiczne" wyjaśnienie problemu i pokazanie właściwej drogi, ponieważ na razie boję się grzebać w BIOSie, chyba że z dokładną instrukcją :wink:
W miarę możliwości proszę o szybką odpowiedź, bo komputer jest mi bardzo potrzebny, a programy, które chcę na nim zainstalowć, raczej nie pójdą pod Linuxem, któy mam na drugim komputerze-chcę ponownie "wsadzić" tego samego Win98.
Z góry dziękuję za odpowiedź,

Pozdrawiam
Przemotronik

Guzer
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Guzer » 24 cze 2007, 15:07

Wyciągałeś bateryjkę z płyty głównej, więc niewątpliwie BIOS się zresetował. Trzeba ustawić źródło bootwania, ale nie wiem jakiego masz BIOSa, więc instrukcji dokładnej nie dam.
Zawsze jeszcze możesz przełożyć hdd do drugiego kompa i pod linuxem sformatować (skoro masz Win98 to system plików jest FAT, a z nim linux sobie radzi).

Ale nawet jak już sformatujesz to i tak będziesz musiał uruchomić kompa z płytki z systemem, żeby go zainstalować. Zresztą dopóki nie zaczniesz się bawić w BIOSie w overclocking to możesz zmieniać ustawienia metodą prób i błędów, najwyżej znowu wyciągniesz baterię, żeby go zresetować.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 24 cze 2007, 16:06

Jak dobrze pamiętam, to wchodzisz do biosa, potem na "advanced bios features" i tam gdzie są first boot device, second... itd. ustawiasz jako first: cd-r, second: hard disc, zapisujesz (chyba F9) i gotowe. Teraz powinno odpalic z płyty.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 24 cze 2007, 17:02

Guzer pisze:Zresztą dopóki nie zaczniesz się bawić w BIOSie w overclocking to możesz zmieniać ustawienia metodą prób i błędów, najwyżej znowu wyciągniesz baterię, żeby go zresetować.
Aż tak wolałbym nie ryzykować, zresztą nie mam za bardzo czasu na kombinowanie :neutral:
Aro pisze:Jak dobrze pamiętam, to wchodzisz do biosa, potem na "advanced bios features" i tam gdzie są first boot device, second... itd. ustawiasz jako first: cd-r, second: hard disc, zapisujesz (chyba F9) i gotowe. Teraz powinno odpalic z płyty.
Dzięki wielkie, spórbuję tak zrobić.
Aha, w BIOS-a wchodzi się Deletem przy starcie (chyba). A jak się wychodzi i co potem :?: :shock:

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 24 cze 2007, 17:12

tak wchodzi się z delete. A wychodzi tak jak mówiłem, trzba dac najprawdopodobniej F9, to pisze gdzieś tam "save: F9" no i wtedy samo wychodzi, a jak nie to "esc"

TeslaBuilder
-
Kontakt:

Post autor: TeslaBuilder » 24 cze 2007, 18:16

Witam.
Jak wyjść z BIOSa to jest naogół napisane, u mnie F10. A co do bootowania Windowsa to albo nie ustawiony CD-ROM, albo (dużo bardziej prawdopodobne) twój system nie bootuje się z płyty. W takim wypadku potrzebujesz dyskietki startowej.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 24 cze 2007, 20:32

Dziękuję za odpowiedzi :wink:
Jutro będę to robić, więc jeżeli byłyby jakieś problemy, to napiszę na Forum. Jeśli się uda, to oczywiście też.
Pzodrawiam :grin:
Przemotronik

[ Dodano: 2007-06-25, 11:30 ]
Witam ponownie :!:
Udało się :!: Modernizacja BIOS-a podziałała, komputer bootował z CDromu, ale trochę inaczej to wyglądało, niż w Twoim, Aro, opisie. Widocznie mam starszego BIOS-a (typ to AWARD, ale nie wiem, jakam wersja).
Teraz instaluję system.
Pozdrawiam
Przemotronik

ODPOWIEDZ