Uszkodzenie na płycie czy złe ustawienia
Uszkodzenie na płycie czy złe ustawienia
Zaczęło się tak -od pewnego czasu zauważyłem że po właczeniu kompa zegar wskazywał opóżnienia -ustawiałem prawidłowy czas i tak było z dnia na dzień, do tego dołaczyło się że przestał jeszcze startować za pierwszym razem. Musiałem go wyłączać i powtórnie włączyć. Po kilku dniach takiej męki wymieniłem baterję na płycie.Teraz z zegarem jest OK ale ciągle nie mogę go odpalić za pierwszym razem. Dodam że po włączeniu słychać pracę napędów, wentylatorów działają diody ale brak jest sygnału na monitor i chyba system nie startuje -dioda od HDD swieci światłem ciągłym. Wtedy muszę zrobić tak: wyłączam z sieci (przyciskiem nic nie daje) i ponownie włączam i jest OK uruchamia się. Przeczytałem wszystkie posty na podobne problemy. Sprawdziłem napięcia zasilacza w stanie zacięcia jak i podczas pracy są takie same.Ustawienia w Biosie poprawiałem - miałem wszystkie spisane jak było dabrze. Przepatrzyłem czy nie ma zmian "wybrzuszeń" kondensatorów na płycie i w zasilaczu.. Jest to płyta ABIT KT7 Rajd > procek AMD Duron 1.3 G karta NVIDIA Riva TNT2 > pamięć SDRAM 2x128 +64 MB > zasilacz 350W > system XP. Jakie macie pomysły aby zaradzić w tym temacie -wszelka pomoc zbliżająca do wykrycia przyczny niezmiernie przydatna.
Mielem ten sam problem (na tej samej plycie i na duronie). Wydawalo mi sie ze uszkodzony jest uklad kluczujacy, ale od samego patrzenia na niego nie bylem w stanie nic poradzic. Rozpialem wszystkie kabelki i wyczyscilem je z kurzu - problem zniknal. Inne ciekawostki jakie pojawily sie po tej operacji moga cie jednak zniechecic:
1. Pole elektrostatyczne wytwarzane przez ludzki organizm potrafi wlaczyc komputer - jesli nie wylacze z sieci i probuje np. dokrecic srubki przy dysku twardym to indukuje chwilowe napiecie w kluczu - wydaje mi sie ze musi byc tam, wiec jakis mosfett i dosc sporo kabelkow, ktore leza za blisko siebie.
2. Port do ktorego wpina sie tasmy od dyskow i napedow dziala w sosob chaotyczny - czasami nie widzi ani jednego dysku, czasem widzi tylko polowe, rzadko kiedy dwa, jesli sa wpiete na tej samej tasmie. Sprawdzalem to w roznych kombinacjach zworek na dysku, ale nic nie pomaga. mam dwa dyski i dwa napedy ale korzystac moge tylko z 1+1. Nie potrafie wyjasnic dlaczego tak sie stalo.
1. Pole elektrostatyczne wytwarzane przez ludzki organizm potrafi wlaczyc komputer - jesli nie wylacze z sieci i probuje np. dokrecic srubki przy dysku twardym to indukuje chwilowe napiecie w kluczu - wydaje mi sie ze musi byc tam, wiec jakis mosfett i dosc sporo kabelkow, ktore leza za blisko siebie.
2. Port do ktorego wpina sie tasmy od dyskow i napedow dziala w sosob chaotyczny - czasami nie widzi ani jednego dysku, czasem widzi tylko polowe, rzadko kiedy dwa, jesli sa wpiete na tej samej tasmie. Sprawdzalem to w roznych kombinacjach zworek na dysku, ale nic nie pomaga. mam dwa dyski i dwa napedy ale korzystac moge tylko z 1+1. Nie potrafie wyjasnic dlaczego tak sie stalo.
Dla pewności podmienię zasilacz i zobaczę jak się będą tego efekty, ale dopiero jak koleś mi go pożyczy gdyż narazie nie ma potrzeby w ciemno go kupować. Pobawię się z pamięciami jak w poście kol. c4r0 . Wszystko w kompie czyste odkurzone przedmuchane - wszystko miałem rozebrane. Odezwę się jak wykonam te czynności. Dzięki i pozdrawiam.
Witam, miałem podobny problem z moim PC.Dodam że po włączeniu słychać pracę napędów, wentylatorów działają diody ale brak jest sygnału na monitor i chyba system nie startuje -dioda od HDD swieci światłem ciągłym. Wtedy muszę zrobić tak: wyłączam z sieci (przyciskiem nic nie daje) i ponownie włączam i jest OK uruchamia się.
Spróbuj zrobić tak, że podłączasz sam napęd CD-ROM - wszytskie dyski i inne napędy odłączasz i zostawiasz tylko jeden.
Zobacz jak włącza się teraz PC, jeśli problem nadal występuje, może być to wina portów IDE lub któregoś z dysków czy napędów.
Napisz też, czy bez podpiętych urządzeń ATA (HDD i CD ROM) masz takie problemy ze startem biosu, tzn. odpaleniem grafiki.
Wyczyść slot AGP jak i samą kartę graficzną (tak profilaktycznie) dobrze dociśnij, bo z tym AGP jest różnie, zalezy od obudowy PC.
P.S. To raczej nie wina zasilacza, jeśli PC za którymś razem odpala i chodzi stabilnie to zasilacz winien być o.k.
Ale jeśli po wyłączeniu z sieci i ponownym włączeniu komp sie włącza to może warto listwe zakupić. U mnie jak sie wyłączy kompa, a nie wyłączy listwy, komp chwile postoi, a potem znowu sie go włączy to nie wykrywa napędu i nagrywarki CD !?
P.S.Gdyby obydwie zworki były na master komp wogle by sie nie włączał.
P.S.Gdyby obydwie zworki były na master komp wogle by sie nie włączał.
PROBLEM ZOSTAŁ ROZWIĄZANY !!! Tak jak pisałem w 1 poście były kłopoty z zegarem i z odpaleniem kompa. Bateryjka tórą wymieniłem miała tylko 1.2 V - i myślę że to ona spowodowała błędną pracę Biosu. Moję przypuszczenia że to jakieś uszkodzenia w sprzęcie chyba były błędne i poszukiwania tego uszkodzenia nie przynosiły wyników. Zrobiłem coś co chyba odrazu trzeba było wykonać a mianowicie w oknie konfiguracji Biosu wszedłem w opcję LOAD OPTIMIZED DEFAULTS i ją uaktywniłem. Po zresetowaniu kompa wszystko wróciło do normy i od tego czasu jest OK. Teraz tylko przeprowadzę niewielkie korekty w opcjach Biosu jak np.First /Second/ Third Boot Device- do zmiany kolejności odczytywania nośników - lub cośw tym rodzaju. Sam nie wiem w jakiej opcji był ten błąd . Wszystkim Za okazaną pomoc dzięki. Opis usterki tej zapewne komuś może się przydać. Pozdrawiam a temat uważam za zamknięty.