[AVR] co z końcówką reset?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

[AVR] co z końcówką reset?

Post autor: haterkmp » 14 kwie 2010, 0:29

szukam i czytam i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi...
jak to w końcu jest z tym reset`em? trzeba podłączać ową końcówkę czy nie? a jeśli podłączać to bezpośrednio do VCC czy przez jakiś opór?

Artizzz
-
Posty: 41
Rejestracja: 03 mar 2007, 11:59
Lokalizacja: xx

Post autor: Artizzz » 14 kwie 2010, 10:33

też mnie po części to pytanie nie daje spokoju. katalog podaje, że nie jest konieczne podciąganie końcowki resetu do Vcc, jednak ja dla pewności i spokoju ducha podciągam rezystorem do Vcc i blokuję kondensatorem 100n do masy.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 14 kwie 2010, 10:55

Hm ja w praktyce pozostawiałem w powietrzu, o ile się orientuję, to tam jest podciągnięcie wewnętrzne, no nie? :mrgreen:

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 14 kwie 2010, 11:08

Kulpina pisze:Hm ja w praktyce pozostawiałem w powietrzu, o ile się orientuję, to tam jest podciągnięcie wewnętrzne, no nie? :mrgreen:
nie wiem czy jest podciągnięte, ale robię jak kolega z cytatu i wszystko śmiga aż miło.
mniej elementów=mniej komplikacji.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Posty: 869
Rejestracja: 14 lut 2006, 14:13
Lokalizacja: z pociągu...
Kontakt:

Post autor: marcing » 14 kwie 2010, 12:35

Czytajcie, a znajdziecie...
Rysunek (fig. 15) z noty mega8535 (dotyczy też innych AVR-ów, chociaż nie w każdym znajduje się tyle samo źródeł resetu)
Załączniki
Reset.jpg

fae
-
Posty: 6
Rejestracja: 05 sty 2009, 15:09
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: fae » 14 kwie 2010, 13:48

polecam noty aplikacyjne
oprocz dokumentacji sa jeszcze noty aplikacyjne, takie uzupelnienie dokumentacji
jedna z najwazniejszych dla AVR: design consideration
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc2521.pdf
rozdzial 3.

pozdrowery

atelszewski
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 12 sie 2005, 9:36
Lokalizacja: Banie

Post autor: atelszewski » 14 kwie 2010, 14:12

Witam,
The reset line has an internal pull-up resistor, but if the environment is noisy it can be insufficient and reset can therefore occur sporadically. Refer to datasheet for value of pull-up resistor on specific devices.
Czyli rezystor podciągający do VCC lepiej dać, szczególnie w "zaszumionym" otoczeniu.
To protect the RESET line further from noise, it is an advantage to connect a capacitor from the RESET pin to ground. This is not directly required since the AVR internally have a low-pass filter to eliminate spikes and noise that could cause reset. Applying an extra capacitor is thus an additional protection. However, note that this capacitor cannot be present if debugWIRE is used.
A kondensator do GND niekoniecznie, ale nie zaszkodzi;)

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 14 kwie 2010, 14:33

czyli niby rezystor jest ale lepiej zastosować drugi. na stronie atmela właśnie w notach aplikacyjnych raz jest zewnętrzny rezystor a raz go nie ma... tak jak Adam nigdy nie robiłem nic z resetem i wisiał sobie w powietrzu i wszystko działało. ale teraz mam trochę bardziej skomplikowany układ i się zastanawiam nad tym. jednoznacznej odpowiedzi nie mam nadal...

atelszewski
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 12 sie 2005, 9:36
Lokalizacja: Banie

Post autor: atelszewski » 14 kwie 2010, 14:46

Witam,
jednoznacznej odpowiedzi nie mam nadal...
Jeżeli chcesz mieć 100% pewności, że pin reset-u ma być poprawnie podłączony nawet w warunkach księżycowych, to zastosuj i rezystor i kondensator. A tak na poważnie, to jeżeli urządzenie będzie spełniało krytyczną funkcję (lub pracowało w krytycznych warunkach), to nawet bym się nie zastanawiał, tylko zastosował rezystor i kondensator.

ODPOWIEDZ