[projekt] Ethernetowy oscyloskop

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DarkJarek
-
Kontakt:

[projekt] Ethernetowy oscyloskop

Post autor: DarkJarek » 04 mar 2009, 21:00

Witam

Jako, że muszę zrobić na projekt jakiś układzik postanowiłem zrobić dziwną rzecz a mianowicie prosty "oscyloskop" który będzie się komunikował z komputerem poprzez siec LAN. Zaprojektowałem sobie już taki wstępny schemacik i chciałbym się dowiedzieć, jako że elektronik ze mnie marny, czy to coś ma szansę zadziałać.

Charakterystyka układu:
-2 analogowe kanały wejściowe
-8 bitowy analizator stanów
-interfejs ethernet

Pomiędzy badanym układem a przetwornikiem a/c w atmedze zmontowany jest filtr dolnoprzepustowy który dodatkowo obniża napięcie oraz wtórnik odwracający napięcie.

W załączniku schemat. Nie wszystkie wartości elementów są jeszcze dobrane. Bardzo zależy mi na wszystkich spostrzeżeniach bo chciałbym jak najszybciej zacząć projektować płytkę drukowaną.
Załączniki
schemat.jpg

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 05 mar 2009, 9:03

1. Pierwsze spostrzeżenie - na schemacie brakuje kondensatora sprzęgającego AREF do masy (100nF);
2. brak kondensatora(ów) tuż przy zasilaniu ATmegi i przy komparatorach (też po "stówce" :wink: );
3. Przy stabilizatorze nie ma żadnych elektrolitów, tylko pojedyncze ceramiki i to duużo za małe (100nF); w ogóle w paru miejscach płytki trochę pojemności by się przydało.
4. pasowałby tutaj jakiś scalony bufor logiczny (może być ze Schmittem); co prawda wejścia ATMeg mają odpowiednie obwody, ale przy zewn. sygnałach warto byłoby w takim układzie coś dać. 8 inwerterów lub buforów powinno wystarczyć (powiedz, jakie sygnały mają być - TTL, CMOS...)
Pozdrawiam,
Przemotronik

Awatar użytkownika
DarkJarek
-
Kontakt:

Post autor: DarkJarek » 05 mar 2009, 12:59

ad 1. Będę korzystał z wewnętrznego układu napięcia odniesienia i spotkałem się z opiniami, że w tym przypadku należy zostawić nóżkę AREF w "powietrzu".
ad 4. Nie chcę za bardzo kombinować więc będą to sygnały TTL

Dziękuję za wszystkie uwagi.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 05 mar 2009, 13:16

DarkJarek pisze:ad 1. Będę korzystał z wewnętrznego układu napięcia odniesienia i spotkałem się z opiniami, że w tym przypadku należy zostawić nóżkę AREF w "powietrzu".
Właśnie przy użyciu odniesienia innego niż Vref z końcówki AREF konieczne jest zastosowanie zewnętrznego kondensatora w celu minimalizacji zakłóceń.
ATMEL pisze:In either case, the
external AREF pin is directly connected to the ADC, and the reference voltage can be made
more immune to noise by connecting a capacitor between the AREF pin and ground
.
Katalog, strona 240.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ