Sterownik drukarki

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
00dexter00
-

Sterownik drukarki

Post autor: 00dexter00 » 27 sty 2009, 13:15

Witam wszystkich.
Posiadam drukarke wymontowana z kasy fiskalnej i chcę zrobić do niej sterowanie na jkimś procku np atmega8
Mam płytkę testowa do tej atmegi to moge coś kombinować, ale niestety programowanie mi nie idzie bo sie dopiero bascoma uczę.
Chciałbym aby sterownik po wpisaniu czegoś z klawiatury PC podłączonej do niego drukował to drukarką.

Jest to drukarka punktowa drukująca 40 punktów w lini z predkoscią 3 linie na sekunde.

tutaj fotki drukarki
Fotka 1
Fotka 2
Fotka 3
Fotka 4
Fotka 5
Fotka 6
Fotka 7

Udalo mi sie znalesc PDFy do kulku scalakow reszty nie moge nigdzie znalezc
oto scalaki ktorych mam opis:
82C55AFP2
M38002SFP mikroprocesor prawdopodobnie glowny
RTC72423
HC00
PAL16L8BCN
SRM2B256SLCX70

a to plyta glówna z kasy
Obrazek
i zbilzenie samego wyjscia drukarki z tranzystorami
Obrazek

jak widac sa rezystory tranzystory i diody zenera i jeszcze jakies podluzne ukladziki ale nie wiem co to jest, sterowanie z procka zrobiłbym tylko tranzystorami.

na osi silnika są takie jakby "prądniczki" (magnes i cewka), sprawdzilem je jedna podlczona bezposrednio do silnika wytwarza ok 1,2V zmienny, a druga ok 0,2V ale jak na nia podam napiecie to wysuwa sie takie male cos i blokuje silnik czyli to jest jakis hamulec (im wieksze napiecie tym silnik szybciej sie zatrzymuje) obok niej jest jeszcze takie cos podluzne szklane jakby zaroweczka ale nie wiem do czego to jest (mysle ze to cos liczy obroty silnika ale napiecia nie moge zmiezyc, jak ustawilem miernik w pozycji pomiar diody to nie pokazywal nic ale wskaznik rozladowania baterii mrugal chyba co jeden obrot, moze to byc czujnik magnetyczny? np hallotron)

Bardzo prosze kogoś kto umie pisać programy o pomoc

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 sty 2009, 17:27

Tak jak na eresie ktoś doradził tak i tu podpowiem że chyba najprościej było by wykorzystać samą mechanikę, a elektronikę zrobić od nowa. Wiąże się to z pewnymi problemami ale nie mając schemat lub odpowiedniego sprzętu ciężko będzie dojść dołądu z taką drukarką..

00dexter00
-

Post autor: 00dexter00 » 27 sty 2009, 17:37

no wlasnie chce tak zrobic :) ale na eresie nikt nie pomaga moze tu ktos pomoze?
mam plytke testowa do atmegi wiec tylko pozostaje soft napisac ja sobie nie poradze (umiem napisac odczyt znakow z klawiatury) ale sterowania drukarka juz nie napisze bo nie wiem jak. do glowicy grukarki idzie 9 przewodow do sterowania rdzeniami, do tego trzeba dodac jeszcze ruch silnika i przesuniecie papieru do gory. Nie mam pojecia jak to napisac dlatego czekam na jakas pomoc

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 sty 2009, 17:41

Zacznij od tego aby ręcznie ustalić co do czego jest. Spróbuj na przyciskach wysterować odpowiednio drukarkę tak aby coś wydrukowała. Jak to zrobisz będziesz wiedział jak procek ma wysterować drukarkę a to już będzie połowa sukcesu :)

00dexter00
-

Post autor: 00dexter00 » 27 sty 2009, 18:18

no to ja tak robilem ale przykladajac 5V do pinow drukarki i z tego wlasnie wydrukowalo mi linijke kropek i tyle. Teraz tzreba tak ustawic drukowanie kropek zeby cos wyszlo z tego ale nie wiem jak to na procku zrobic

moge podlaczyc drukerke przez ULN2803A? ten w plytce startowej

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 27 sty 2009, 20:38

Ta drukarka to zapewne jest sam mechanizm drukujący. Aby z niego skorzystać należy opracować własny zestaw znaków i zapisać go np. w pamięci EPROM. Do tego potrzeby będzie też odpowiedni sterownik. Dopiero wówczas chcąc wydrukować np. literę "a" podajesz tylko jej numer do tego sterownika, a on robi już resztę. Resztę, czyli steruje wysunięciem odpowiednich igieł drukarki oraz przesunięciem głowicy drukarki, jej powrotem i wysunięciem papieru. Do tego mogą dojść jeszcze jakieś dodatkowe funkcje sterujące mechanizmem, jak choćby czujniki położenia końca głowicy drukującej.
Zapewne rozmontowana kasa posiadała taki sterownik, tylko czy uda się z niego skorzystać bez odpowiedniej dokumentacji?
Co do sterowania z drukarki z układu ULN2803A zapewne jest to możliwe, jednak nie należy zapominać o diodach zabezpieczających tranzystory w strukturze tego układu. Diody te są konieczne przy sterowaniu obciążeń typu indukcyjnego, aby uszkodzeniu nie uległy tranzystory.

00dexter00
-

Post autor: 00dexter00 » 28 sty 2009, 9:14

myslalem o zrobieniu takiej tablicy znakow ale nie wiem jak sie za to zabrac, robilem juz do wyswietlaczy 7 seg i tam bylo latwo bo tylko stany na porcie trzebabylo zapisac jako znak a w drukarce to nie wiem jak to ma wygladac, jak zapisze znak jako same stany niski/wysoki na pinach portu to po wczytaniu tego znaku glowica bedzie szurac po kalce a do tego nie mozna tak ustawic bo litera jest bardzo mala (w oryginale) i zeby ja napisac tzreba robic punkty blisko siebie a jak zapisze tak na sztywno wzor litery to punkty odbija sie tam gdzie aktualnie byly cewki i nie beda jeden przy drugim. To trzeba jakos zschynchronizowac zeby punkty byly stawiane obok siebie wzdloz kartki.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 28 sty 2009, 22:02

Taka drukarka ma zapewne kilka igieł ustawionych pionowo jedna nad drugą. W tradycyjnych drukarkach igłowych było to najczęściej 9, ale spotykało się też np. 24 igły. Trzeba więc sterować na raz wszystkimi igłami drukarki, jednocześnie przesuwając głowice drukarki wzdłuż kartki. Sterowanie tego rodzaju można porównać trochę do sterowania reklamą z przesuwającym się tekstem lub wyświetlaczem matrycowym. Różnica jest jednak taka, że zamiast tekst przesuwa się głowica drukarki włączając jednocześnie odpowiednie elektromagnesy uruchamiające igły drukujące (zamiast zapalania diod LED).

00dexter00
-

Post autor: 00dexter00 » 29 sty 2009, 10:42

igly sa ale nie ustawione w pinie tylko w poziomie jest ich 8, sterowane magnetycznie wysuwaja sie i stukaja w papier, jak sie podlaczy silnik to glowica przesuwa sie w lewa strone (patrzac z tylu drukarki) a papier przesuwa sie do gory (duzo wolniej niz glowica)

da sie to jakos wysterowac?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 31 sty 2009, 20:17

Igły znajdują się zapewne pionowo jedna nad drugą, i jako całość przesuwają się poziomo. Odpowiednio sterowane drukują wymagane symbole, a nawet grafikę. Nie pozostaje nic innego jak przeanalizować działanie mechanizmu drukarki i na tej podstawie napisać odpowiedni sterownik. Gdyby udało się zdobyć dokumentację oryginalnego sterownika, to być może udało by się wykorzystać oryginalne płytki (elementy) z rozmontowanej kasy fiskalnej.

00dexter00
-

Post autor: 00dexter00 » 31 sty 2009, 21:40

igly sa poziomo, jedna obok drugiej jak juz pisalem (dostalem sie do nich to wiem) a oryginalna plytke mam i mam kilka pdfow ukladow ktore tam sa ale niestety nie wszystkie. Programowaniem musialby sie zajac ktos kto umie niestety ja nie dam rady bascom (podstawy) to troche za malo

jesliby ktos umial to zaprogramowac to chcetnie przetestuje na drukarce ( mi narazie udalo sie wydrukowac kreske kropek)

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 01 lut 2009, 10:40

Możliwe, że ten mechanizm drukarki posiada inny mechanizm drukarki, niż popularne igłówki. Co do not PDF układów z płytki to jeśli są to typowe układy lub układy programowalne, to noty te nie na wiele się zdadzą bez odpowiedniego programu sterującego.

00dexter00
-

Post autor: 00dexter00 » 01 lut 2009, 19:44

to jest drukarka wymontowana z kasy fiskalnej, mam jeszcze plyte glowna z ten kasy wiec moze da sie wykorzystac tam zawarte uklady?

ODPOWIEDZ