Konfiguracja Bascoma
Konfiguracja Bascoma
Mam taki problem .Napisałem program sterowanie pompą , przećwiczyłem na płytce testowej orginalnej z AVT wszystko cacy ładnie chodzi. Wykonałem docelową płytke i w programie wcześniej napisanym i sprawdzonym zmieniłem dla potrzeb mojej płytki przyporządkowanie portów do sterowania LCD, wgrałem do procka i lipa. Wróciłem do płytki testowej tam zworkami zmieniłem porty sterujące LCD zgodnie z programem i też lipa . Moje pytanie czy w bascomie jak napiszę program z jednym ustawieniem w zakładce "LCD" portów skonfigurowanym przy instalacj później nie można zmieniać tego przyporządkowania, trochę to bez sensu ale pytam może coś podpowiecie . dlaczego działający program po zmianie przyporządkowania portów przestał działać . kompilacja przeszła bez problemów , wgranie do procesora też . Pozdrawiam
-
ZbeeGin
Polecenia CONFIG LCDPIN oraz CONFIG LCD mają za zadanie zmienić przyporządkowania portów. Dodaj je obie gdzieś na początku programu.e-11 pisze:Moje pytanie czy w bascomie jak napiszę program z jednym ustawieniem w zakładce "LCD" portów skonfigurowanym przy instalacj później nie można zmieniać tego przyporządkowania
Możliwe, że nastąpił jakiś konflikt. Sprawdź czy nie dublujesz gdzieś portów - np. ta sama końcówka portu steruje i LCD, i jakimś innym urządzeniem.e-11 pisze:dlaczego działający program po zmianie przyporządkowania portów przestał działać . kompilacja przeszła bez problemów , wgranie do procesora też .
Moja rada. Dodaj jak najwięcej polecen konfiguracyjnych do programu - dyretktywy $REGFILE, $CRYSTAL, CONFIG LCD, CONFIG LCDPIN, CONFIG I2C, CONFIG SDA, CONFIG SCL i skasuj plik konfiguracji (rozszerzenie CFG) dla tego projektu. Po wykonaniu tego ponów kompilację.