AVR i termopara

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

AVR i termopara

Post autor: c4r0 » 19 lip 2006, 12:23

Potrzebuję zrobić termometr na procku AVR z termoparą jako czujnikiem temperatury. Nigdy nic z termoparami nie robiłem i nie jestem zabardzo w temacie :P Są jakieś dobre "patenty" na podłączenie takiego czujnika do procka?

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 19 lip 2006, 12:29

W EdW 7/2004 był opisywany projekt cyfrowej stacji lutowniczej - tam Koppel dosyć ciekawie rozwiązał ten problem.

Warto się Autora zapytać ;)

Pozdrawiam!

Marcin "Max" G.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 19 lip 2006, 12:43

A nie mozesz uzyc DS18B20? Otrzymasz od razu temperature w postaci cyfrowej...

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 19 lip 2006, 12:52

alaris - termopara ma dużo większy zakres mierzonych temperatur.
I dlatego są używane.
Dokładnośc zależy od zastosowanego przetwornika A/C, a rozrzut parametrów można w prosty sposób skompensować - wide w/w artykuł

Pozdrawiam!

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 19 lip 2006, 17:24

Wiem - mialem laboratoria fizyczne :lol: A tak powaznie: z tresci nie wynika co ma byc mierzone. Robienie termometru pokojowego na termoparze jest chyba troche nieoptymalne? Zaproponowalem wiec inna alternatywe :)

Tom27
-

Post autor: Tom27 » 20 lip 2006, 0:05

Faktycznie termopara obsługuję szeroki zakres temperatur i to jej wielka zaleta. Niestety pewną wadą (lub trudnością) jest to, że napięcia, jakimi dysponuje są bardzo małe, dlatego bez wzmacniacza ani rusz i to wzmacniacza najlepiej precyzyjnego. Omawianą stację lutowniczą montowałem z projektu, w EdW i powiem tylko tyle, że wiele mnie i nie tylko mnie nerwów kosztowało uruchomienie jej. Po pewnych przebojach z cudami, jakie pojawiały się na wyświetlaczu stacja działa i sprawuję się znakomicie. Piszę to po to byś był świadomy, że uruchomienie toru pomiaru temperatury było, co najmniej „ciekawe”, · ale działa. ja miałem podobny problem, kiedy chciałem stabilizować temperaturę 160 oC (termotransfer). W pewnym momencie myślałem o zbudowaniu termostatu, ale ostatecznie wykorzystałem w całości omawianą stację lutowniczą tyle, że zamiast lutownicy chwilowo wpinam termoparę (zabraną z miernika uniwersalnego). W EP też pojawił się projekt termometru na termoparze J i K (chyba AVT918 EP 2/2006).

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 20 lip 2006, 11:59

Wszystko fajnie, tylko jak(czym) mierzyć temperaturę odniesienia?
Jeśli ona się zmienia(bo tak jest), to pomiar(wartość napięcia na wyjściu) też "pływa".
Napięcie na wyjściu jest proporcjonalne, jest funkcją różnicy temperatur końców: U=f(T1-T0).
Aby poprawnie mierzyć temperaturę, trzeba znać temperaturę jednego końca termopary.
Inaczej pomiar jest tylko orientacyjny i nie ma sensu wyświetlać go z dokładnością co do stopnia, czy ułamków stopnia.

Przy okazji wrzucam charakterystyki termoelementów do załącznika.
Załączniki
TERMOPARA.jpg
TERMOPARA.jpg (5.19 KiB) Przejrzano 9350 razy
termoelementy.zip
(170.02 KiB) Pobrany 615 razy

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 20 lip 2006, 13:15

Arnold_S. pisze:Aby poprawnie mierzyć temperaturę, trzeba znać temperaturę jednego końca termopary.
no, dokładnie tak....tylko w czym problem?
temperaturę zimnego końca można pomierzyć takim np. LM35
lub wspomnianym DS18B20... od 'gorącej' T odejmujemy 'zimną' T i jest ok...
tu chyba nawet lepiej wstawić LM35 ponieważ cały tor pomiarowy będzie czysto analogowy,
a przez to łatwy w realizacji....
napięcie z termopary podajemy na jedno wejście sumatora na jakimś WO,
na drugie (tylko z ujemnym znakiem) napięcie kompensujące i tyle....

tasza

ODPOWIEDZ