Sterownik wentylatorów w komputerze
-
Laska
Sterownik wentylatorów w komputerze
Chciałem zaprogramować sterownik do wentylatorów w kompie (w Bascomie). Sterujemy wypełnieniem (o-100%mocy). Regulujemy co 1% w dół lub w górę. Przy jednym wentylatorze programik jest banalny do napisania; problem zaczyna się przy kilku wentylatorach: jeśli np. mamy ich 3 i chcemy niezależnie ustawiać wypełnienia to jest problem, bo jak równocześnie podać trzy różne wypełnienia na 3 różne nóżki?! Jeśli zrobimy trzy różne pętle, to max. moc wentylatora spada do 1/3. Proszę o wsparcie w rozwiązaniu tego programowego problemiku.
Ja bym zrobił tak, jak zrobiłem starownik LED-a RGB. Czyli coś w tym stylu:
W ten sposób masz 3 niezależne pwm o 256 stanach ustawiane zmiennymi A, B i C.
Kod: Zaznacz cały
do
reset porta.0
reset porta.1
reset porta.2
for i = 0 to 255
if i > A then set porta.0
if i > B then set porta.1
if i > C then set porta.2
wait cośtam
next i
loop
-
Kapitan_Rzbik
- -
Zbuduj uklad np. na ATTINY2313, posiada on 4 kanały PWM, wiec dla 3 wentylatorow ci wystarczy. Posiada on sprzętowe generatory PWM a więc nie trzeba pisac zadnego kodu realizujacego generator PWM, a tym samym mozna wykorzystac jego moc obliczeniowa do innego celu, np sterowaniem wyswietlacza pokazujacego wspolczynnik PWM kazdego z wentylatorow albo chociazby do komunikacji z kompem przez RS-232. 
Moje pytanie - jak to podłączyć elektrycznie? Czy można wiatrak zasilać impulsowo czy trzeba filtrować kondensatorem i czy jeszcze cewką?
A druga sprawa - wentylatory z trzena żyłami na kablu mają trzeci przewód do zliczania impulsów i w ten sposób do mierzenia prędkości obrotowej czy mi się źle wydaje?
Pozdro, Jejek.
A druga sprawa - wentylatory z trzena żyłami na kablu mają trzeci przewód do zliczania impulsów i w ten sposób do mierzenia prędkości obrotowej czy mi się źle wydaje?
Pozdro, Jejek.
-
Kapitan_Rzbik
- -
Nie musisz nic filtrowac. Po prostu zasilasz go przez tranzystor mocy, najlepiej MOSFET. Wirnik silnika posiada taką właściwosc, ze mimo ze dostaje energie w postaci impulsow PWM oddaje ją w postaci ciągłego momentu obrotowego. A informacje o prędkosci obrotowej mozesz oczywiscie wykorzystac i wyswietlic ją np na wyswietlaczu.