Potrzebuję pomoc bascom - różne

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Manerus
-

Potrzebuję pomoc bascom - różne

Post autor: Manerus » 08 cze 2011, 9:49

Witam

Chciałbym uzsykać odpowiedzi na moje pytanie

Programuje sterownik mikroklimatu który sprawdza 5 temp i 1wilgotność steruje grzałkami i wentylatorami oraz pompą.

Wiem jak po selekcjonować czujniki lecz jak je podłączyć ? * nigdy nie podłączałem jestem też nowy w projektowaniu PCB

Jaki kod wpisać pomiedzy ich pracami ? *w zależnośći od temp określonego czujnika jest wykonywana praca lecz jaki zrobić "skok" do drugiego itd
żeby czytał kolejny czujnik i w zależność od jego temp robił określone czynność ?

przełącznik taki jak w np w pralce lecz który miałby 3 możliwość stałej pracy np. lato jest zakres temperatur i wilgotność taki i taki zima zakres temp taki i taki, jak go zaprogramować ?

Pozdrawiam
Nerod

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 08 cze 2011, 10:44

Proponuje zacząć od schematu ideowego. Wybór mikrokontrolela zależny będzie rodzaju czujników temperatury napięciowe (np.LM35) czy cyfrowe Ds'y 1Wire. W pierwszym przypadku potrzebne będą przetworniki A/D (na pokładzie chociażby AtMega8). Czujniki wilgotności to osobny "rozdział". Warto również sprecyzować założenia co do sterowania grzałkami (np. sterowanie grupowe) i wentylatorami. Jak ma wyglądać cześć zadająca parametry pracy: przełącznik, mikro przełączniki? Czy potrzebna będzie jakaś wizualizacja stanu urządzenia: LED, wyświetlacz LCD itp. Gdy zostanie sprecyzowany rodzaj czujników oraz rodzaj wyjść (przekaźniki, optotriaki sterujące grzałkami wentylatorami), blok zdający parametry, wizualizacja stanu, można narysować wstępny schemat i będzie można "myśleć" o oprogramowaniu urządzenia.

Manerus
-

Post autor: Manerus » 08 cze 2011, 18:26

czujniki temp ds 1 wire a wilgotności to sht10

lcd jest brany pod uwagę jego rozmiar muszę zobaczyć,

trochę przerobiony kod źródłowy,
sterowanie jest pojedyncze , osobny czujnik na osobny wentylator
tylko 1 grzałka jest pod 2 strefy( ale zastanawiam się czy to zmienić).

program już zaczyna mi przekraczać 33 kb i zastanawiam się nad atmega32 i atmega8 na razie nie wiem jak wygląda kod do ciągu dalszego programu na innym mikrokontrolerze

jest brany pod uwagę pcf8583 do zapisania daty miesiąc dzień godzina minuta sec wyłączony rok i dzień tygodnia

zastanawiam się co będę potrzebować jeśli z wentylatorków 12v będę chciał podłączyć 50 w ? jakiś transformator jak to zrobić ?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 08 cze 2011, 19:00

Czujniki DS podpina się na jedną linię plus masa i zasilanie. Reszta to programowy odczyt.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 08 cze 2011, 19:07

Ze sterowaniem "grupowym" chodziło mi o rodzaj sterowania grzałką.
Czy program jest pisany bez jakiego jakiegokolwiek schematu?
Nie wiem co realizuje Pański program ale strasznie "obszerny ten" kod wynikowy.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi w tym zdaniu:
zastanawiam się co będę potrzebować jeśli z wentylatorków 12v będę chciał podłączyć 50 w ?
Co do "poruszania się po programie" to można stosować skoki do etykiet lub lepiej podzielić program na mniejsze bloki funkcyjne "procedury i funkcje" i wywoływać je gdy będą potrzebne z pętli głównej programu.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 08 cze 2011, 22:46

https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=9910
Zobacz na ten link na dole jest spakowany cały kod może pomoże.
Jeśli chcesz wygrzebie jeszcze projekt płytki.

Manerus
-

Post autor: Manerus » 09 cze 2011, 9:23

Dziękuje za kolejny kod :grin:
projekt płytki byłby bardzo mile widziany :D

sterowanie grzałka było by zależne od temperatury tylko na włączenie Set grzalkamiddle

z podłączeniem 1kw lub więcej ze strony elektrycznej będę coś potrzebował zanim podepnę pod porty ? w jaki sposób ją zasilić i kontrolować ?mikrokontroler będzie sterował włącz wyłącz ale jak zrobić zeby dawał napięcie np 230v ?

Pozdrawiam
Nerod

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 09 cze 2011, 11:02

uC -> tranzystor -> przekaźnik -> opcjonalnie stycznik -> obciążenie
albo
uC -> optoizolator -> triak mocy
oczywiście niezbędne są rezystory i trochę innej drobnicy.

Dla podanej mocy 1kW i obciążenia rezystancyjnego (grzałki) możesz się wzorować na tym układzie: http://mirley.firlej.org/trojfazowy_modul_wykonawczy
Tobie wystarczy jeden kanał: rezystor, optotriak, 2 rezystory, triak, warystor, porządne złącze.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 09 cze 2011, 11:03

Do sterowania grzałką można użyć przekaźnika (oczywiście sterowanego nie bezpośrednio z portu mikrokontrolera tylko przez tranzystor). Można również sterować grzałką za pomocą optotriaka np.MOC3043 który steruje triakiem np.BT136. Drugi sposób jest bardziej elastyczny i umożliwia "płynne" sterowanie mocą grzałki.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 09 cze 2011, 17:22

Ja bym raczej użył przekaźnika grzałka ma duża bezwładność więc nie ma sensu dawać tego triaka. Ale co kraj to obyczaj.
I pamiętaj jak sobie dasz za wysoką poprzeczkę na początek szybko się zniechęcisz.
Zrób na razie samo serce na jednej płytce a układ wykonawczy na osobnej daje Ci to możliwość zmian w przyszłości i łatwiej naprawia się błędy.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 10 cze 2011, 5:23

Pikczu pisze:Ja bym raczej użył przekaźnika grzałka ma duża bezwładność więc nie ma sensu dawać tego triaka.
Tu nie o bezłwładność, ale o żywotność styków przekaźnika chodzi. 1kW to pestka dla triaka i przynajmniej nie trzeba by go wymieniać raz na rok.

Manerus
-

Post autor: Manerus » 10 cze 2011, 19:13

Dziękuje za 3fazowy moduł, porady i podpowiedzi do mojego tematu

A co do strony bardzo ciekawa dużo pożytecznych projektów

mam pytanie o wentylatory czy w takim przypadku też moge podłączyć pod Optotriak wentylatory do dużej mocy ( dla mnie dużej) 100w lub wiecej ?

mi by wystarczyły wiatraczki 12v i 50w lecz zastanawiam się czy w przyszłości będę miał swobodnie zmienić

Optotriak jest regulowany prze mikro-kontroler a jak go podłączyć ?

Pozdrawiam
Nerod

ODPOWIEDZ