ATmega8

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
peegy
-

Post autor: peegy » 20 paź 2005, 21:49

jeli nie to to co :?:

:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(

zalamany:(:(:(:(

misci
-

Post autor: misci » 20 paź 2005, 22:39

Spróbuję jutro napisać kompletny program gaszący i zapalający diodę, który przetestuję u siebie.
Chciałbym jednak wiedzieć czy:
Bascom rozpoznaje ATmegę8. Można się o tym przekonać podczas programowania ręcznego.
Jakiego programatora kolega używa. (Ja używam STK200/300)
Czy poprawnie skonfigurowany został Bascom w menu OPTION w szczególności Compiler, Chip - na M8 (bo w programie nie ma nic na ten temat) oraz OPTION Programer - u mnie STK200/STK300.
Poza tym nie należy bez potrzeby zmieniać Look i Fuse Bit.
Atmegę (fabryczne, wewnętrznie taktowaną 1MHz) osadza się w układzie bez ŻADNYCH dodatkowych elementów - w tym przypadku: zasilanie, ATMEGA8, rezystorek ok. 1K i dioda świecąca koniec kropka.

Na zakończenie mogę stwierdzić, że problemy w programowaniu AVR-ów u mnie właściwie się nie pojawiły. BASCOM działa bez większych problemów. Zbudowałem wyżej wymieniony programator, który zasilam z zasilacza komputera (5V) poprzez dorobione gniazdo. Do uC doprowadzam sygnały SCK, MISO, MOSI, RESET i masę. Polecam STK200/300 bo jest bezpieczny dla komputera, pewny w działaniu i prosty w wykonaniu - zawiera 1 tani układ 74LS244. Schemat można znaleść w pliku pomocy BASCOMA - polecam polską wersję.
Wracam jutro.

peegy
-

Post autor: peegy » 20 paź 2005, 22:58

wiec tak:
chipa mam wybranego wlasciwego m8
programator uzywam ten zaprezentowany w Edw 11/02 juz go kombinowalem na rozne sposoby podlaczyc nawet linie podlaczyc bezposrednio do srodowiska w ktorym pracuje procesor
ustawienie tego programatora (option programer): Sample electronics programmer

programator dziala bo odczytuje i zapisuje program

misci
-

Post autor: misci » 21 paź 2005, 17:30

Oto działające (bo sprawdzone) programy zapalające i gaszące diodę.

$regfile = "m8def.dat" ‘Ustawia odpowiedni uC (warto to używać!)
$crystal = 1000000 ‘Ustawia zegar na 1MHz tak jak fabryczna nastawa ATMEGA8
‘(Tego też należy używać).
Config Pinc.5 = Output ‘Ustawia końcówkę piątą końcówkę portu c (dla ułatwienia
‘końcówka nr 28 ) jako wyjście. Do tej końcówki należy
'podłączyć katodę diody led – anodę poprzez rezystor 1k łączymy ‘z +5V. Konfiguracja pinu jako wyjście jest niezbędna bo normalnie jest wejściem!

Portc.5 = 1 ’Przez tą instrukcję na wyjściu pojawia się napięcie zatem dioda
‘jest wygaszona.

Do ’Początek pętli.
Waitms 500 ’Oczekiwanie ok. 500ms.
Portc.5 = 0 ’Ustawienie masy na końcówce pinc.5– dioda świeci.
Waitms 500 ’Oczekiwanie ok. 500ms.
Portc.5 = 1 ’Ustawienie na końcówce pinc.5 napięcia zasilania –
‘dioda nie świeci.
Loop ’Powrót do pierwszej instrukcji po Do.
End ’Koniec niekończącego się programu.

LUB PROŚCIEJ

$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 1000000

Config Pinc.5 = Output
Portc.5 = 1

Do
Waitms 500
Toggle Portc.5 ’Zmień stan końcówki Pinc.5 na przeciwny
Loop
End

Oba programy działają tak samo. Działają także na symulatorze Bascoma (nie należy zapominać o włączeniu przycisku refresh variables) Działanie jest jednak uzależnione od szybkości PC - ta. ATMEGA8 zaprogramowała się za 1 razem bez łaski.
uC nie posiada, żadnych dodatkowych elementów (resetu i kwarcu).
FusebitA987 (w BASCOMIE AVR) ustawione na 0001 (dla 1MHz) lub 0010 (dla 2MHz), 0011 (dla 4MHz) i 0100 (dla 8MHz) - oczywiście mowa o wewnętrznym zegarze ATMEGA8.
Wszystkiego można nauczyć się z pliku pomocy (jest już w polskiej wersji dla Bascoma AVR v. 1.11.7.7) lub lepiej z książki "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM Marcina Wiązania stanowiącej biblię BASCOMU i ATMEGA8. Warto także zadać sobie trochę trudu aby zbudować programator STK200/300.

z poważaniem misci

peegy
-

Post autor: peegy » 24 paź 2005, 15:03

witam
po przerwie wrocilem do pechowej ATMEGI 8L kolejny raz odpalilem bascoma juz nawet nie mam nadzieji ze cos wydusze z tego
kolejne fiasko mowiac czysta klapa 2 procesory dzialaja tzn nie dzialaja
mozna je zaprogramowac odczytac fusbity jakie maja ustawione i to wszystko
programiki zapalania diod nie ruszaja :(
zabralem sie za mierzenie napiec na koncowkach
i tak na 1 (reset) : 3,5 V
7 (VCC) : 5 V
pozostale nozki nie drgna bite 0 V
a i jeszcze na nozce 20 lub 21 % V - juz dokladnie nie pamietam ktora nozka uklad zostawilem w laboratorium i nie mam dostepu chwilowego

czy wogole ktos mial takie problemy bo to juz nie miesci sie w mojej glowie
dzieki wielkie za wszelkie posty

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 24 paź 2005, 17:39

Wrzuć tu rysunek jak to wszystko masz połączone.

peegy
-

Post autor: peegy » 24 paź 2005, 18:19

schemat wiec tak:
podlaczony procek z zasilaniem
i dotego dioda z rezystorem do masy.

oto co ten uklad ma
zasialnie 5 V

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 24 paź 2005, 19:05

Przeczytaj i zrób wszystko dokładnie tak jak napisał Ci misci dwa posty wyżej.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 24 paź 2005, 19:18

zrób zdjęcie tej płytki na, której to złożyłeż bo coś mi się wydaje, że źle to podłączyłeś!!

peegy
-

Post autor: peegy » 24 paź 2005, 19:51

primo nie mam aparatu wiec fotki nie zrobie
sekondo takim matolem to nie jestem by zle podlaczyc zasilanie do procka oraz diode z rezystorem
po kolejne program napisalem jak misci napisala zaprogramowalem procka a on nie drgnie

sorki jeli kogos urazam moim sposobem wypowiedzi juz mi rece opadaja nad tym prockiem

pozdrawaim

misci
-

Post autor: misci » 24 paź 2005, 21:43

Proponuję sprawdzenie programu za pomocą symulatora Bascom tak jak napisałem wyżej (proszę nie zapomnieć o włączeniu przycisku o etykiecie REFRESH VARIABLES! na pasku symulatora, że o otwarciu okna portów i wyświetlacza nie wspomnę). Jeżeli program działa na symulatorze (u mnie działa tj. wirtualna dioda miga ) to pozostaje wadliwy programator lub uC. Można jeszcze przeinstalować BASCOMA. A i jeszcze jedno anoda diody do +5V, choć dioda powinna działać na ATMedze również w połączeniu katody z masą. Zmierzyłem własnie napięcie na niepodłączonej końcówce nr 1 - Reset. Wynik 3,8V czyli ok.

ODPOWIEDZ