jak sprawdzić sprawność płytki startowej?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
lazor
-

jak sprawdzić sprawność płytki startowej?

Post autor: lazor » 11 gru 2012, 1:24

Witam,
Posiadam programator:

http://are.net.pl/?id=products&cmd=9&pid=14

płytkę startową wykonałem według projektu z książki Pawła borkowskiego "AVR i ARM7 programowanie mikrokontrolerów dla każdego" dla ATmega8.

niestety nie mogę znalejźć schematu to opisowo podan że :

- nóżka 22 (GND) została zwarta przez kondesator 100nF do nóżki 21 (AREF)
- nóżka 22 (GND) została zwarta przez kondesator 100nF do nóżki 20 (AVCC)
- dodatkowo AVCC zostało zwarte do VCC poprzez cewke 10uH
- Połączenie RST zostało połączone z VCC poprzez rezystor 10K
- MOSI, SCK, MISO również zostały podłączone do odpowiednich nóżek (odpowiednio 17, 19,18)

Pomiar rezystancji pomiędzy VCC a GND to około 16,5kohm

Teraz mam taką proźbę jako osoba początkująca o porady:

- IDE do programowania w Assembler oraz C (windows 7)

- program do ładowania programu na pokład mikrokontrolera (a dokładnie czy avrdude i ponyprog2000 działają na window 7)

- Przy próbie zmierzenia napięcia na nóżkach 7 i 8 (VCC i GND) został wyłączony cały komputer. Gdy mam na mierniku wyjścia COM które idzie do masy oraz drugie wyjście oznaczone zakresem 200mA to, który idzie do GND a który do VCC?

-jak sprawdzić adapter (płytka startowa nie wiem które określenie jest poprawne więc użyłem na zmiane prosze o poprawienie mojej osoby) czy jest sprawny czy nie? chodzi mi o sprawdzenie bez posiadania żadnego programu do wrzucenia na niego. Samo sprawdzenie czy program wsadowy go rozpoznaje. Na ponyprog2000 przy verify, sprawdzaniu fusebits, czy read all jest zawsze ten sam komunikat " Device missing or uknown device (-24)".

- Jak duże ryzyko jest uszkodzenia płyty głównej przy powiedzmy najgorszym scenariuszu i zwarcie VCC i GND wychodzących z programatora (sam programator to USBasp podany w linku na początku).

Początki, są trudniejsze niż się spodziewałem. Dziękuje z góry za udzielone odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 11 gru 2012, 7:29

Książka Borkowskiego to nie jest dobry wzór do naśladowania, ma fatalne recenzje.
Jak można się opierać na książce kogoś, kto w książce podłącza diody LED do procka bez rezystora?

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 11 gru 2012, 7:29

lazor pisze: - IDE do programowania w Assembler oraz C (windows 7)
Do C polecam ECLIPSE. Jest super.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 11 gru 2012, 7:30

lazor pisze: - Przy próbie zmierzenia napięcia na nóżkach 7 i 8 (VCC i GND) został wyłączony cały komputer. Gdy mam na mierniku wyjścia COM które idzie do masy oraz drugie wyjście oznaczone zakresem 200mA to, który idzie do GND a który do VCC?
Zapewne zrobiłeś zwarcie na USB.

Awatar użytkownika
HSWG
-
Kontakt:

Post autor: HSWG » 11 gru 2012, 8:08

lazor pisze: Przy próbie zmierzenia napięcia na nóżkach 7 i 8 (VCC i GND) został wyłączony cały komputer. Gdy mam na mierniku wyjścia COM które idzie do masy oraz drugie wyjście oznaczone zakresem 200mA to, który idzie do GND a który do VCC?
Zrobiłeś zwarcie! Mierzysz napięcie na zakresie prądowym? COM w mierniku to masa, drugi kabel musi być podłączony do gniazda oznaczonego V, zakres na woltomierzu 20VDC.
Napięcie mierzymy podłączając multimetr równolegle do układu ustowiony na zakres V, a pomiar prądu poprzez szeregowe wpięcie i miernik ustawiony na A. W niektórych miernikach są też osobne wejścia na pomiar prądu, napięcia i dużego prądu 20A

lazor
-

Post autor: lazor » 11 gru 2012, 10:12

niech żyją zabiezbieczenia anty idiotowe...

Jeśli borkowski jest kiepski, jaką polecasz książkę lub poradnik internetowy?
Jak można się opierać na książce kogoś, kto w książce podłącza diody LED do procka bez rezystora?
hmm może jestem za bardzo teoretykiem, ale może diody są 5V i nie ma potrzeby ich dobezpieczania? jeśli się mylę proszę mnie poprawić.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2012, 13:41 przez lazor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 11 gru 2012, 11:15

Polecam gorąco książki Mirosława Kardasia - więcej info na www.atnel.pl

Jest też Doliński, Baranowski, Francuz i Górecki, ale bliżej się o nich nie wypowiem.

lazor
-

Post autor: lazor » 11 gru 2012, 13:18

A coś na temat AVRdude lub pokrewnego programu dla ATmega8 na window7 możesz powiedzieć? oraz jak poznać że taki program dobrze wpółpracuje z programatorem i adapterem?

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 11 gru 2012, 17:34

Z tego co widzę, powinieneś zacząć od nauki podstaw elektroniki. Ostatnio w księgarni przeglądałem książkę "Elektronika. Od praktyki do teorii" http://helion.pl/ksiazki/elektronika-od ... eleodp.htm . Są w niej w bardzo prosty sposób wyjaśnione takie sprawy, jak podłączenie diody LED czy pomiary napięć i prądów.

ODPOWIEDZ