ATmega 16 + LCD - dziwny problem

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
beq
-

ATmega 16 + LCD - dziwny problem

Post autor: beq » 05 sie 2009, 19:28

Witam,

jestem w trakcie tworzenia projektu elektronicznej ramki do zdjęć. W czerwcu odłożyłem projekt ze względu na brak czasu i wczoraj wziąłem się za niego na nowo. I oto pojawił mi się dziwny problem, którego wcześniej nie było.

Gdy podpinam układ do zasilania ATmega startuje i wysyła sekwencję startową do wyświetlacza LCD (LCD z telefonu Siemens S65). Gdy podłączam układ po dłuższym czasie bez zasilania ATmega startuje, ale LCD już nie. Dopiero gdy układ zasilę przez klika sekund/minut (zależnie od czasu bez zasilania) i zrestartuję układ LCD rusza.

W układzie znajduje się także MAX-232 i pamięć flash firmy EON.

Wyświetlacz i pamięć zasilane są przez stabilizator LF33CV, reszta przez LF7805CV.

Czy coś takiego może być spowodowane przez uszkodzony kondensator? Ja osobiście z czymś takim jeszcze się nie spotkałem.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 05 sie 2009, 19:58

Może chodzi o inicjalizacje wyświetlacza, z jakimś opóźnieniem???
nie wiem tak tylko gdybam :roll:

beq
-

Post autor: beq » 05 sie 2009, 20:21

To niestety nie to. Próbowałem ustawić 1-2 sekundy opóźnienia na samym początku programu, ale układ reaguje tak samo.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 sie 2009, 6:56

A jaki model konkretnie masz?? W EP (od nr 10/2007 do 12/2007) był kurs, programowania tych wyświetlaczy, ale tylko modelu z sterownikiem Hitachi HD66773. A są aż 3 rodzaje tych wyświetlaczy z kontrolerami Sharp i Epson. :!: Niestety nie posiadam całego tego kursu. :sad:
Odsyłam na stronę EP, tam w archiwum powinien ten kurs być. Tam pewnie znajdziejsz odpowiedz na swoje pytania, a i gotowe procedury w C powinny być (ale dla ARMa LPC2138). Zresztą do ATMegi 16 i tak pewnie podpięty masz zewnętrzny RAM :?: Trzeba co prawda SMSem płacić jak się nie jest prenumeratorem za pobranie, ale to niewielki koszt. Chyba 5zł za 10 czy nawet 20 pobrań.

beq
-

Post autor: beq » 06 sie 2009, 13:49

Mam Sharpa, ale to jest mało istotne. Programowanie samego wyświetlacza mam już opanowane według strony http://www.superkranz.de/christian/S65_ ... Index.html . Wszystko działało jak należy i nadal działa gdy układ "zaskoczy".

Wydaje mi się, że może to być spowodowane częścią analogową układu - jakieś stabilizatory/kondensatory itp. Ale szukałem, poprawiałem niepewne luty i nic to nie daje.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 06 sie 2009, 15:17

Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to wrzuć zaraz na początku programu jakieś spore opóźnienie, choćby nawet 1 sekundę i zobacz jakie będą efekty.

beq
-

Post autor: beq » 07 sie 2009, 12:30

W końcu działa. Zdenerwowałem się i wymieniłem wszystkie kondensatory w układzie. Nie mam pojęcia który był niesprawny, ale ważne że ruszyło.

Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

Temat można zamknąć. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ