Witam
Mam problem z programatorem do Atmeli. ZL2PRGZlozyłem układzik i przy standardowym podłaczeniem np do 2313 ponyprog 2000 wyswietla komunikat o nieznamym urzadzeniu itp .
CZy ktos spotkał sie z podobnym problemem???
Pozdrawiam
Problem z programatorem ZL2PRG- Czy ktos uzywa PonyProg2000?
spokoi czyli musze oprocz zasialania 5v na procka te same zasilanie podłaczyc do zasilania programatra??
Ale podobno tak przynjminiej napisli w instrukcji układ pobiera napiecie z lpt.
Drukarke mam na usb ale mam tez inny programator z bascoma Simple.
i dziala wiec raczej lpt mam sptawne..
sprawdzalem juz kilka razy połączenia ..ale sprobuje zrobic tk jak mowisz i podlaczyc do programatora zasilanie zewnetrzne..
Dzieki
ps
mam nadzieje z enie spale LPt

Pozdrawiam
Ale podobno tak przynjminiej napisli w instrukcji układ pobiera napiecie z lpt.
Drukarke mam na usb ale mam tez inny programator z bascoma Simple.
i dziala wiec raczej lpt mam sptawne..
sprawdzalem juz kilka razy połączenia ..ale sprobuje zrobic tk jak mowisz i podlaczyc do programatora zasilanie zewnetrzne..
Dzieki
ps
mam nadzieje z enie spale LPt
Pozdrawiam
Nikt nie napisał że programator pobiera zasilanie z LPT. To jest programator ISP czyli In System Programmer umożliwiający zaprogramowanie mikrokontrolera w systemie (układzie ) w którym pracuje. A teraz zacytuję co jest napisane w dokumentacji:arusek pisze:spokoi czyli musze oprocz zasialania 5v na procka te same zasilanie podłaczyc do zasilania programatra??
Ale podobno tak przynjminiej napisli w instrukcji układ pobiera napiecie z lpt.(...)
z systemu oznacza z układu w którym pracuje uC a nie z komputera, popatrz na ścieżki na płytce i zauważysz że piny zasilające U2 połaczone są do pinów 2 (VCC) i 4,6,8,10 (GND) złacza JP1. czyli jeśli układ z uC zasilasz z jakiegoś zasilacza i na złacze programujące wyprowadzisz też VCC i GND to zasilisz tym samym programator i w tym sensie nie trzeba oddzielnego zasilacza. Mam nadzieję że to wyjaśnia sprawę.Mikrokontrolery AVR firmy Atmel są wyposażone w interfejs umożliwiający programowanie ich pamięci już po zamontowaniu w systemie (ISP). (...)
Schemat elektryczny programatora ZL2PRG pokazano na rys. 1. Układ U1 spełnia rolę separatora linii I/O interfejsu drukarkowego Centronics od systemu, w którym znajduje się programowany mikrokontroler. Interfejs
jest zasilany napięciem pobieranym z systemu, w związku z czym podczas korzystania z niego nie trzeba stosować dodatkowego zasilacza.