LCD kolorowy z kursu EdW, słabo widoczny obraz

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
slawek55
Użytkownik

LCD kolorowy z kursu EdW, słabo widoczny obraz

Post autor: slawek55 » 29 kwie 2007, 14:58

Hi.
Czy ktoś uruchomił już kolorowy wyświetlacz z kursu EdW? (chyba tak)
Ja ostatnio to zrobiłem, może późno. Ale..
Dlaczego ten wyświetlacz tak słabo widać. U mnie jest jakby cały ciemny, czy to jest normalne?
POdświetlanie trochę mało pomaga.
W porównaniu z wyświetlaczem czarno-białym z LCD3310 jest o wiele gorzej.

Czy możecie mi napisac jak to u Was wygada?
Czy jest to wina samego wyświetlacza, czy moze lepiej było go nie wyciągac z tej ramki?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 29 kwie 2007, 15:09

Wyjęcie z ramki raczej nie powoduje ciemnego obrazu. Jęśli podświetlenie nic nie daje, to winą jest kontrast, bajt WRTCNTR, lub zasilanie matrycy VOLCTL. Wartości będą różne dla innych napięc zasilających.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 29 kwie 2007, 15:30

Czyli spróbować cos zmienić. A wiesz może w jakich bezpiecznych granicach?

I pytanie z innej beczki, z jakiego programatora i prog. ster. korzystasz? Bo jak ja używam Bascomowego programu z programatorem STK200 cągle wyskauje błąd programowania. Tzn. po zaprogramowaniu rozpoczyna się weryfikacja i zawsze jest komunikat Difference at 0200, przy czym ta wartośc jest zawsze różna.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 29 kwie 2007, 15:41

Co do bezpiecznych granic to niewiem, ale próbuj delikatnie zmieniac.
Programator bascomowy ...pamiętam ten koszmar. Nie mówię że jest zły, ale ja miałem z nim te same kłopoty co ty. Używam teraz ISP Proga, programuje bez zarzutu. Jest jeszcze Ponny Prog, trochę bardziej zaawansowany, jednak w tym pierwszym łatwiej i szybciej się programuje.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 29 kwie 2007, 15:50

Czy masz może na myśli układ na podstawie AVR910, bo jeśli tak to powiem Ci że jak dotąd nie udało mi się go uruchomić. Coś jest u mnie z portem com, ze nie chce działać z tym układem dopasowania napięć na tranzystorach, a używając układu MAX232 też klapa bo ten za to nie radzi sobie z taką duża prędkością transmisji. Sporo nerwów nie to kosztowało i leży teraz w kącie.

Więc szczrze mówiąc nie mam dobrego programatora. Słuszałem o AVRDUDE i nakładce graficznej. Właśnie go ściągnałem, ale przy uruchamianiu czepia się bibloteki usblib.dll, ktorej nie mam i nie potrzebuję bo chciałem użyć STK200, ale nie mogę znaleść w sieci jakiejś innej wersji. Jest to koszmar.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 29 kwie 2007, 16:00

Nie! Ja mówię o STK200, ISPPROG jest do niego stworzony. Programik jest darmowy, i prosty w obsłudze. Po skompilowaniu programu np. w WinAVR wystarczy kliknąc EARSE & PROGRAM All. Żadnego ponownego ładowania programu po skompilowaniu, tak jak to ma miejsce w Ponny Prog-u.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 29 kwie 2007, 17:55

Możesz mi napisać jak zainstalowac ten sterownik giveio. Próbuje odpalić install_giveio.bat ale wyskakują mi błędy : nie można znaleśc określonego pliku i cała masa inych. A jaki tryb ma mieć port LPT czy Normal czy EPP w biosie

ODPOWIEDZ