ATTINY2313- prooooblem

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Procek
-

ATTINY2313- prooooblem

Post autor: Procek » 06 mar 2007, 19:59

Witam!

Kupiłem ostatnio pięć nowych w/w procesorów i z każdym mam taki sam problem. Otóż po włożeniu kontrolera do podstawki i wgraniu oprogramowania napisanego w BASCOM-ie procesor działa, ale tak jakby kilkakrotnie wolniej tzn. że np. polecenie "Wait 1" opóźnia nie o 1 ale o dobre 5 sekund!!! Czy ktoś wie co jest przyczyną, jestem zielony ale nie miałem problemów z wcześniejszym procesorem (który miałem już w zestawie uruchomieniowym)
który miał wcześniej wgrane już oprogramowanie. Jak to usunąć? Procki kupione były w AVT

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 06 mar 2007, 20:14

Zmien wartosc Fusow (Low Fuse Byte) na 0xE2. Ukaldy kupione w sklepie maja domyslnie wlaczone dzielenie czestotliwosci oscylatora przez 8 :)

Procek
-

Post autor: Procek » 07 mar 2007, 20:24

Dzięki!!

Rozumiem, tylko jak to zrobi :oops: ć

maxzwp
-

Post autor: maxzwp » 08 mar 2007, 0:51

Masz w programatorze (tryb ręcznego programowania) zakładkę "Lock and Fuse bits" i tam wyłącz podział przez 8. Tylko nie przestawiaj bitów jeżeli niewiesz do czego służą (możesz niechcący wył programowanie ISP).

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 08 mar 2007, 6:50

Jeśli kolega nie wie jak, lub obawia się przestawiać bity konfiguracyjne jest prostszy sposób - o ile częstotliwość taktowania procesora nie ma tutaj znaczenia. Wystarczy w pierwszych liniach programu dodać/zmienić:

Kod: Zaznacz cały

$refgile = "attiny2313.dat"
$crystal = 1000000
Ustawi to odpowiedni procesor oraz częstotliwość taktowania, którą kompilator BASCOM Basic uwzględni podczas obliczania opóźnień, i innych operacji wymagających stałych i znanych odcinków czasu.

Michal_z1
-

Post autor: Michal_z1 » 10 mar 2007, 19:20

witam.
Tak mi się wydaje kolego ZbeeGin, że te dwie linijki nie wystarczą żeby zmienić wewnętrzny dzielnik oscylatora, trzeba, a nawet należy to zmienić ręcznie w zakładce Fusebit.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Michal_z1, łącznie zmieniany 1 raz.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 10 mar 2007, 19:34

Michal_z1 pisze:Tak mi się wydaje kolego ZbeeGin, że te dwie linijki nie wystarczą żeby zmienić wewnętrzny dzielnik oscylatora
Nie mam tutaj zamiaru zmieniać ani dzielnika, ani częstotliwości pracy samego procesora. Może zapytam: Z jaką częstotliwością domyślną działają procesory ATTiny2313 uruchomione "prosto ze sklepu" (że się tak wyrażę)? Odpowiedź na to pytanie prosze skonfrontować z Moim postem wyżej.

Procek
-

Post autor: Procek » 15 mar 2007, 20:35

Dzięki koledzy!!

Nie było trudno usunąć dzielenie oscylatora (kilka lat angielskiego). Po raz kolejny dziękuję. Jednak rzeczywiście trzeba uważać (reszta rzeczy w tej zakładce była mi nie zrozumiała :lol: ).

ODPOWIEDZ